Renesansa kajaka

Izvor: Politika, 04.Maj.2015, 22:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Renesansa kajaka

Za mnoge je uspeh kajakaša na Svetskom prvenstvu prošle godine, na kojem su osvojili pet medalja, predstavljao pravu senzaciju, iako su se oni 2013. vratili sa Evropskog prvenstva sa po dve zlatne i srebrne medalje. Oba puta ostvarili su najveći uspeh na svetskim i evropskim šampionatima, a minulog vikenda na Evropskom prvenstvu u Račicama osvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su rekordnih sedam odličja.

Za kajakaške stručnjake i rukovodstvo Kajakaškog saveza Srbije, ovo nije iznenađenje. Povratak na staze stare slave je dugo pripreman i najavljen je u prethodnom olimpijskom ciklusu. Osvojeno je šest olimpijskih kvota i 12 takmičara je nastupilo u Londonu 2012, a od individualnih sportova, samo je atletika imala više sportista.

Za medalje je tada bilo rano, a predsednik Kajakaškog saveza Srbije Mirko Nišović očekuje da će u Rio de Žaneiru iduće godine kajakaši doveslati do olimpijske medalje prvi put od 1984. godine, kada su on i Matija Ljubek u kanuu dvokleku osvojili zlato na 500 i srebro na 1.000 m, a kajakaš Milan Janić srebro na 1.000 metara.

Kajak je do prvih uspeha došao uprkos besparici, zatim su se uslovi za rad reprezentativaca popravljali iz godine u godinu sa svakim novim uspehom, zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta, kao i dovijanju čitave organizacije.

Klubovi su i dalje siromašni i zbog toga je kajakaška baza izuzetno mala. Međutim, kako kaže direktor reprezentacije Miroslav Aleksić, naši treneri imaju znanje da i iz malog broja kajakaša izvuku maksimum i stvore velike šampione. Svi oni počeli su da se bave ovim sportom kroz mini-kajak lige za najmlađe. Početnicima nije ponuđen samo naporan trening već i redovna takmičenja (pobede su nezamenljiv motiv), a uskoro bi mini-lige trebalo da ožive i kanuistički deo ovog sporta...

Tome će doprinositi i budući uspesi ove generacije sportista, kojima je veća briga kako da izbore reprezentativni dres nego kako će se suprotstaviti rivalima na velikim takmičenjima. Vicešampionke sveta na 500 m sestre Moldovan izgubile su na 500 m na izbornom takmičenju od novog dvoseda Starović, Ružičić, koji je u Račicama osvojio bronzu. Dragosavljević je dobio šansu da brani i odbrani titulu prvaka na 200 m, iako je bio tek treći u borbi za reprezentativni dres i to samo zato što su se, u dogovoru sa selektorom Miroslavom Rodićem i trenerima, Novaković i Grujić opredelili za dvosed, u kojem su svetski prvaci i rekorderi.

Ne bi trebalo sumnjati da će naši stručnjaci uspeti da do Svetskog prvenstva, na kojem će se veslati za olimpijske kvote, poprave posade za 1.000 m i da će, ako se najzad formira ženski četverac, Srbija u Riju 2016. imati možda i maksimalnih devet kajakaških posada...
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.