Mundijal: Srbija - Nemačka 1:0

Izvor: Politika, 18.Jun.2010, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundijal: Srbija - Nemačka 1:0

U Port Elizabetu: Srbija – Nemačka 1:0 (1:0). – Tri ključna trenutka: isključenje Klozea, pogodak Jovanovića i odbranjen penal Nemcima. – Naš tim, mimo običaja, nije umirao u lepoti, nego je igrao na rezultat

Port Elizabet, 18. juna – Ona velika Jugoslavija se ponosila pobedom s 1:0 protiv Zapadne Nemačke na Svetskom prvenstvu 1962. u Čileu. Sadašnja Srbija itekako ima razloga da 1:0 (1:0) protiv ujedinjene Nemačke prepričava s kolena na koleno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<

U Port Elizabetu je odigrana utakmica koju kao da nisu igrali Srbi i Nemci, tačnije, kao da su igrali u promenjenim ulogama od onih u kojima smo navikli da ih gledamo.

Naš tim nije umirao u lepoti. Naš tim je igrao na rezultat.

Ranije je bilo obrnuto. Uzdisali smo za propuštenim prilikama i čudili se kako nas je nadigrani protivnik pobedio.

Bilo je tako, da podsetimo samo na svetska prvenstva, u četvrtfinalima 1954, kada su Nemci postali svetski prvaci, i 1958.

Ili smo se vajkali da smo dobro počeli, kao 1974. i 1990, pa onda oba puta izgubili od budućeg šampiona. A bilo je i, kao 1998, kada smo gotovo nokautirali velikog protivnika, ali je on ipak meč dočekao na nogama (2:0 za nas, pa 2:2).

E, ovog puta, Nemci imaju rašta da se prstom kuckaju po čelu. U 36. minutu su ostali s igračem manje. Možda će neko zameriti sudiji da je prestrogo dodeljivao javne opomene, ali je on istim aršinom merio sve.

Za prekršaj sleđa sledio je žuti karton. Nemački golgeter Kloze je zbog toga opomenut već u 10. minutu, ali on to nije shvatio ozbiljno, pa je u 36. na sredini igrališta načinio isti prekršaj.

To jeste bilo korisno za nas, ali mi tu nikakve zasluge nismo imali. Međutim, kada su se sledeći put Nemci uhvatili za glavu imali smo čime da se ponosimo, tačnije – naš golman.

U 59. minutu Vidić je, na nabačenu loptu s leve strane iz dubine, zaplivao kroz vazduh, napravio lastu i iz neshvatljivog razloga udario loptu – rukom. Situacija je bila potpuno bezopasna, to se dogodilo na pet-šest metara od našeg gola, a niti je lopta išla u mrežu, niti je bilo nekog nemačkog igrača, koji bi bio pretnja našoj reprezentaciji.

Sudija je pokazao na belu tačku i verovatno nije bilo nikoga ko se nije prisetio kako smo zbog takvog mazohističkog poteza izgubili od Gane.

Vidićev poklon je uzeo da otvori Podolski. A on je 39 utakmica za reprezentaciju Nemačke dao – isto toliko golova! Ali, na 40. gol moraće da sačeka, jer mu naš golman nije dao da vidi šta je zapakovano u kutiji za poklon.

Stojković nikako da stekne poverenje trenera u inostranim klubovima, ali za nas je neuporedivo važnije da je pouzdan kad brani za Srbiju. Pročitao je da će Podolski da gađa u golmanov levi ugao, pravovremeno se bacio i – ostalo je 1:0 za Srbiju.

 

Laknulo uz poslednji zvižduk sudije... (Foto AFP)

Od tog trenutka je nemačka reprezentacija bila kao izduvan balon. Istina, trudila se i dalje, Lev je uveo i osveženja, ali više nije bilo onako opasno kao u prvih petnaestak minuta drugog poluvremena. Iako su Nemci imali igrača manje igralo se samo pred našim golom.

Sam Podolski je, pre penala, imao dve dobre prilike. Pogotovo je prva ličila na matnu situaciju, jer mu je bilo dovoljno samo da prebaci Stojkovića koji mu se bacio u noge, pa da izjednači, ali je on šutirao pored golmana i – gola.

Na našu sreću, mi smo imali inteligentnijeg igrača kada nam se takva prilika ukazala. U 37. minutu Krasić je protutnjao pored Badštubera i kada je izgledalo da će mu lopta pobeći u gol-aut, on je krajnjim naporom poslao centaršut idealan za Žigića. Naš napadač je bio na petercu kod dalje stative. Da nadvisi malenog Lama bio je za njega mačji kašalj, ali je slabe izglede nagoveštavao šut preko Mertezakera, po visini ravnog našem napadaču. Zato je Žigić odigrao najbolje moguće u tom trenutku: spustio je glavom loptu Jovanoviću, na koga je protivnička odbrana prosto zaboravila prateći Krasićev sprint i Žigićev skok. Jovanović je primio loptu na grudi i kada su Nojer i Fridrih shvatili opasnost i jurnuli na njega, on je volejem, iz neposredne blizine, pucao između njih i doneo nam neopisivu radost samo minut pošto smo stekli igrača više.

Jovanović je uterao strah u kosti Nemcima i u drugom poluvremenu. U 65. minutu se odlično snašao u njihovom kaznenom prostoru, golman je ponovo bio nemoćan, ali je lopta pogodila desnu stativu.

I Žigić je mogao da se upiše u strelce, takođe u drugom poluvremenu (72. minut). Međutim, lopta je posle njegovog skoka očešala prečku s gornje strane.

Nemci su najbliži izjednačenju (ne računajući penal, jer je tada naš golman potpuno vladao situacijom) bili u 44. minutu. Hedira je nadomak šesnaesterca raspalio kao iz topa, to đule se onda odbilo od prečke, a Miler je pokušao „makazicama” da nadmudri Stojkovića. Za našeg golmana je to, međutim, bio lak posao.

Pobeda protiv Nemačke je višestruko značajna. Njena trenutna vrednost je što je naša reprezentacija otvorila sebi vrata osmine finala. Za samu ekipu je važno što je dokazala da je junak kad je najteže. A gledano na dalje staze – pobeda protiv Nemačke na svetskom prvenstvu je nadahnuće za buduća pokolenja.

Antić nije dopustio da se Nemci poigravaju s našim timom kao s australijskim. Možda se nekome neće sviđati vraćanje lopte golmanu s igračem više i vođstvom od 1:0. Ali, kad su ovakva takmičenja u pitanju, velika je stvar što nismo u meč protiv Nemaca ušli kao da imamo bukagije oko nogu (poraz od Gane), niti da se tokom utakmice zanesemo (igrač više i vođstvo), pa da izgubimo tlo pod nogama.

Đorđe Smiljanić

----------------------------------------------

Antić: Pobedu posvećujem našem narodu

Port Elizabet, 18. jun. – Posle istorijske pobede naše reprezentacije, prve na svetskim prvenstvima s imenom i obeležjima Srbije, a ujedno i prve nakon deset utakmica i 37 godina protiv Nemačke (takođe 1:0) selektor Radomir Antić nije krio zadovoljstvo:

– Ovo je više od pobede. Veoma sam zadovoljan, naročito zbog načina na koja je ona izvojevana. Sada smo svi pozitivni zbog ove pobede, ali nas očekuje težak meč s Australijom. Pobeda nam daje pravo da sami odlučujemo o svojoj sudbini. Pohvalio bih ekipu, jer su momci nedostatak svežine nadoknadili borbenošću, što je retko krasilo nas Srbe. Moramo da imamo više poverenja u sebe, a ova pobeda će nam u tome, nadam se pomoći.

Na pitanje kome bi posvetio pobedu, iskusni stručnjak je bez premišljanja odgovorio:

– Našem narodu, koji je znao da je proslavi. Ovaj tim reprezentuje svoj narod karakterom, borbenošću i arogancijom. Narod je prepoznao sebe u ovim momcima i apsolutno je zaslužio da mu se ova pobeda posveti.

O tome šta je odlučilo meč, Antić je rekao:

– Bilo je više ključnih trenutaka, ali je po meni najvažnije bilo naše opredeljenje da budemo pozitivni. Pojačali smo vezni red, kako bismo iskoristili naše prednosti. Bili smo pod pritiskom kriterijuma suđenja. Klozeovo isključenje je bilo veliki hendikep za Nemačku. Pored toga, da smo primili gol iz penala to bi stvorilo još veći pritisak na nas i našu igru.

Poraz od Gane i veliki trijumf nad Nemačkom neke je podsetio na seriju „Povratak otpisanih”, na šta se selektor nasmejao:

– Ovi momci nikada nisu bili otpisani za mene. Prihvatam da možemo da imamo slab dan, a da li je ovo pravi povratak ostaje da pokažemo u duelu s Australijom.

Postaje simptomatično da je i u drugom meču na velikom takmičenju naš nacionalni tim „častio” rivala s jedanaestercom koji srećom ovog puta nije realizovan.

– Nadamo se da je ovo poslednji penal. Moraćemo da poradimo na tome, da vidimo zbog čega se to desilo i sprečimo da se ponavlja.

Upitan kolike su sada šanse naše reprezentacije da se plasira u osminu finala, Antić je kazao:

– Ponovo smo dobili priliku da zavisimo od svog učinka. Ova pobeda će s moje strane biti vrednovana na pravi način. Analiziraćemo je i izvući zaključak. Imamo još četiri dana da se pripremimo za naredni meč.

----------------------------------------------

Nemačkim novinarima kriv sudija

Antić je izjavio da nije razmišljao o duelu između Australije i Gane, jer je bio okupiran susretom s Nemačkom, a na pitanje nemačkih novinara da li je sudija Maljenko odlučio utakmicu, odgovorio je:

– Odgledao sam sve mečeve na ovom takmičenju. Sudije su zauzele kriterijum na koji svi treba da računamo. On je nov, ali smo svi sa njim upoznati i ja sam i pred susret upozorio igrače na njega.

----------------------------------------------

Lev: Igraćemo u osmini finala

Port Elizabet, 18. juna. – Selektor Nemačke Joahim Lev razočaran je zbog neuspeha svoje selekcije, ali je optimista u pogledu raspleta u D grupi i uveren da će njegovi izabranici igrati u osmini finala.

– Ostali smo bez Klozea, odmah primili gol, a potom nismo iskoristili sijaset šansi, pa čak ni jedanaesterac. U prvom delu nismo dominirali kao protiv Australije, a u drugom smo pokušali da se uzdignemo, iako smo imali igrača manje. Morali smo mnogo više da trčimo, ali nažalost nismo uspeli da izjednačimo. Očigledno je da ćemo biti pod još većim pritiskom, ali igraćemo u osmini finala – izjavio je Lev.

Upitan da li ga je više uznemirilo suđenje ili propuštene prilike, nemački selektor je izjavio:

– Iskreno, očekivao sam da će moji igrači bolje centrirati. Zaista me iznerviralo što u tome nisu uspevali. Što se suđenja tiče, utakmica nije bila gruba, a dobili smo osam žutih i jedan crveni karton. Mislim, da to nismo zaslužili.

O crvenom kartonu Miroslava Klozea, rekao je:

– Startovao je na loptu. Bio je na srpskoj polovini daleko od svoje pozicije. Hteo je da udari loptu, ali je zakačio i protivničkog igrača. Po meni je prestrogo isključen.

Na pitanje zbog čega je jedanaesterac izveo Lukas Podolski umesto Bastijana Švajnštajgera, Lev je kazao:

– Podolski je do sada uvek postizao pogotke sa bele tačke. Nisam igračima rekao da mora baš on da izvede penal. Obojica su odlični izvođači, a ja prepuštam da jedanaesterac šutira onaj ko je dovoljno hrabar. Golmanu je bilo lako da odbrani penal. Pored toga, Podolski je imao brojne šanse. Nisam stigao da ga pitam kako je moguće da nije dao gol.

Na Evropskom prvenstvu 2008. Nemačka je takođe izgubila drugi meč u grupi (od Hrvatske)...

– Hteli smo da izbegnemo toliki pritisak, ali ne možemo da poredimo te dve situacije. Sada smo igrali mnogo bolje nego protiv Hrvatske – kratko je rekao Lev.

Uitan zašto je Marin bio previše defanzivan i gubio duele „jedan na jedan”, Lev je rekao:

– Voleo bih da je bio jači u tim situacijama. Uspevao je ponekad da preokrene stvari driblinzima, ali danas nije bio dobar. Izgubio je prilično lopti...

Joahim Lev je istakao da mlađi fudbaleri Badštuber i Miler nisu bili nedorasli ovakvom meču i dodao:

– Primili smo gol i morali da se vratimo u utakmicu. Da smo primili još jedan gol bili bismo otpisani. Srbija je zaslužila da postigne pogodak, jer je igrala veoma dobro. Razočarani smo i užasnuti zbog ovog poraza, ali smo čvrsto rešeni da idemo dalje. Neuspeh nas neće satrti. Nadam se da protiv Gane nećemo biti nervozni.

Đorđe Smiljanić

----------------------------------------------

Bubanj igraču utakmice Stojkoviću

Port Elizabet, 18. juna – Čuvar mreže naše reprezentacije Vladimir Stojković, koji je u 60. minutu odbranio jedanaesterac Lukasu Podolskom, izabran je za najboljeg igrača utakmice i od sponzora najvećeg i najznačajnijeg fudbalskog takmičenja „Badvajzera” dobio na poklon bubanj. Posle meča Stojković je izjavio:

– Utakmica je bila veoma teška, jer smo nakon poraza od Gane imali izuzetno teške trenutke. Međutim, verovali smo u sebe i zabeležili ovu važnu pobedu. Posle 37 godina savladati Nemačku na Svetskom prvenstvu je nešto smo zaslužili kao grupa, jer smo u protekle dve godine naporno radili i ovo je šlag na tortu. Pre susreta nisam se nadao da ću da odbranim penal, ali sam očekivao da ću biti u situaciji da se dokažem. Zbog toga sam bio dovoljno koncentrisan. Ali, to je samo detalj. Ovo je velika pobeda svih nas i igrača i stručnog štaba.

-------------------------------------------

2. minut: Šut Kuzmanovića po zemlji sa 25 metara pored gola...

3. minut: Kedira šutira preko gola, sa desetak metara iskosa s desne strane...

7. minut: Šut podolskog sa 20 metara, lopta prošla blizu desne stative Srbije...

11. minut: Ninković na ivici šesnaesterca slabo zahvatio volej posle centaršuta Krasića, lopta otišla daleko iznad gola Nemačke...

12. minut: Žuti karton Miroslavu Kloseu...

17. minut: Klose u ofsajdu...

18. minut: Žuti karton Ivanoviću...

Start Kolarova na Mileru (Foto AFP)

19. minut: Žuti karton Kolarovu...

22. minut: Žuti karton Kediri...

30. minut: Klose u ofsajdu...

32. minut: Žuti karton Filipu Lamu...

33. minut: Kolarov sa 22 metra iz slobodnog udarca šalje loptu u golaut metar od stative gola Nemačke...

37. minut: Crveni karton Miroslavu Kloseu (drugi žuti)...

Našao put do mreže: Jovanovićev pogodak (Foto AFP)

 

38. minut: Jovanović sa tri metra nogom daje GOL pošto mu je dobacio Žigić glavom posle centaršuta Krasića sa desne strane...

45. minut: Kedira sa 14 metara pogađa prečku...

POLUVREME

57. minut: Žuti karton Subotiću

57. minut: Podolski pretrčao Ivanovića i sa 15 metara sam ispred golmana šutirao pored gola...

59. minut: Podolski sam iskosa sa leve strane sa seam metara šutira i pogađa spoljni deo mreže gola Srbije

Igranje rukom za penal... (Foto Beta)

60. minut: Žuti katrton Vidiću i penal zbog igranja rukom u šesnaestercu...

Sjajna reakcija Stojkovića - odbrana penala (Foto AFP)

60. minut: Stojković brani penal Podolskom koji šutira u donji desni ugao gola...

67. minut: Jovanović pogađa stativu sa 15 metara, Žigić u ofsajdu...

69. minut: Gojko Kačar ušao u igru umesto Ninkovića

69. minut: Kakau ulazi umesto Ozila, a Marin umesto Milera

73. minut: Žuti karton Švajnštajgeru

74. minut: Žigić posle centaršuta Krasića sa pet metara glavom šutira i pogađa prečku...

75. minut: Radosav Petrović ulazi umesto Kuzmanovića...

77. minut: Gomez ulazi u igru umesto Badštubera...

79. minut: Lazović ulazi u igru umesto Jovanovića...

81. minut: Kačar sa 12 metara posle dodavanja Žigića šutira preko gola...

84. minut: Podolski sa 20 metara šutira po zemlji dva metra pored gola Srbije...

KRAJ

---------------------------------------------

Tri izmene u timu Srbije za meč sa Nemačkom

PORT ELIZABET – Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić za duel sa Nemačkom napravio je tri izmene u odnosu na sastav koji je izveo na teren u porazu od Gane u prvom kolu Svetskog prvenstva u Južnoj Africi.

Jedna promena bila je iznuđena, pošto je Aleksandar Luković isključen u susretu sa Ganom pa ga je danas u Port Elizabetu zamenio Neven Subotić.

Meč sa Nemačkom nije počeo ni Nenad Milijaš ni Marko Pantelić, umesto kojih se Antić opredelio za Miloša Ninkovića i Zdravka Kuzmanovića.

Srbija tako igra u formaciji sa četiri odbrambena igrača, pet u srednjem redu i jednim klasičnim špicem - Nikolom Žigićem.

(Foto AFP)

Tim čine golman Vladimir Stojković, štoperi Nemanja Vidić i Subotić, bekovi Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov, zatim kapiten Dejan Stanković, Kuzmanović i Ninković u vezi, Miloš Krasić i Milan Jovanović po krilima i Žigić u napadu.

Nemačka igra u sastavu: Manuel Nojer, Arne Fridrih, Filip Lam, Per Mertezaker, Holger Badštuber, Sami Kedira, Bastijan Švajnštajger, Mesut Ozil, Lukas Podolski, Miroslav Kloze i Tomas Miler.

objavljeno: 19/06/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.