Nemci sada navijaju za autsajdere

Izvor: Deutsche Welle, 09.Jul.2018, 14:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci sada navijaju za autsajdere

Nemačka je ispala sa Svetskog prvenstva u fudbalu, „panceri“ su doživeli debakl. Za koga sad navijaju Nemci? Za favorite baš i ne. Raspitali smo se u jednom kelnskoj pivnici…

Kada je Genki Haraguči u 48. minutu postigao prvi gol za Japan u dvoboju osmine finala protiv Belgije, momak za susednim stolom doslovno je bio van sebe od radosti. Skinuo je majicu, počeo je njome da maše iznad glave i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << glasno izražava zadovoljstvo.

Njegovi prijatelji s kojima se, posle posla našao u jednoj kelnskoj pivnici, takođe su se radovali – ali ne baš s tolikim entuzijazmom. Ostali gosti smeškali su se zbog slavlja mladića.

U oči upada da su gotovo svi gosti lokala – ispred čijeg ulaza inače stoji kartonski Lukas Podolski i diže u vazduh pehar svetskog prvaka – očigledno navijali za Japance, a ne za Belgijance.

Svetski prvak iz Europe

To je na prvi pogled u suprotnosti s rezultatima ankete lista „Rajniše post“ i instituta za istraživanje javnog mnijenja Civey, objavljene u ponedeljak, na dan utakmice između Belgije i Japana. Ona je pokazala da većina nemačkih fudbalskih navijača, uprkos debaklu njihove reprezentacije, i dalje prati Svetsko prvenstvo u Rusiji. I da najveći deo (njih 41 odsto) priželjkuje da novi prvak sveta bude iz Evrope. Kao što smo videli, ta želja će im se i ostvariti.

Inače, samo 4,5 odsto od preko 5.000 ispitanika bili su za prvaka iz Azije – dakle za Japan (jedini azijski tim koji je nastupio u osmini finala). Da li je mladić iz pivnice jedan od njih? I zašto su se onda gotovo svi ostali gosti tako radovali japanskom golu?

Schadenfreude…

Možda zato što je među navijačima veoma rasprostranjeno „zlurado navijanje“ – tako bi se u ovom slučaju mogao prevesti često upotrebljavan izraz na nemačkom Schadenfreude. To je rezultat mini-studije Li Beker, psihološkinje sa Univerziteta u Kelnu, koja je, nakon ispadanja Nemačke, ispitala 131-og stranog i 102 nemačka navijača. Nije nikakvo iznenađenje da su navijači koji nisu iz Nemačke imali manjak saosećanja prema nemačkoj reprezentaciji. Ta vrsta zluradosti pojavljuje pre svega kada dođe do neuspeha „osoba ili grupa visokog statusa“, neuspeha onih „koji se doživljavaju kao dominantni“, kaže Bekerova.

Drugim rečima: ako svetski prvak tresne o zemlju, onda je zluradost naročito glasna. Dominacija velikih ne samo da je smanjena, već je i okončana – barem na trenutak.

Dvojac za Belgiju

Istovremeno, nemački navijači su više za autsajdere. To se videlo i u kelnskoj pivnici: kad su Japanci dali drugi gol, u lokalu je bilo još glasnije nego kod prvog, ali mladić sa susednog stola toga puta nije skinuo majicu. A kad su onda Belgijanci smanjili na 1:2, izjednačili i na kraju pobedili sa 3:2, slavlje zbog postignutog gola bilo je veoma skromno. Samo dve žene su oduševljeno digle ruke u vazduh i vikale. Njih dve su – Belgijanke.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Pošaljite Facebook Twitter google+ Whatsapp Tumblr Newsvine Digg

Trajni link https://p.dw.com/p/30v69

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.