Ronaldo i Mesi odmerili snage za šahovskom tablom: Raspored figura odao tajnu FOTO

Izvor: B92, 21.Nov.2022, 16:45

Ronaldo i Mesi odmerili snage za šahovskom tablom: Raspored figura odao tajnu FOTO

Zajednička fotografija Lionela Mesija i Kristijana Ronalda dan pre početka Svetskog prvenstva privukla je mnogo pažnje, a šahovski velikani primetili su vrlo zanimljiv detalj sa pozicijom figura na toj fotografiji.

Reklamna kompanija francuskog modnog brenda Luj Viton donela nam je, kako su je mnogi već nazvali, fudbalsku fotografiju veka. Luj Viton brend je prvi koji je okupio na istoj fotografiji dvojicu najboljih fudbalera poslednjih decenija i velike rivale.

Na fotografiji, Mesi i Ronaldo igraju šah i razmišljaju o potezu koji će povući u narednom trenutku.

Ono što je mnogima promaklo, jeste da pozicija šahovskih figura na fotografiji krije vrlo zanimljivu priču, što je potvrda da su prilikom kreiranja reklame mislili na sve, pa i one najsitnije, a opet savršene detalje.

Šahovski majstori otkrili su da pozicija figura oponaša pravi meč, čuveni okršaj dve velike legende Magnusa Karlsena i Hikarua Nakamure iz 2017. godine.

Zanimljivo je pitanje zašto su kreatori reklame izabrali ovaj meč. Razlog je to što rivalstvo Mesija i Ronalda neodoljivo podseća na ono Karlsena i Nakamure.

Velemajstor Magnus Karlsen često se navodi kao šahovski Mocart, po mnogima najveći šahista svih vremena i igrač koji je pet puta zaredom bio svetski prvak.

Sa druge strane, Hikaru Nakamura je njegov najveći rival, najbolji šahovski igrač današnjice, svetski prvak u Fišer šahu i jedini koji uz Karlsena drži vrh nekog od zvanične rang liste je upravo Nakamura.

Razlog ovakve postavke u fotografiji je remi. Odabir šahovske pozicije, koja se dogodila u čuvenom remiju Karlsena i Nakamure iz 2017. godine, je to što je završeno remijem, odnosno aludira se na to da su i Mesi i Ronaldo najveći svih vremena na svoj način.

Zanimljivo, i Karlsen i Nakamura oglasili su se na društvenim mrežama i prokomentarisali sada već kultnu fotografiju.

"Pitao sam se zašto mi je ova šahovska pozicija izgledala poznato", napisao je Nakamura na Tviteru.

Sa druge strane, Karlsen se našalio i poručio da je rivalstvo Mesija i Ronalda drugo najveće na svetu.

"Drugo najveće rivalstvo našeg vremena", istakao je Karlsen aludirajući na svoje rivalstvo sa Nakamurom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.