Počeo ženski Mundijal

Izvor: B92, 20.Jul.2023, 09:52

Počeo ženski Mundijal

Utakmicom između jednog od domaćina Novog Zelanda i selekcije Norveške u četvrtak je počelo Svetsko prvenstvo za žene.

Žensko svetsko prvenstvo moglo bi da bude najnapetije do sada: sa više učesnika i većim šansama za autsajdere da osvoje titulu.

DW analizira zašto je to tako.

Svetsko prvenstvo u ženskom fudbalu počinje 20. jula u Australiji i Novom Zelandu i po mnogo čemu će biti najveće do sada.

Sa 32 reprezentacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ove godine učestvuje najviše zemalja, novčane nagrade će biti veće i već je prodato više ulaznica nego za turnir u Francuskoj 2019.

Čak četvrtina reprezentacija prvi put učestvuje na svetskom prvenstvu u ženskom fudbalu. To pokazuje da zanimanje za ovaj sport raste širom sveta.

Na prvom SP 1991. u Kini takmičilo se samo 12 reprezentacija. Mnogi novi timovi su došli s nadom da mogu da osvoje pobednički pehar.

Jedan od njih je iz Zambije. U poslednjoj prijateljskoj utakmici pre svoje premijere na SP Zambijke su u junu pobijedile nemačku reprezentaciju koja je na drugom mestu svetske rang-liste - i tako se pobrinule za senzaciju.

Portugalija, koja je sa finalistima iz 2019. godine – SAD i Holandijom – u grupi E, u poslednjoj utakmici pre odlaska na Novi Zeland je uz jaku defanzivnu igru protiv evropskih prvakinja iz Engleske postigla nerešen rezultat.

Naravno, razlike između velike pozornice svetskog fudbala i prijateljskih utakmica su ogromne.

No svih osam novajlija na SP – Haiti, Irska, Maroko, Panama, Filipini, Portugalija, Vijetnam i Zambija – u svom sastavu imaju igračice iz velikih evropskih klubova, SAD i Latinske Amerike, pa zato i te kako mogu da budu opasnost za velike fudbalske nacije.

Ove godine se mnogo izveštava o vrhunskim fudbalerkama koje su zadobile teške povrede i zato neće učestvovati na SP.

Engleskoj kapitenki Lei Vilijamson je u aprilu pukao jedan ligament i tako je ona nakon Bet Mid (takođe povreda ligamenta) i Fran Kirbi (operacija kolena) treća igračica pobedničkog tima s Evropskog prvenstva 2022. koja neće nastupiti na SP.

I francuska reprezentacija se mora odreći nekolikih zvezda: krilo Delfen Kaskarino i napadačica Mari-Antoanet Katoto neće otputovati na SP.

A i vezna igračica Amandin Anri je morala zbog povrede da otkaže učešće samo 13 dana pred početak SP.

Više od 20 fudbalerki iz 16 zemalja neće moći da igra na ovom prvenstvu. Zato vrhunski timovi nisu više opasni kao ranije, jer su zbog brojnih povreda morali da menjaju postave.

No, njihove šanse za osvajanje titule su i dalje velike.

Probleme su stvarale i svađe fudbalerki i njihovih krovnih saveza.

Olimpijske pobednice iz Kanade su u februaru kratko vreme štrajkovale pre nego što su se pod pretnjom sankcijama Kanadskog fudbalskog saveza vratile na teren.

U Kanadi se već više od godinu dana vodi borba za iste plate, jednak tretman i iste uslove rada za ženske i muške fudbalske timove.

Kanadska kapitenka Kristin Sinkler je priznala da je stalno natezanje njenog tima i nacionalnog fudbalskog saveza ometalo pripreme za SP.

Ona je rekla da su ova nerešena pitanja uticala na stavove reprezentacije i njenih članica.

U Evropi su Francuskinje i Špankinje tražile promene na trenerskoj klupi - sa vrlo različitim rezultatima. To se takođe odrazilo na njihove pripreme.

Bivša francuska selektorka Korin Dijakr je otpuštena nakon što je više igračica napustilo reprezentaciju uz obrazloženje da je između njih nastao „veliki jaz" koji je „dostigao tačku s koje više nije bilo povratka".

U Španiji, 15 najboljih fudbalerki je odbilo da igrati u timu selektora Jorgea Vilde, jer su ga optužile da je stvorio kulturu koja se negativno odražava na njihovo psihičko zdravlje.

No španski fudbalski savez je odbio da otpusti selektora. Nakon desetomesečnog štrajka je 12 od tih 15 igračica ipak pristalo na učešće na SP. Među one tri koje su odbile je i Mapi Leon, zvezda pobednika Lige šampiona Barselone.

To što neke od najboljih igračica sveta nisu na ovom prvenstvu moglo bi da omogući drugim fudbalerkama da se dokažu i proslave u Australiji i Novom Zelandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.