Od bogatog sadržaja do taktičke dosade

Izvor: Politika, 08.Jul.2014, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od bogatog sadržaja do taktičke dosade

Utakmice 20. mundijala do nokaut faze donele su zanimljiv i dopadljiv fudbal, a zatim je važnost mečeva zapretila da „ubije“ igru. – Nesportsko ponašanje igrača i slabo suđenje. – Da li je prekršaj Zunjige teži od Suarezovog?

Od oduševljenja, pa skoro do dosade. Tako bi se u najkraćem mogao opisati tok jubilarnog 20. svetskog fudbalskog prvenstva. Jer, uživanje u takmičenju po grupama, koje je uglavnom donelo izuzetno kvalitetan fudbal, s bogatim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sadržajem, s mnogo trčanja i borbe i sa onim najvažnijim golovima (136 na 48 utakmica, odnosno 2,83 po meču) „zapretilo“ je da će ovaj Mundijal ući u istoriju kao jedan od najboljih.

Mnogo je reprezentacija koje su, na radost publike, igrale bez kalkulacija, napadački, za gol više. Pun doprinos dale su fudbalski „male“ zemlje, a pre svih Kostarika, Čile i Meksiko. One su se kuražno suprotstavile svetskim gigantima, pa su posle prvog dela nadmetanja morali da se vrate kućama tri svetska šampiona: aktuelni Španija, Italija i Engleska. Uz njih završila je i Portugalija, predvođena zvanično najboljim fudbalerom na planeti Kristijanom Ronaldom.

Međutim, „nokaut faza“ fudbalskog karnevala promenila je način razmišljanja većine njenih učesnika, tako da se više razmišljalo da se ne kiksne, nego da se ugrozi protivnički gol. Splasnuo je entuzijazam i značaj utakmica je „ubio“ lepotu i čar igre. To je donekle i razumljivo, pošto popravnog nema, ali nikako nije i opravdanje. Takvo opredeljenje nekima se obilo o glavu, a pre svih bilo je kobno za one koji su pridobili srca neutralnih gledalaca – Meksika i Čilea. I efikasnost je značajno opala (18 pogodaka na 8 susreta, ili u proseku „skromnih“ 2,25 po utakmici), a „preživeli“ su svi pobednici grupa. Eliminisan je još jedan prvak – Urugvaj, koji je bez prve zvezde Suareza (odstranjen zbog ujedanja Kjelinija) potvrdio da nema tim kadar da se bori za svetski vrh, pa čak ni da odbrani četvrto mesto iz Južne Afrike.

Mečevi četvrtfinala doneli su nove taktičke ratove i utisak da su ponovo pojedini selektori pogrešili u izboru i igrača i načina igre. Ovo se pre svega odnosi na Marka Vilmotsa i Belgiju, ali i na Didijea Dešana i Francusku, pa i na Hosea Pekermana i Kolumbiju. Zapeli su i pali na prvim ozbiljnijim preprekama, mada su imali potencijal za daleko veće domete. Ispao je i peti bivši šampion – Francuska, a golova je bilo „na kašičicu“ – svega pet u četiri duela (prosek siromašan – samo 1,25).

Sada ostaje nada da će najbolje četiri selekcije u poslednje četiri utakmice popraviti utisak, jer će u konačnu ocenu o svemu što se dešavalo na drugom velikom nadmetanju u zemlji sambe i fudbala one imati ključnu ulogu.

Posebno poglavlje na jubilarnom takmičenju pod okriljem Fife su sudije i ponašanje igrača. Mnogo povlačenja, teatralnih padova, bacakanja i foliranja, guranja, povlačenja i hvatanja, izležavanja, laktanja, udaranja, prigovora, otezanja... Slabe sudije tolerisale su nesportsko ponašanje aktera, pa bajagi ima malo kartona. Grubi startovi su često ostajali nekažnjeni, pa čak i bez usmenih opomena. Kada, recimo, Kavani, u nemoći, iz sve snage besno nagazi kolumbijskog igrača (Rodrigeza), nikome ništa, to je normalno, to je u žaru borbe. Da je isto uradio, na primer, naš mladi Matija Nastasić dobio bi crvenu „kartončinu“ i par utakmica pride da se puši. Desni bek Grčke Torosidis napravi lastu pred svojim golom protiv Kostarike i levom rukom izbije loptu ispred Bolanjosa, ali to arbitar Bendžamin Vilijams iz Australije koji je inače „izvanredno“ delio pravdu nije video, ili nije hteo da vidi. Belgijanac Aldervajreld udari Kanunikova u nogu, ovaj pade, a sudija Nemac Brih se „napravi Englez“ i kaže da se Rus sapleo na loptu!

A, šta tek reći za divljački start Huana Zunjige kojim je onesposobio brazilsku mega zvezdu Nejmara? Prošao je nekažnjen i na utakmici i kod disciplinske komisije Fife. Obrazloženje „disciplinaca“ da ne mogu naknadno da kazne Kolumbijca je, najblaže rečeno, neozbiljno i smešno. Pa, kako su kaznili Suareza, čiji „zločin“ arbitar nije ni video, a ni sankcionisao?

Takođe, nameću se i pitanja: čiji je prekršaj teži Zunjigini ili Suarezov?

I da li je Urugvajac zaslužio ovakvu kaznu?

Provukao se i arbitar Karlos Velasko Karbaljo iz Španije. Kao nagradu dobio je da ostane u konkurenciji kandidata za delenje (ne)pravde u poslednja četiri meča. Sudbinu srećnika doživelo je još nekoliko „grešnika“, ili je možda pravilnije reći poslušnika, kao što su: Juiči Nišimura iz Japana, rekorder Ravšan Irmatov iz Uzbekistana, Nikola Ricoli iz Italije, Marko Rodrigez iz Meksika, Pedro Proensa iz Portugalije, Mark Gajger iz SAD-a...

Očigledno je da su u pitanju neki drugi – viši interesi, koji još jednom daju povod brojnim špekulacijama o raznoraznim mahinacijama i korupciji u Svetskoj fudbalskoj organizaciji.

Đorđe Smiljanić

objavljeno: 09.07.2014
Pogledaj vesti o: Fudbal

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.