Orlovi solidni, ali Brazil je daleko

Izvor: Mondo, 08.Jun.2013, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Orlovi" solidni, ali Brazil je daleko

Reprezentacija Srbije izgubila u Briselu od Belgije i teoretsku šansu da se nađe na Mundijalu 2014. svela na minimalnu. Belgija - Srbija 2:1.

"Orlovi" su u Brisel otišli sa optimizmom i željom da pobedom produže nadu da mogu do plasmana na Svetsko prvenstvo naredne godine.

Izgubili su, ali teren mogu da napuste podignute glave - nisu se obrukali.

Malo ko je osim selektora Siniše Mihajlovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i igrača verovao da će uspeti da savladaju Belgijance, koji su nas u Beogradu pobedili 3:0, pa posle rezultata 2:1 u korist domaćina ne možemo da budemo nezadovoljni.

Posebno zato što je kod drugog pogotka Belgije mogao da bude dosuđen prekršaj u našu korist.

Ipak, rani pogodak Kevina De Brujna za 1:0, u 13. minutu, bitno je uticao na samopouzdanje. Iako smo imali nekoliko solidnih šansi za izjednačenje, posebno odličnu priliku Lazara Markovića u 35. minutu kada je njegov šut Aldervireld izblokirao na gol-liniji, nismo uspeli da postignemo gol pre 87. minuta. Precizan je tada bio Aleksandar Kolarov iz slobodnog udarca sa oko 18 metara, ali je u međuvremenu Felaini već duplirao prednost svoje selekcije.

Bilo je to u 60. minutu posle centaršuta De Brujna iz kornera i odgurivanja Branislava Ivanovića. Nije se u tom trenutku oglasila pištaljka francuskog sudije Stefana Lanoja, pa je igrač Evertona glavom poslao loptu iza leđa Vladimira Stojkovića.

Bilo je još šansi na obe strane, posebno kada se pred našim golom nalazio Kristijan Benteke, koji se u dva navrata propisno obrukao iako je mogao lagano da matira Stojkovića, ali analiza utakmice je ovaj put manje bitna.

Mnogo je bitnije šta dalje? Šta će sada biti sa podmlađenom reprezentacijom Srbije?

Siniša Mihajlović je odavno najavio da će podneti ostavku ukoliko se Srbija ne plasira na Svetsko prvenstvo u Brazilu. To još nije postalo zvanično, ali malo nedostaje. Srbija u naredne tri utakmice mora da pobedi Hrvatsku u Beogradu, Vels u gostima i Makedoniju na svom terenu, a da Hrvati izgube od nas, zatim od Belgije u Zagrebu i od Škotske u gostima. Ako se to dogodi, bićemo poravnati na tabeli i odlučivaće gol-razlika.

Remi sa Škotskom, poraz od Belgije u Beogradu, pa od Makedonije u Skoplju i onda od Hrvatske u Zagrebu skupo su nas koštali. Mnogo skuplje nego ovaj u Briselu.

Da su svaku utakmicu odigrali kao ovu u Briselu, iako su je Belgijanci igrali "sa pola gasa", sigurno je da Mihajlović i aktuelni reprezentativci ne bi imali toliko protivnika koliko ih trenutno imaju u srpskoj javnosti.

Ipak, nisu i teško da pobeda protiv Velsa u Novom Sadu, iako ubedljivih 6:1 ili 2:0 protiv Škotske, takođe na "Karađorđu", mogu da zadovolje apetite srpskih navijača.

Što se tiče Belgije, ona se nalazi na odličnom putu ka Brazilu, pošto je Hrvatska u Zagrebu poražena od Škotske 1:0, golom Snodgrasa u 26. minutu.

Belgijanci sada imaju 19 bodova, Hrvati 16, "orlovi" 7, Velšani 6, Škoti 5, a Makedonci 4. Uz to da su Vels i Makedonija odigrali po šest utakmica, a ostali po sedam.

TOK UTAKMICE:

Mihajloviće se u Briselu odlučio da od početka ukaže poverenje napadaču Partizana Aleksandru Mitrovići koji debituje za A selekciju.

BELGIJA: Kurtoa, Vertongen, Van Bujten, Kompani, Aldervireld, Vicel, Felaini (71. Dembele), Čadli, Miralas (64. Azar), De Brujn (82. Lukaku), Benteke.

SRBIJA: Stojković- Ivanović, Biševac, Subotić, Kolarov - Milivojević (69. Petrović), Fejsa - Basta, Tadić, Marković - Mitrović (69. Šćepović).

PRVO POLUVREME:

13. minut 1:0. Belgija je povela golom Kevina De Brujna, koji je ostao potpuno sam na desnoj ivici peterca posle centaršuta Vertongena sa suprotne strane. Samo se "poklonio" pred Stojkovićem i glavom loptu poslao u njegov bliži ugao.

Samo četiri minuta kasnije domaćin je imao sjajnu priliku za 2:0, ali se Kristijan Benteke spetljao iako je prethodno izbegao ofsajd zamku na dodavanje Nasera Čadlija, pobegao dobrani "orlova" i obišao Stojkovića.

Reprezentativci Srbije uzvratili su prilikom Branislava Ivanovića u 28. minutu, posle kornera, ali je njegov šut iz prve sa 11-12 metara završio malo pored gola. Samo minut ranije Basta i Mitrović dobro su kombinovali i stvorili šansu Ivanoviću, ali kapiten nije najbolje reagovao pa je bio izblokiran.

U 35. minutu "orlovi" su bili blizu izjednačenja. Šutirao je Lazar Marković posle prodora Dušana Baste po desnoj strani, ali je Tobi Aldervireld zaustavio loptu na gol-liniji!

Nekoliko minuta pre toga došlo je do sudara Vladimira Stojkovića i Vinsenta Kompanija, u kojem je kapitenu domaće reprezentacije razbijen nos, pa je Belgija nekoliko minuta igrala sa igračem manje.

DRUGO POLUVREME:

Drugo poluvreme počelo je prilikom za Bentekea, koji je od polivine igrališta "vukao" loptu. Bio je brži od Biševca i Subotića, ali mu je Stojković "ušao u šut" i sprečio ga da duplira prednost svoje selekcije.

Na suprotnoj strani viđen je još jedan prodor veoma motivisanog Lazara Markovića, ali i ovaj put izostala je završnica.

60. Golom Felainija glavom posle kornera Belgija vodi 2:0. Mogao je, ipak, francuski sudija Stefan Lanoj da svira prekršaj, pošto je fudbaler Evertona rukama odgurnuo Ivanovića.

65. Lazar Marković se našao u odličnoj šansi, ali je po ko zna koji put u meču sjajno intervenisao Tibo Kurtoa. Marković je šutirao glavom sa pet metara posle centaršuta Kolarova.

Prethodno se golman Belgije istakao i kod udarca Mitrovića.

67. Neverovatno šta je promašio Benteke! Odličnu kontru izveli su Belgijanci, a De Brujn lepo dodao usamljenom centarforu Aston Vile koji je bio potpuno sam pred Stojkovićem, ali je on promašio loptu!?

87. 1:2! Strelac je Aleksandar Kolarov iz slobodnog udarca sa 18. metara!

Kraj!

(J. T. - MONDO, foto: Beta/AP/Geert Vanden Wijngaert)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.