Lavovskim srcem do polufinala „mundijalita”

Izvor: Politika, 12.Jun.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavovskim srcem do polufinala „mundijalita”

Naši fudbaleri do 20 godina sutra u 6.30 č (RTS 2) u četvrtfinalu 20. Svetskog prvenstva igraju protiv Amerikanaca. – Sergej Milinković Savić se vraća u tim. – Stevanović umesto Gajića

Sutra u ranim jutarnjim satima fudbaleri Srbije do 20 godina igraju protiv SAD-a u četvrtfinalu Svetskog prvenstva. Duel na stadionu „Nort Harbur” u Oklandu, čiji je kapacitet 25.317 mesta, počeće u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << 6.30 časova (RTS 2) i predstavlja poslednju prepreku pred samu završnicu najvećeg turnira u organizaciji Fife. Pobednik će obezbediti još dva susreta i ostanak na Novom Zelandu do kraja nadmetanja, dok se poraženi vraća kući.

Selektor Veljko Paunović je uveren da je dobro spremio ekipu za ovaj istorijski meč:

– Protiv Mađarske smo položili ispit zrelosti. Siguran sam da smo dobili dodatnu motivaciju i snagu da istrajemo do samog kraja. Čeka nas jednako teška, ako ne i teža utakmica sa Amerikom. U ovakvom nadmetanju, na ovom nivou, nema lakih protivnika. Veoma dobro poznajemo SAD, ali i oni nas i tu nema nikakvih tajni. Siguran sam da će naši momci još jednom pokazati lavovsko srce.

U poslednjem testu pred start 20. „mundijalita” Srbija je savladala SAD s 1:0 (strelac Veljković u 65. minutu). Naravno, taj meč ne može ni po čemu da se poredi sa sutrašnjim. Toga su svesni u našem taboru. Jedan od bitnijih igrača za srpsku selekciju Nemanja Maksimović izjavio je:

– Nikada u karijeri nisam imao ovakve utakmice. Između mečeva osećam veliki umor, ali čim istrčim na teren, zaboravim na sve i ne postoji šansa da odustanem ni u jednom trenutku. Zadovoljstvo je nositi dres Srbije i biti deo istorije koja se ovde ispisuje. Imam zaista divne saigrače. Kad znaš da ceo tim daje sve od sebe, da svi ginemo jedan za drugog, onda ne postoji nikakav umor koji ne može da se savlada.

Zamenik kapitena i jedan od „zlatnih Litvanaca” u dahu dodaje:

– Mađari su bili sjajni. Nisam očekivao da mogu da igraju na tako visokom nivou. Odlično su se organizovali. Imali smo veoma težak zadatak i sreća je bila uz nas, ali smo je potpuno zaslužili. Slično će biti i protiv Amerikanaca. Oni su, takođe, fizički moćna i spremna ekipa, ali igraju ofanzivnije. Zato se nadam da ćemo imati više prostora u napadu. Direktni su, moderni, vidi se da kod njih puno ulažu u fudbal. I za njih i za nas plasman u četvrtfinale je veliki uspeh. Verujem da se tu nećemo zaustaviti.

Nemanja Maksimović je siguran da će susret sa SAD-om biti psihički lakši od komšijskog derbija:

– Zbog toga što smo bili prvi u grupi, a Mađari treći, mnogi su očekivali da nas čeka lak posao. Nijednog trenutka nismo potcenili protivnika, jer to ne umemo. Bilo je pritiska da moramo da pobedimo. Sada je drugačije. Mislim da su šanse podjednake i da nema favorita. Odlučiće nijanse. Na nama je da igramo kao u grupi i imamo volju iz duela s Mađarskom i ne bi trebalo da bude problema.

Selektor će u sutrašnjem duelu moći da računa na Sergeja Milinkovića Savića, koji je „preležao žuticu” i oporavio se od povrede, kao i Mijata Gaćinovića, čiji su stomačni problemi sanirani. Nažalost, izostaće sjajni desni bek Milan Gajić, zbog crvenog kartona u meču s Mađarskom. Njega treba da zameni Miladin Stevanović, koji je na ovom turniru debitovao protiv severnog suseda, pošto je zamenio Stanišu Mandića:

– Nikada neću zaboraviti veliku radost posle autogola rivala i naše pobede sa igračem manje. Pred nama je još jedan težak protivnik, ali drugačije i ne može da bude u završnici Svetskog prvenstva.

Bez treninga na glavnom terenu 

Za razliku od Danidina, gde su srpski fudbaleri imali odlične uslove, u Oklandu je drugačije. Najveći problem su tereni za trening. Predstavnici Fife nisu dozvolili našoj reprezentaciji ni u subotu da trenira na glavnom terenu stadiona „Nort Harbur”, na kojem će igrati sa Amerikancima. Mogu samo da prošetaju, jer se trava čuva za završnicu takmičenja. Nije pomoglo ni to što je rival trenirao i igrao na ovom stadionu, a naši nisu.

– Ne dozvoljavamo da nas nijedan detalj poremeti. Prilagodićemo se situaciji u kojoj se nalazimo – smireno je reagovao selektor Veljko Paunović.

Veća podrška u Oklandu

Srpska dijaspora na Novom Zelandu je najbrojnija u najvećem gradu ove zemlje, Oklandu. Interesovanje za podršku našim mladim fudbalerima je povećano. Očekuje se da će deo pristalica stići i iz susedne Australije i da će na tribinama biti između 500 i 1.000 naših navijača. Organizator je objavio da za polufinale i finale nema više karata u slobodnoj prodaji.

Sudi Portugalac Dijaz

Suđenje u meču SAD – Srbija, u kojem će naši mladi fudbaleri biti formalni gosti, povereno je arbitrima iz Portugalije. Glavni sudija biće Artur Soares Dijaz, pomagaće mu zemljaci Rui Barbosa i Alvaro Danijel Karvaljo Meskita, dok je za četvrtog arbitra određen Rikardo Markes iz Brazila.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.