Portugalcima pobeda, ne i plasman dalje

Izvor: Politika, 26.Jun.2014, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Portugalcima pobeda, ne i plasman dalje

U Braziliji izabranici Paula Benta savladali Ganu sa 2:1 (1:0), ipak zbog lošije gol razlike u odnosu na SAD takmičenje su završili na trećem mestu.

Portugalija je u poslednjem kolu takmičenja po grupama savladala Ganu u Braziliji sa 2:1 (1:0). Ipak, i pored pobede na ovom meču oni neće biti učesnici osmine finale Svetskog prvenstva, jer su zbog lošije gol razlike u odnosu na Sjedinjene Američke Države, takmičenje završili na trećem mestu grupe G.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Obe reprezentacije su imale velikih problema uoči meča. U timu Portugalije nije bilo čak pet povređenih fudbalera, dok su samo nekoliko sati pre poslednje utakmice iz tabora Gane, zbog nediscipline, izbačeni Suli Muntari i Kevin Princ Boateng.

Već u 5. minutu meča, Portugalija je pogodila prečku. Kapiten Kristijano Ronaldo je uputio loptu u šesnaesterac, a njegov centaršut je završio na okviru gola Gane.

U 12. minutu ponovo je Ronaldo pripretio. Nakon faula nad Miguelom Velosom, slobodan udarac, sa oko dvadesetpet metara, izveo je najbolji fudbaler sveta, a čuvar mreže Gane Dauda je krajnjim naporima loptu odbio u korner.

U 19. minutu viđena je najbolja prilika u prvom poluvremenu i treća za Ronalda. Posle centaršuta Pereire udarac glavom sa pet metara po sredini gola uputio je Portugalac, ali je Dauda i iz ovog duela izašao kao pobednik.

Samo minut kasnije Gana je imala sjajnu šansu. Đijan je, nakon dubinskog pasa, izašao pred golmana Beta, ali je ovaj odličnom intervencijom otklonio opasnost.

Portugalija je povela autogolom Džona Bojea u 31. minutu. Nakon centaršuta Velosa, loptu je u želji da interveniše kolenom udario Boje, ali ona se od stative odbila u mrežu njegove reprezentacije.

Do kraja poluvremena viđene su još dve prilike, po jedna na obe strane, ali je rezultat ostao nepromenjen. Za Portugaliju u 34. šansu nije iskoristio Amorin, dok je za Ganu pored gola tukao Acu u 40. minutu.

Početkom drugog dela, u 57. minutu, Asamoa Đijan je poravnao rezultat. Nakon centaršuta Kvanda Asamoe, napadač Gane se najbolje snašao u kaznenom prostoru protivnika i glavom sproveo loptu u mrežu rivala za – 1:1.

U 61. minutu Gana je propustila priliku da potpuno preokrene rezultat. Nakon prodora Đijana, glavom je šutirao Varis, ali je lopta završila tik pored stative.

U 80. minutu promašaje Gane kaznio je Ronaldo. Posle slabe intervencije odbrane i golmana Daude lopta je došla do fudbalera Reala, a on ju je sprove u mrežu rivala za – 2:1.

Mogao je Ronaldo, samo tri minuta kasnije, da postigne svoj drugi pogodak na utakmici i tako svoju reprezentaciju približi plasmanu u osminu finala. Ipak njegov šut Dauda je uspeo da odbije u korner.

Do kraja meča Ronaldo se još dva puta našao u gol šansi, ali je oba puta bio neprecizan, te je meč okončan rezultatom 2:1.

Nacionalni stadion. Gledalaca: 42279. Sudija: Šukrala (Bahrein). Strelci: 1:0 Boje u 31 (autogol), 1:1 Đijan u 57, 2:1 Ronaldo u 80. minutu. Žuti kartoni: Mutinjo (Portugalija), Aful, Varis, DŽ. Ajev (Gana).

PORTUGALIJA: Beto (od 89. Eduardo), Pereira (od 61. Varela), Pepe, Alves, Veloso, Mutinjo, Viliam, Amorin, Nani, Eder (od 69. Vijerinja), Ronaldo. Selektor: Bento.

GANA: Dauda, Aful, Boje, Mensah, Asamoa, Acu, Rabiu (od 76. Akva), Badu, A. Ajev (od 81. Vakaso), Varis (od 71. DŽ. Ajev), Đijan. Selektor: Apija.

F. M.

objavljeno: 26.06.2014.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.