Kolarov u timu protiv Gane

Izvor: Politika, 13.Jun.2010, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolarov u timu protiv Gane

Pretorija, 13. juna – Prva utakmica Srbije pod tim imenom na svetskim fudbalskim prvenstvima, biće zapamćena kao istorijska, a samim tim će valjda biti sačuvan i nauk za buduće generacije da ne stavljamo sami sebi klipove u točkove. Jer, izgubili smo od Gane s 1:0 (0:0) zato što smo, šahovski rečeno, napravili previde u čistim situacijama.

Nerazumnim potezima pojedinaca rastočeno je sve ono što je s teškom mukom dosad naceđeno. A ovde nije u pitanju samo trud na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jednoj utakmici, ovde je prslo sve ono što je urađeno u prethodne dve godine, sve ono za šta se lio znoj u kvalifikacijama.

Može da se igra lošije od stvarnih mogućnosti, nekad može da se prihvati da ni lopta neće da sluša, ponekad i emocije ponesu, događa se i da borba toliko iscrpi da se prave i greške. Evo šta nam je presudilo u Pretoriji.

Prvo je Luković „zaboravio” da već ima žuti karton, pa je na 35 metara od našeg gola stavio ruku protivničkog igrača pod svoju mišku. Sudija je to video i pokazao mu žuti karton, što je značilo da ćemo nastaviti utakmicu s igračem manje.

Još grublji previd, još nepromišljeniji potez, napravio je Kuzmanović, dvadesetak minuta pošto je ušao u igru. U našem šesnaestercu, desetak metara iskosa, rukom je izbio loptu koja je dolazila s levog krila. Istina, iza njega je bio jedan fudbaler Gane, koji se spremao da „uhvati” volej, ali pitanje je da li bi tu loptu uopšte zahvatio, a i da jeste gde bi ona otišla, pošto nije bio, što se kaže, u stopostotnoj šansi.

Ni tu Argentinac Baldasi nije imao šta da bira, pa je pokazao na belu tačku. Najstrožu kaznu je izveo Gijan. Stojković je pošao u svoju levu stranu, lopta je otišla u drugu i Gana je u 82. minutu povela s 1:0. I to joj je bilo dovoljno za pobedu.

Naš tim nije briljirao ni pre ovih kobnih grešaka, ali je nagoveštavao da bi mogao nešto i da uradi. Najopasniji je bio kad je ostao s desetoricom igrača. Lazović je u 77. minutu nadmudrio Pentsila i dokopao se izgubljene lopte, odlično uposlio Pantelića, ali se on nije snašao. Ipak, lopta se dokotrljala do Krasića, a on je iz srca kaznenog prostora pucao levom nogom pravo u prisebnog Kingsona.

Malo kasnije Ivanović je protutnjao kao brzi voz po desnoj strani i pucao kao iz topa kad se našao nadomak šesnaesterca. Na žalost, lopta je uz naše uzdahe preletela prečku. A tada je još bilo 0:0.

Možda najbolju priliku nije iskoristio Žigić. Pantelić ga je, gotovo s aut-linije, odlično pronašao, ali je naš gorostasni napadač loše podmetnuo nogu i umesto da lopta krene ka golu, otišla je od njega.

Istina, imali su i protivnici za čim da žale. I oni u drugom poluvremenu, jer je prvo iskorišćeno za takozvano ispitivanje snaga. U 53. minutu je Andre Ajev s pet metara pucao glavom pored gola, a šest minuta kasnije je naša odbrana ponovo zaspala, pa je Gijan, takođe s pet metara, loptu dobačenu direktno iz auta zahvatio glavom i pogodio bližu stativu.

Nedostatke u veznom redu naša reprezentacija je pokušala da nadoknadi njegovim preskakanjem, a u prvom poluvremenu se videlo da je Antić posebnu pažnju posvetio slobodnim udarcima i kornerima. Bilo je nekoliko originalnih pokušaja prilikom njihovog izvođenja, ali oni nisu doneli i željenu promenu rezultata.

Kada je došlo do promene rezultata poraz je mogao da bude i ubedljiviji. Pred sam kraj utakmice Gijan je umakao, otišao malo ulevo i pogodio stativu.

Kuda će nas odvesti ovaj poraz teško je da se predvidi. Ako demorališe ekipu, onda će biti još gore. Zasad – ovaj poraz nije i konačna presuda našoj reprezentaciji u Južnoj Africi. Sve je još u našim rukama, samo, imamo li junake za ovakve muke.

I Gana je imala padove u igri, pa bi spretniji ili srećniji protivnik od nas to kaznio. Mi nismo, pa Rajevac može da nastavi da trasira put svojoj ekipi kroz Svetsko prvenstvo.

......

2. minut: Šut Anana sa 30 metara završio pored gola Srbije...

4. minut: Gijan sa 18 metara šutirao preko gola Srbije iz slobodnog udarca...

11. minut: Šut Asamoe iskosa sa leve u šesnaestercu strane izblokirao Žigić

18. minut: Žuti karton Nikoli Žigiću

19. minut: Mensah posle centaršuta šalje loptu glavom sa pet metara pored gola Srbije...

21. minut: Centaršut Boatenga u srce šesnaesterca Srbije, siguran golman Stojković...

26. minut: Žuti karton Vorsahu

29. minut: Šut Kolarova iz slobodnog udarca sa 30 metara završio metar iznad gola Gane...

32. minut: Pantelićev šut po zemlji iskosa sa ivice šesnaesterca pored gola u spoljni deo mreže...

POLUVREME

54. minut: Asamoa sa pet metara šutira glavom pored gola posle odličnog centaršuta...

54. minut: Lukoviću žuti karton

56. minut: Ajev šutira sa 20 metara preko gola Srbije...

59. minut: Centaršut Pantelića, Žigić se nije snašao nogom na pet metara od gola Gane...

(Foto AFP)

60. minut: Posle ubacivanja lopte iz auta Gijan glavom šalje loptu pored stative...

62. minut: Kuzmanović ulazi u igru umesto Milijaša

70. minut: Lazović ušao u igru umesto Žigića

73. minut: Apija ulazi u igru umesto Asamoe

74. minut: Lukoviću CRVENI karton (drugi žuti karton)

76. minut: Subotić ušao u igru umesto Jovanovića

(Foto AFP)

79. minut: Krasić šutnuo sa 12 metara pod prečku, golman Gane odbranio...

(Foto AFP)

80. minut: Vidić sa šest metara glavom šutira preko gola posle kornera...

82. minut: Ivanović posle prodora s desne strane sa 20 metara šutira preko gola...

Kuzmanoviću žuti karton posle igranja rukom u šesnaestercu (Foto AFP)

83. minut: PENAL ZA GANU, Kuzmanović igrao rukom u šesnaestercu i dobio žuti karton

84. minut: Gol GIJANA iz penala (1:0 za Ganu)

89. minut: Žuti karton Tagoeu

90+1: Adi ulazi u igru umesto Boatenga

90+2: Gijan sa 16 metara pogađa stativu...

90+3: Ovusu-Abeji ulazi u igru umesto Gijana

Tabela

Nemačka

1

1

0

0

4:0

3

Gana

1

1

0

0

1:0

3

Srbija

1

0

0

1

0:1

0

Australija

1

0

0

1

0:4

0

objavljeno: 13/06/2010
Pogledaj vesti o: Radomir Antić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.