Najbolja govornica postala na 21. rođendan

Izvor: Politika, 09.Jan.2014, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja govornica postala na 21. rođendan

Veliki uspeh studenata iz Srbije na svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Indiji, u konkurenciji timova sa 250 univerziteta

Helena Ivanov, studentkinja beogradskog Fakulteta političkih nauka, osvojila je najlepši mogući poklon za svoj 21. rođendan – titulu najbolje govornice na upravo održanom 34. Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Indiji.

Na ovom najvećem godišnjem međunarodnom okupljanju studenata, na kome učestvuje oko 250 univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << širom sveta, poznatom i kao „Olimpijada debatovanja”, studenti iz Srbije ostvarili su najveći uspeh do sada, jer su kući poneli titule prvog, četvrtog i šestog govornika sveta i uspešno se takmičili rame uz rame sa kolegama kojima je engleski jezik maternji, poput timova sa Oksforda i Kembridža.

Helena Ivanov i Stefan Siridžanski su u kategoriji engleski kao drugi jezik izborili učešće u finalu u kojem su debatovali na temu „Ovaj dom bi dozvolio zemljama da plate drugim zemljama da nasele azilante koji stignu do njihovih granica”. Iako su izgubili u finalu od kolega iz Nemačke, Helena je proglašena najboljom govornicom prema broju osvojenih bodova u svim krugovima takmičenja.

Pored njih, istorijski uspeh su ostvarili i studenti Fakulteta organizacionih nauka, Viktor Prlja i Goran Jankuloski, koji su se plasirali u kategoriju engleskog kao maternjeg jezika, što je tek drugi slučaj u istoriji ovog takmičenja. Prlja i Jankuloski su proglašeni za 4. i 6. govornika sveta u kategoriji engleski kao drugi jezik.

– Na takmičenju je učestvovalo 400 timova i 800 debatera. Srbiju su predstavljala četiri tima sastavljena od osam studenata sa Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Fizičkog fakulteta i Visoke škole za političku ekonomiju i preduzetništvo. Bilo je devet rundi takmičenja u tri dana i na kraju svake runde sudije su dodeljivale poene timovima, ali i pojedinačno takmičarima – objašnjava za „Politiku” Helena Ivanov.

Na svetskom prvenstvu studenti se takmiče u tri kategorije: engleski kao maternji jezik, engleski kao drugi i engleski kao strani jezik. Debatuje se u britanskom parlamentarnom formatu, koji je najpopularniji, jer umesto borbe između dva tima, ovde se sučeljavaju četiri: dva predstavljaju vladu, a dva opoziciju.

– Nikada ne znamo koju ćemo temu dobiti, zato je jako bitno da budemo veoma dobro informisani, jer to može biti bilo koja društvena tema, od testiranja lekova, pa do zabrane da se na izborima kandiduju političke dinastije. Kada dobijemo temu, imamo samo 15 minuta za pripremu, a svaki govor traje sedam minuta – objašnjava Helena, koja govori četiri jezika.

Stefan Siridžanski (21), njen višegodišnji timski drug, takođe student treće godine FPN, dodaje da to jeste teško i naporno, jer se takmiče sa timovima kojima je engleski jezik maternji, koji pričaju veoma brzo, a pri tom je i naglasak otežavajuća okolnost, naročito ako su s druge strane debateri iz Škotske ili Australije.

– Dogodi se da ne možemo da pronađemo pravu reč, pa potrošimo tri rečenice da bi je objasnili, ali to nam se sve ređe dešava. Dobili smo zaista velike pohvale i od kolega i od sudija i to je ono što se na kraju računa – kaže Stefan.

Pitamo i da li se dogodi da takmičar ima suprotne stavove od teze koju je od sudija dobio da brani.

Stefan odgovara da je to čest slučaj, ali da je vremenom shvatio da mu više odgovara kada mora da brani stavove koji nisu njegovi lični, jer ga ne ponesu emocije, a hladna glava je ono što je najvažnije da bi se ostvarila pobeda, uz argumente i elokvenciju, naravno. Ovaj mladi debater kroz osmeh kaže da Helena i on „kao obične osobe” vrlo često imaju potpuno suprotne stavove, ali da se sve razlike zaboravljaju kada se nađu u timu.

I Helena i Stefan debatuju od najranijih brucoških dana, u okviru „Otvorene komunikacije”, organizacije koju su 1997. osnovali profesori i studenti Univerziteta u Beogradu po ugledu na debatne klubove prestižnih evropskih univerzitetskih centara. Kroz programe iz oblasti debate, argumentacije, građenja slučaja i javnog nastupa do sada je prošlo više od 1.500 studenata iz Srbije, regiona, Evrope i SAD.

Helena i Stefan kažu da je odskočna daska za Srbiju u svetskim okvirima bila organizacija „Evropskog univerzitetskog debatnog prvenstva” koje je održano 2012. u Beogradu.

Helena je na politikološkom smeru, ima visok prosek i želi da ostane na fakultetu kao profesor, dok Stefan, koji je na međunarodnom smeru, kaže da svoju budućnost ne vidi u profesiji političara, već – savetnika. Iako je vreme praznika, za njih odmora nema: već se spremaju za naredna takmičenja: Evropsko u avgustu u Zagrebu, svetsko u decembru u Maleziji, a u međuvremenu će učestvovati i na drugim turnirima po Evropi, poput Budimpešte i Beča.

– Uspevamo nekako da uklopimo i ispite i takmičenja, evo na primer, sada ne izlazim iz kuće da bih položila dva kolokvijuma koji su sutra. Malo više radimo, malo manje izlazimo, ali sve se stiže – kaže Helena.

Sandra Gucijan

objavljeno: 09.01.2014.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Ministar prosvete čestitao uspeh beogradskim studentima

Izvor: Blic, 09.Jan.2014

Ministar prosvete Tomislav Jovanović čestitao je danas studentima Fakulteta političkih nauka (FPN) i Fakulteta organizacionih nauka (FON) u Beogradu uspeh postignut na "Olimpijadi debatovanja" održanoj u Indiji. ..Studentkinja FPN-a Helena Ivanov osvojila je prvo mesto na "Olimpijadi debatovanja",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.