Počinje istorijsko Svetsko prvenstvo u košarci, domet oslabljene Srbije enigma za sve

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2023, 08:02

Počinje istorijsko Svetsko prvenstvo u košarci, domet oslabljene Srbije enigma za sve

Orlovi "poleću" u subotu.

Svetsko prvenstvo u košarci, u Japanu, Indoneziji i na Filipinima, prvo u tri države, počinje u petak utakmicama prvog kola u grupama A, D, E i H.

Prve utakmice na 19. Mundobasketu biće odigrane od 10 sati, u grupi A sastaće se od 10 selekcije Filipina i Italije, dok će u isto vreme u grupi E sastati Finska i Australija. Ovo je drugi Mundobasket, koji se zaredom održava u Aziji, pošto je Kina bila domaćin SP 2019. godine. Ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << ovo će biti prvi put u istoriji da na završnom turniru neće biti reprezentacije koja je domaćin, pošto se Indonezija nije kvalifikovala za ovo takmičenje.

Srbija će na SP igrati u grupi B sa selekcijama Kine, Portorika i Južnog Sudana, a prvi meč odigraće u subotu protiv Kine od 14 časova. U drugom meču prvog kola grupe B sastaće se Portoriko i Južni Sudan.

Drugo kolo u grupi B na programu je 28. avgusta, a sastaju se Kina - Južni Sudan i Portoriko - Srbija. Poslednje kolo u grupi B je 30. avgusta, a Srbija igra protiv Južnog Sudana, dok se u drugom meču sastaju Kina i Portoriko.

Srbija će biti oslabljena na SP, pošto za "Orlove" neće igrati Nikola Jokić, Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Nikola Kalinić, Aleksej Pokuševski, Ognjen Jaramaz, Uroš Trifunović i Alen Smailagić. Brojne košarkaške zvezde neće iz raznih razloga igrati na SP, a među njima su, između ostalih, Janis Adetokumbo, Kostas Slukas, Tajler Dorsi, Nik Kalates, Kristaps Porzingis, Džamal Marej, Riki Rubio, Domantas Sabonis.

U svetu košarke ovo će biti presedan jer će se najbolje selekcije sveta prvi put nadmetati u tri države, što do sada nije viđeno.

Takođe, ovogodišnje prvenstvo je četvrto koje će se igrati na azijskom kontinentu. Pre tačno 45 godina, odnosno 1978. Filipini su ugostili 14 najboljih timova sveta. Čekalo se 28 godina da ponovo Azija bude organizator, 2006. su domaćini bili Japanci, a 2019. Kinezi, uoči pandemije virusa korona. FIBA je prepoznala ovaj kontinent kao razvojni i dodelila im je domaćinstvo i 2027. godine, kada će organizator biti Katar. Pored Filipina, još samo četiri države mogu da se pohvale time da su dva puta organizovale planetarnu smotru. U pitanju su Argentina (1950. i 1990. godine), Brazil (1954. i 1963. godine), Japan (2006. godine i sada) i Španija (1986. i 2014. godine). Pored toga što ćemo prvi put u istoriji gledati Svetsko prvenstvo u tri države, prvi put i jedan od domaćina neće učestvovati na ovom takmičenju. U pitanju je selekcija Indonezije. FIBA je napravila presedan kada je reč o ovoj reprezentaciji - zahtevali su da završe među najboljih osam ekipa u Azijskom kupu, međutim do toga nije došlo. Poraženi su od Kine u osmini finala i na taj način će u svojoj državi biti posmatrači i iz prvih redova će gledati najbolje selekcije.

Reprezentacija koja dolazi sa azijskog kontinenta nikada nije osvojila Mundobasket, a najtrofejniji tim su Amerikanci koji su 12 puta osvajali medalju - pet puta zlato, tri puta srebro i četiri puta bronzu. Jugoslavija je osvajala 10 puta odličja - pet puta zlato, tri puta srebro i dva puta bronzu. Filipini kao jedan od domaćina mogu da se pohvale time da u svojim riznicama imaju jednu medalju i jedina su azijska selekcija koja je to uspela da uradi. Bronzu su osvojili na drugom Svetskom prvenstvu daleke 1954. godine u Brazilu, kada su u meču za treće mesto pobedili Francusku rezultatom 66:60.

Kroz godine, sistemi takmičenja su se menjali, a ovo će biti drugi uzastopni šampionat na kojem ćemo gledati 32 reprezentacije. Pet selekcija stiže iz Afrike, sedam sa američkog kontinenta, osam iz Azije i Okeanije i čak 12 iz Evrope. Selekcije su raspoređene u osam grupa. U prvoj fazi svaka selekcija će odigrati po tri meča. Po dva najbolja tima iz svake grupe obezbediće prolaz u narednu fazu, u kojoj ćemo dobiti nove četiri grupe po četiri tima. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe u drugoj fazi obezbediće plasman u četvrtfinale. Džakarta, Okinava i Manila će biti domaćini, a glavni grad Filipina je u prošlosti doneo sreću našem nacionalnom timu. Na šampionatu sveta 1978. godine, igranom u Manili, naša reprezentacija je turnir završila bez poraza, uz bilans 10-0. To je bilo drugo zlato za našu selekciju u tom trenutku, a ukupno peta medalja na osam odigranih prvenstava sveta.

Kao i tada, sada samo pod drugim imenom, naši reprezentativci će poput svojih prethodnika igrati u dovrani "Araneta koloseum". Tog 14. oktobra 1978. godine, Jugoslavija je u velikom finalu porazila SSSR, a ove godine, na tom mestu će igrati prvu i drugu fazu turnira. Titulu svetskog šampiona brani selekcija Španije, koja je pre četiri godine u Kini u finalu SP savladala Argentinu 95:75. Finale je na programu 10. septembra.

Sastavi grupa

Grupa A - Angola, Dominikanska Republika, Filipini, Italija

Grupa B - Južni Sudan, Srbija, Kina, Portoriko

Grupa C - SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D - Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija

Grupa E - Nemačka, Finska, Australija, Japan

Grupa F - Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela

Grupa G - Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil

Grupa H - Kanada, Letonija, Liban, Francuska
Pogledaj vesti o: Košarka,   Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UŽIVA U ŽIVOTU: Svetsko prvenstvo počinje, a Jokić se veseli na koncertu Cece, jedna pesma ga je bacila u trans (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2023

Provodi se centar Denvera...Košarkaška reprezentacija Srbije u subotu od 14 časova igra prvi meč na Svetskom prvenstvu u Japanu, Indoneziji i Filipinima, protinik je Kina, a glavna zvezda naše selekcije Nikola Jokić uživa na odmoru dok njegove kolege kreću u borbu za medalju...Centar Denvera...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.