Jovan Todorović - šampion Srbije u snukeru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 20:39

Jovan Todorović - šampion Srbije u snukeru

Predstavljamo vam sport o kome se malo zna kod nas. Reč je o snukeru, sportu za koji su potrebni veština i umeće i koncentracija, a zbog taktike koju iziskuje, nazivaju ga i šahom sa kuglama. Verovatno najbolji igrač svih vremena, koji je možda i poznatiji od sporta kojim se bavi, Roni O`saliven, za nekoliko godina, mogao bi dobiti rivala na svetskom prvenstvu, koji, verovali ili ne, dolazi iz Srbije.

Za Jovana Todorovića, učenika srednje elektrotehničke škole, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kugle, sto i zelena površina predstavljaju strast i opsesiju, sa jasnim ciljem – da postane jedan od najboljih igrača snukera na planeti. Prvi put štap u ruke uzeo je sa 11 godina, kada je samo pomoću hoklice mogao dohvatiti kugle na stolu. Već sa 13 igrao je ravnopravno sa seniorima, a sa 16 postao najbolji igrač snukera, kojeg je Srbija ikada imala. Trenutno je peti junior sveta u sportu, koji je najpopularniji u Britaniji i Kini, u kojoj ima preko 10 miliona registrovanih igrača.

„Moji treninzi su jako teški za početnika, traju od 2 do 5 sati čak. Nekad 5 sati kad imam pripreme za neke jake svetske turnire, a dva sata kada se takmičim ovde u Srbiji ili negde po Balkanu“, rekao je Jovan Todorović, šampion Srbije u snukeru.

Kao jedan od najtalentovanijih i najposvećenijih igrača na svetu u svom uzrastu, ukoliko želi dostići svetske visine i takmičiti se najboljima na svetu poput Džada Trampa ili legende ovog sporta Ronija O’salivena, sledeći korak je odlazak na akademiju u Šefildu, koji je u planu na leto 2021.

Veruje da će mu to biti odskočna daska, za plasman na svetsko prvenstvo, koje se svake godine održava upravo u Šefildu, u hramu ovog sporta, čuvenom „Krusibl teatru“.

Takvo sampouzdanje uliva mu njegov otac i trener, kaže da je za taj nivo igre potrebno provesti oko 10 hiljada sati za stolom. Jovan je sada, otpirlike na 5 do 6 hiljada. Trenirajući u proseku po 5 sati dnevno, sa talentom koji poseduje, možemo očekivati da ćemo ga gledati protiv njegovih idola ubrzo nakon njegovog punoletstva.

Do tada, Jovan Todorović nastavlja sa treninzima, pokušavajući da dostigne savršenstvo u sportu, koji, za razliku od bilijara, nije za svakoga. Dužina stola je skoro 4 metra, rupe samo osam centimetara, i dovoljan milimetar odstupanja na daljim udarcima, koji će rezultirati promašajem od čak 30ak centimetara.

I ko zna, možda ćemo jednog dana sve znati o spinovima, sejftiju, trocifrenim brejkovima i snuker poziciji, baš kao što danas znamo, ili bar mislimo da znamo, o servisu, bekhendu, volejima i dropšotovima. Možda ćemo imati svetskog igrača, u sportu, koji u Srbiji do tada gotovo niko nije ni pratio. Vreme i upornost Jovana Todorovića, čije ime moramo upamtiti, će dati odgovor na to pitanje. Za sada je na odličnom putu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.