Preminuo legendarni Euzebio

Izvor: Studio B, 05.Jan.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo legendarni Euzebio

Legenda portugalskog fudbala Euzebio preminuo je prošle noći u Lisabonu, javila je portugalska agencija Lusa.

Euzebio (71) umro od srčanog udara, navodi se u saopštenju njegovog bivšeg kluba Benfike koje prenosi agnecija. Euzebio je nekoliko puta bio u bolnici zbog raznih zdravstvenih problema. On je u junu 2012. godine bio u lisabonskoj bolnici zbog cerebro-vaskularnih problema.

Euzebio da Silva Fereira, rođen 25. januara 1942. godine, poreklom je iz Mozambika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bivše portugalske kolonije. Poznat pod nadimkom Crni panter bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Velikoj Britaniji. Na tom prvenstvu je bio proglašen za najboljeg strelca sa devet golova.

Osvajač je evropske Zlatne lopte za 1965. godinu, a četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige. Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975), i za to vreme postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga stavlja na mesto najboljeg strelca tog kluba svih vremena.

Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka. Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasio za 9. najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine pograsila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.

Karijeru je počeo u Sportingu iz Maputa, da bi sa 18 godina prešao u Benfiku. Pored ova dva tima nastupao je i za FK Monterej i Beira Mar, kao i za mnoge klubove iz severne Amerike.

Fudbaleri i treneri širom sveta odaju poštu jednom od najboljih igrača svih vremena Portugalcu Euzebiju, koji je preminuo danas u 71. godini od srčanog udara. Menadžer Čelsija Žoze Murinjo istakao je da je Euzebio bio jedan od velikana Portugalije. "Euzebio je besmrtan. Svi znamo kakav je doprinos imao fudbalu, posebno portugalskom. Nije bio samo velika inspiracija, već i važna ličnost u poštovanju vrednosti, načela i shvatanju fudbala, čak i posle igračke karijere", rekao je Murinjo.

Smrt legendarnog Euzebija pogodila je i kapitena fudbalske reprezentacije Porugalije i zvezdu madridskog Reala Kristijana Ronalda. "Odmori se u miru, uvek večni Euzebio", napisao je na Ronaldo na Fejsbuku. Saučešće porodici Euzebio, Benfiki i celokupnom portuglaskom fudbalu uputili su i čelnici madridskog Reala. "Poštovanje prema čoveku koji je toliko značio igri koju volimo. Euzebio, jedan od najvećih svih vremena, sada može da počiva u miru", napisao je Vinsent Kompani na Tviteru.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Portugal: danas sahrana fudbalera Euzebia

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Jan.2014, 09:07

Legenda portugalskog fudbala, Euzebio da Silva Fereira, poznatiji pod nadimkom Crni panter, biće danas sahranjen u Lisabonu. Zbog njegove smrti u 71. godini Portugal je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost. Euzebio je preminu u noći sa subote na nedjelju od srčanog udara. Osvajač je Zlatne lopte...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.