Izvor: RTS, 27.Jan.2023, 17:01

Oslabljena Švedska napada Francusku, Danska favorit protiv neugodne Španije

Švedska je peti put u istoriji rukometa domaćin Svetskog prvenstva za muškarce, do sada ni na jednom od tih takmičenja nikada nisu završili izvan prvih pet selekcija sveta. Ovog puta, skandinavska reprezentacija u polufinalu za protivnika ima aktuelnog olimpijskog šampiona – tim Francuske. Prvi finalista biće poznat nakon kraja duela između Španije i Danske.
Trofej svetskog prvaka kao domaćin turnira sveta u rukometu, Švedska je osvojila samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednom - 1954. godine.

Bez obzira na to što Francuska igra odličan rukomet na ovogodišnjem turniru sveta, ipak je Švedska blagi favorit.
Naročito zbog toga što će igrati pred domaćim frenetičnim navijačima odevenim u tradicionalnu žutu boju.
Tek drugi put u istoriji rukometa na Svetskom prvenstvu isti timovi igraju polufinale turnira kao i na prethodnom izdanju.
Švedska i Francuska susreću se treći put u tri godine u polufinalima velikih međunarodnih turnira.
Prvo su bili rivali na Svetskom prvenstvu u Egiptu 2021, a zatim i na Evropskom turniru 2022. godine. Oba puta Švedska je pobedila.
Švedski golmani - Tobijas Tulin i Andreas Palicka, do sada su bili izvanredni na turniru, trenutno zauzimaju prvo i treće mesto u pogledu efikasnosti na golu.
Rukometni stučnjaci tvrde da otprilike 33% zaustavljenih šuteva od golmana na jednoj utakmici dovodi ekipu na korak od pobede.
Tulinova efikasnost u dosadašnjem delu turnira je 48% - sa 32 odbrane od 66 šuta.

Palicka se nalazi na 40%, nakon što je sačuvao 53 puta gol Švedske od 132 upućena udarca. Sveukupno, podaci o efikasnosti švedskih golmana deluju impresivno.
Međutim, Šveđani će u polufinalu protiv Francuza biti oslabljeni neigranjem jednog od najboljih rukometaša današnjice. Naime, Džim Gotfridson neće igrati zbog preloma prsta leve ruke. Povredu je zadobio na meču protiv Egipta u četvrtfinalu turnira.
Mesto srednjeg beka, odnosno kreatora igre u napadu, verovatno će zauzeti Feliks Klar. Mlađani bek do sada je postigao 19 golova, što ga postavlja na peto mesto najboljih strelaca švedskog tima na Svetskom prvenstvu.
Švedska će imati priliku ukoliko pobedi Francusku da zaigra u finalu turnira čiji je domaćin nakon 69 godina.
Španija pred najvećim izazovom do sada Poslednji meč u Poljskoj na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u rukometu odigraće Danska i Španija, budući da se poslednje dve utakmice - finale i meč za treće mesto igraju u Stokholmu. 
Dvostruki branilac svetskog rukometnog trona, selekcija Danske koja je turnir osvajala 2021. u Egiptu i 2019. godine, ove godine kao i na prethodnom prvenstvu sveta u polufinalu igra protiv Španije.

Levi bek Danijel Dujšebajev odveo je Španiju u polufinale nakon poslednjeg gola u četvrtfinalu protiv Norveške.
Na prethodnom meču odigranom pre dve godine protiv Danske Dujšebajev je postigao sedam golova i verovatno će imati motiv više za poravnanje sportskih računa protiv Danske na ovogodišnjem polufinalnom susretu.

Pred Španijom se nalazi veliki izazov, oličen u protivniku, selekciji Danske koja pre početka meča slovi za favorita.
Aktuelni šampioni sveta nisu izgubili meč na Svetskom prvenstvu još od osmine finala 2017. godine kada su poraženi od Mađarske.
Od tada do danas pobedili su u 25 utakmica i remizirali dva puta - u četvrtfinalu protiv Egipta pre dve godine i protiv Hrvatske na ovogodišnjem turniru sveta.
Duele Španija - Danska i Francuska - Švedska možete pratiti u direktnom prenosu na Drugom programu RTS-a od 18.00, odnosno od 21.00 čas.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Danska odbila nalet Španije i ušla u finale SP

Izvor: B92, 27.Jan.2023

Prvi finalista Svetskog prvenstva u rukometu je reprezentacija Danske koja je u prvom polufinalu savladala Španiju rezultatom 26:23 (15:10)...Branilac titule je bio prilično siguran i veoma ubedljiv, posebno u prvom poluvremenu u kom je dozvolio samo 10 golova "crvenoj furiji", a neprelazan je bil...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.