Mundijal 1958 - Švedska

Izvor: Mondo, 10.Maj.2018, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mundijal 1958 - Švedska

Peleeeeee!!! Nemci opet kobni po Jugoslovene...

Osam godina posle slamajućeg poraza od Urugvaja na prepunoj Marakani u Rio de Žaneiru, reprezentacija Brazila konačno je postala prvak sveta.

Mundijal u Švedskoj ostaće upamćen kao takmičenje na kojem se u punom sjaju predstavio Edson Arantes do Nascimento, poznatiji kao Pele.

Iako star tek 17 godina, postigao je tri gola >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u polufinalu i dva u finalu, pruživši dominantnu partiju kao nijedan fudbaler tog uzrasta, pre ili posle njega.

"Otac" svetskih prvenstava Žil Rime preminuo je dve i po godine ranije, tako da je propustio da vidi još neke nove asove, poput Žista Fontena, Bobija Čarltona i Vave. Fonten je sa čak 13 golova na šest utakmica pomogao Francuzima da se plasiraju na treće mesto.

Na početku kvalifikacija našlo se 55 nacionalnih timova, a među onima koji su propustili priliku da se plasiraju na završni turnir bili su nekadašnji šampioni, Italija i Urugvaj, kao i Belgija, Holandija, Švajcarska, Španija... Sva tri debitanta - SSSR, Severna Irska i Vels - prebrodila su prvu fazu i stigla do četvrtfinala, ali tu je njihovom učešću bio kraj.

Sistem takmičenja na samom SP bio je prilično jednostavan u poređenju sa "čarlamama" koje je FIFA servirala četiri godine ranije u Švajcarskoj. Iz četiri grupe od po četiri tima u četvrtfinale su išla po dva najbolja, a "majstorice" za drugo mesto odigrane su u grupama 2 i 3, gde su isti broj bodova posle tri kola sakupili Čehoslovačka i Severna Irska, odnosno SSSR i Engleska na drugoj i trećoj poziciji.

Irci su u doigravanju za četvrtfinale savladali Čehe rezultatom 2:1, tek posle produžetaka (u okviru grupe bilo je 1:0), dok su Sovjeti minimalnom pobedom - 1:0 - eliminisali Engleze (u grupi su igrali nerešeno 2:2).

Pobednici grupa postali su Savezna Republika Nemačka, Francuska, domaćin Švedska i Brazil i svi su opravdali ulogu favorita u četvrtfinalnim duelima. "Trikolori" su pobedili Irsku sa 4:0 uz dva gola Fontena, Nemci su potvrdili dominaciju nad reprezentacijom Jugoslavije (1:0), a Šveđani, predvodjeni Gunarom Grenom i Nilsom Lidholmom, bili su bolji od SSSR - 2:0.

U poslednjem četvrtfinalnom okršaju, Velšani su izgubili od Brazila rezultatom 1:0 i na ne baš popularan način ušli u fudbalsku istoriju. Pobedonosni gol Pelea u 66. minutu bio je njegov prvi na šampionatima sveta i on je sa 17 godina, sedam meseci i 29 dana starosti postao (i do danas ostao) najmladji strelac u istoriji SP.

Kada je crnoputi mladić jednom osetio kako je biti pobednik, više nije bilo šansi da ga bilo ko zaustavi. U polufinalnoj pobedi nad Francuskom (5:2) ostvario je het-trik između 52. i 75. minuta utakmice, čime je najavio novu egzibiciju za finale protiv Švedske, koja je rezultatom 3:1 savladala SR Nemačku.

Posle razočaranja iz 1950. i 1954, bio je red da se najtalentovanija fudbalska nacija planete nađe na mestu koje joj pripada.

Na stadionu Rasunda u Stokholmu, 29. juna se našlo 49.737 gledalaca, što je bilo za trećinu više od zvaničnog kapaciteta. Gol Lidholma u trećem minutu izazvao je oduševljenje na tribinama, ali "karioke" su šest minuta kasnije izjednačile preko Vave. Bio je to početak kraja za Šveđane.

Još jednom Vava, a onda i Pele, do poluvremena su doneli Brazilu vodjstvo od 3:1. Mario Zagalo rešio je sve dileme u 68. minutu, Agne Simonson smanjio je deset minuta pre kraja, da bi Pele stavio "tačku na i" tresući mrežu Karla Svensona u poslednjim trenucima utakmice. Jedan od švedskih defanzivaca izjavio je kako je posle petog pogotka Brazilaca osetio potrebu da aplaudira... 

Ta generacija brazilskih fudbalera postala je prva i poslednja vanevropska reprezentacija koja se na tlu "starog kontinenta" okitila titulom prvaka.

JUGOSLAVIJA - Nemci kao zla kob...

Jugoslavija je relativno lako prebrodila kvalifikacije, pošto je sa Grčkom i Rumunijom remizirala na gostujućim terenima (0:0, odnosno 1:1), a ubedljivo ih savladala na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu (4:1, odnosno 2:0).

U Švedsku je otišao potpuno novi tim, pošto je vreme poslalo u istoriju čuvene fudbalere koji su na Olimpijskim igrama 1948, 1952. i 1956. osvojili tri srebrne medalje. Iz legendarne ekipe ostali su samo golman Beara, Crnković, Zebec i Boškov, sa prethodnog SP u Švajcarskoj bio je tu Miloš Milutinović, a novu generaciju majstora predvodili su Dragoslav Šekularac i Todor Toza Veselinović, kasnije selektor reprezentacije koja se obrukala na EP u Francuskoj 1984. godine.

Žreb je plave smestio u grupu 2, gde su rezultatom 3:2 savladali velikog rivala Francusku, ali zato remizirali sa objektivno slabijim selekcijama Škotske (1:1) i Paragvaja (3:3, primivši gol u 90. minutu). "Trikolori" su poraz u direktnom okršaju sa Jugoslavijom kompenzovali pobedama nad ostalim protivnicima. Zahvaljujući impresivnom trijumfu nad Paragvajcima (7:3) drastično su popravili ukupnu gol-razliku i zahvaljujući prednosti u tom elementu zauzeli prvo mesto u grupi.

Plavima su se kiksevi iz prve faze obili o glavu već u četvrtfinalu. Umesto da se kao pobednici grupe sastanu sa Severnom Irskom, morali su da izađu na crtu nemačkim "pancerima", koji su u Švedskoj branili tron zaposednut četiri godine ranije.

Isto kao u Švajcarskoj, kada je bilo 2:0 za Nemce, presudio nam je Helmut Ran. Njegov gol u 12. minutu ispostavio se presudnim, Jugosloveni su optuživali arbitra da je priznao pogodak postignut iz ofsajda, ali od toga, naravno, nije bilo koristi.

Selektor: Aleksandar Tirnanić.

Igrači: Vladimir Beara 3 (nastupa) / 0 (golova), Srboljub Krivokuća 1/0, Tomislav Crnković 4/0, Dobrosav Krstić 4/0, Branko Zebec 4/0, Vasilije Šijaković 2/0, Novak Tomić 2/0, Todor Veselinović 4/3, Vujadin Boškov 4/0, Dragoslav Šekularac 3/0, Aleksandar Petaković 4/2, Zdravko Rajkov 4/1, Miloš Milutinović 3/0, Radivoje Ognjanović 2/1.

REZULTATI PLAVIH

Prva faza

Jugoslavija - Škotska 1:1 (Petaković 13 - Marej 48)

Jugoslavija - Francuska 3:2 (Petaković 16, Veselinović 63, 87 - Fonten 4, 85)

Jugoslavija - Paragvaj 3:3 (Ognjanović 12, Veselinović 29, Rajkov 74 - Parodi 21, Aguero 49, Romero 90)

Četvrtfinale

Jugoslavija - SR Nemačka 0:1 (Ran 12)

- REZULTATI -

POLUFINALE

Švedska - SR Nemačka 3:1

Brazil - Francuska 5:2

ZA TREĆE MESTO

Francuska - SR Nemačka 6:3

FINALE

Brazil - Švedska 5:2

KONAČAN PLASMAN

1. Brazil, 2. Švedska, 3. Francuska, 4. SR Nemačka

--------------------------------------------------------------

Utakmica sa najviše golova: Francuska - Paragvaj 7:3 (prva faza)

Ukupno golova na turniru: 126

Prosek golova po utakmici: 3,60

Najbolji strelac: Žist Fonten (Francuska) - 13

Najviše golova na utakmici: Žist Fonten (Francuska) - 4

Najveća poseta: 50.000 (Brazil - SSSR, prva faza)

Ukupna poseta: 832.078

Prosečna poseta: 23.773

Debitovali: SSSR, Severna Irska, Vels.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.