Održano svetsko prvenstvo Haložana u mešanju sa mineralnim vodama

Izvor: Blic, 01.Okt.2013, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održano svetsko prvenstvo Haložana u mešanju sa mineralnim vodama

Svetsko prvenstvo Haložana u mešanju sa mineralnim vodama osvojila je najbolja kombinacija Haložana godine 2012. sa mineralnom vodom Sarajevski kiseljak, a zatim su usledile Tempel i Jamnica i Knjaz Miloš, koje su se, sa istim bodovima, našle na trećem mestu.

Na ocenjivanju jednog od najpopularnijih punjenja Ptujske kleti, članice Grupacije Perutnina Ptuj, koje se danas održalo u Vinskom hramu, međunarodna stručna komisija degustirala je i ocenila više od 18 kombinacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mineralnih voda iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije i Francuske.

Prva tri mesta zauzele su mineralne vode koje dolaze iz užeg regiona, što i ove godine stvara pravi balkanski trijumf.

- Degustirali smo špricere isključivo mešane sa mineralnim vodama iz staklenih flaša, jer je to najčišća ambalaža, koja ne utiče na svojstva vode - izjavio je nakon ocenjivanja Bojan Kobal, međunarodno priznati enolog, inače glavni enolog Ptujske kleti i predsednik stručne komisije. On je dodao da je ovo stručna ocena, a da svaki ljubitelj može da izabere svoju najbolju kombinaciju.

Ocenjivanje mineralnih voda sa jednim od najpopularnijih punjenja Ptujske kleti ocenjivala je međunarodna komisija, sastavljena od 11 članova, koja je imala vrlo zahtevan posao.

- Odluka je bila vrlo tesna, jer je bilo potrebno oceniti više faktora sinteze ukusa - rekao je nakon ocenjivanja dr. Roman Glaser, predsednik uprave i generalni direktor Perutnine Ptuj. On je dodao da ocenjivanje mineralnih voda sa Haložanom stavlja na kartu Ptuj i Sloveniju, kao nosioce jedne od najpopularnijih nisko alkoholnih pića u svetu - špricera.

- Uz podršku celokupne tradicije najstarije vinarije u Sloveniji, postavili smo standard kvaliteta za sledeću godinu. Vino Haložan je konstanta, a svake godine testiramo koja mineralna voda se najbolje meša s njim - naglasio je dr. Glaser. On je objasnio da percepcija da je špricer samo piće i da ne može da pruži gastronomski užitak ne stoji i da je za to dokaz upravo ozbiljno i stručno podržano ocenjivanje, kojim su danas izabrali najbolje od najboljih.

Posebnu radost dr. Glaser je izrazio zbog toga što su tesno izabrane četiri najbolje vode, jer je između njih, na 20-stepenoj lestvici, postojalo samo 0,19 bodova razlike.

Inače, stručno ocenjivanje špricera, gde je standard Haložan, jedan od najsloženijih ispitivanja ocenjivača, i odvija se prema prilagođenoj metodologiji za ocenjivanje penušaca.

Međunarodna stručna komisija je ocenjivala bistrinu, boju, miris, ukus, harmoniju, intenzivnost i kvalitet mehurića, kao i perzistenciju ukusa. Ukupna ocena, koja demonstrira simbiozu vina i mineralne vode u jednom od najpopularnijih osvežavajućih pića, omogućava ocenjivačima da se koncentrišu na detalje koji definišu najbolju kombinaciju.

- Naša želja je da u najboljem špriceru uživaju svi u Sloveniji, kao i šire. Zato je godišnji izbor najboljih kombinacija posebna vrsta smernica za potrošače i ponuđače - izjavio je Vinko Mandl, direktor Ptujske kleti i domaćin ocenjivanja.

Mandl je istakao da je subjektivnost ukusa uvek otvorena za nove predloge.

- Potrebno je biti otvoren i isprobati nekoliko kombinacija - rekao je Mandl.

Ptujska klet je sa Haložanom, koji obuhvata oko 75 odsto svih godišnjih punjenja vinarije, napravila korak napred prema odgovornoj popularizaciji vina, koja nije samo ograničena na vinograde.

- Ptujska klet je u celoj svojoj istoriji postala nosilac vinarstva u regionu. Svoju poruku neprestano nadograđuje, kako sa priznanjima koje primamo svake godine na stručnim ocenjivanjima, tako i vlastitim pozicioniranjem u prostoru - istakao je Mandl.

Ptujska klet je svojim punjenima Pullus najnagrađivanija vinarija u svetu u poslednjih pet godina i uspešno utvrđuje svoju poziciju na zahtevnom i razvijenom tržištu vina u zemlji i svetu.

Prijateljstvo tipičnih sastojaka omiljenog špricera je organizatorima nakon završetka drugog ocenjivanja otvorilo vrata ne samo za nastavak svetskog prvenstva Haložana, u ovom trenutku kada je održana 50. godišnjica Haložana, već i za manifestaciju lokalnog kvaliteta.

Posebna ljubav između dva elementarna dela špricera je tako postala nastavak za razotkrivanje ukusa koja stvaraju ljudi sa onim najboljim što nudi zemlja. U ovom slučaju, vinova loza Haloza i Slovenskih gorica kao i vode koju crpe u Bosni i Hercegovini.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.