Niška atletičarka pre do norme za Svetsko prvenstvo, nego do sponzora

Izvor: JužneVesti.com, 13.Jun.2019, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niška atletičarka pre do norme za Svetsko prvenstvo, nego do sponzora

U Francuskoj će ove jeseni biti održano Svetsko prvenstvo u ultramaratonu, a normu u disciplini 24 sata ispunila je Nišlijka Valentina Nejković, inače doktor tehničkih nauka. Iako državna prvakinja i rekorderka u ovoj disciplini, ona kaže da nema nikakvu finansijsku podršku - ni od sponzora, a ni od Grada.

Na nedavno održanom Palićkom ultramaratonu Nejković je pretrčala 197 km za 24 sata, oborila državni rekord, postala šampion Srbije i obezbedila normu za >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Svetsko prvenstvo. To joj je zapravo bila druga godina zaredom kako ispunjava normu, ali je između dva takmičenja ona povećana.

Sem nje, na Paliću su Niš i Atletski klub Radnički dobili i muškog državog prvaka u ovoj disciplini Sašu Gacika, a Nejković ističe da ovo nikako nije njihov maksimum, jer je takmičenje održano po jako lošem vremenu, pa su čak i mnogi iskusni maratonci odustajali.

Ultramaraton 24h je najzahtevnija ultramaratonska disciplina. Nema puno atletičara koji se opredele za ovu disciplinu za koju je potrebna pored dobre fizičke pripreme i velika mentalna snaga. Grad Niš je ove godine dobio dva atletičara koji su istovremeno i državni prvaci i državni rekorderi u muškoj i ženskoj konkurenciji u najzahtevnijoj disciplini - priča Nejković.

I pored svega, finansijsku podršku nemaju ni od koga, pa pozivaju i Grad i sponzore da im pomognu.

Takmičari AK Radnički Niš 2016 koji se takmiče u ultramaratonu su sve troškove snosili sami. Ti troškovi su uključivali troškove priprema, odlaske na takmičenja, plaćanje startnina, sportsku opremu, suplementaciju, lekarske preglede, laboratorijske analize i tretmane - rekla je Nišlijka.

Od sportske opreme najveći izdatak su patike. One bi trebalo da se menjaju na 500 pretrčanih km, pojašnjava niška atletičarka, a ona pretrči nešto više od toga za samo mesec dana kada su pripreme za Državno prvenstvo u jeku. Zato, uglavnom trči u istrošenoj obući.

Sem opreme, suplemenata i dodataka ishrani, Svetsko prvenstvo iziskuje još i novac za put i smeštaj. Internacionalna asocijacija ultramaratonaca pokriva smeštaj i mali deo puta, kaže Nejković, ali je to sve samo za takmičara, dok članovi stručnog štaba moraju sve da plate sami.

Na ovakvim takmičenjima takmičare treba da prati tim koji bi davao podršku na samoj trci i vodio računa o potrebama takmičara, njihovoj hidrataciji i ishrani, vodio statistiku, radio adekvatne analize, i slično. IAU obezbeđuje troškove smeštaja samo za takmičare reprezentacija, a ne za prateće osobe, dok su putni troškovi jednim malim delom pokriveni i to samo za takmičare - kaže Nejković.

Inače, sem što je veoma uspešna atletičarka, Nejković je i doktor tehničkih nauka i profesorka na Elektronskom fakultetu, na Katedri za računarstvo.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.