Izložba Zbirka u šesnaestercu u kikindskom Narodnom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2022, 15:26

Izložba "Zbirka u šesnaestercu" u kikindskom Narodnom muzeju

Početak svetskog prvenstva u fudbalu i atmosfera među navijačima u Srbiji lepo su se poklopili sa zanimljivim događajem u kikindskom Narodnom muzeju. Naime, proteklog vikenda, otvorena je izložba fudbalskih rekvizita ''Zbirka u šesnaestercu", kolekcionara Goran Savin iz Srpske Crnje.

Još 1987. godine, Goran Savin, učitelj i fudbalski golman, počeo je da sakuplja različite sportske rekvizite, sličice, albume, tačnije skoro sve što ima veze sa fudbalom. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kolekcionaru iz Srpske Crnje, u kikindskom Narodnom muzeju priređena je zanimljiva izložba, pod nazivom "Zbirka u šesnaestercu“.

"Ovde možete videti 150 fudbalskih dresova, sedamdesetak zastavica fudbalskih klubova ili reprezentacija, 205 pari rukavica poznatih ili manje poznatih golmana, zatim stotinak fudbalskih albuma, preko dvadeset hiljada sličica fudbalera“ navodi Goran Savin kolekcionar iz Srpske Crnje.

Miloš Pušara, kustos-istoričar Narodnog muzeja Kikinda ističe "Mene je ovo iznenadilo, jer nisam verovao da će biti ovoliko posla tokom postavke same izložbe, ali zaista je impresivna kolekcija. Zapravo, mislim da svaki čovek od detinjstva jeste kolekcionar.“

Decenijama unazad, kolekcija Gorana Savina postajala je bogatija, zahvaljujući poklonima, razmeni, kupovini. Baš na izložbi dobio je još jedan poklon od školskog druga, nekadašnjeg reprezentativnog golmana Dragana Žilića.

Dragan Žilić kaže "Istrajati desetine godina u sakupljanju, kolekcionarstvu, u pravom smiuslu te reči, i predstavljanje široj publici, ko što je ova izložba u Muzeju, je fantastično.“

Istrajavajući u svojoj strasti, crnjanski kolekcionar stekao je prijatelje na svim meridijanima, pa su sa različitih strana sveta stizali i pokloni:

"Između ostalih, na izložbi možete videti i dres reprezentacije Ugande, koji mi je doneo moj prijatelj, koji je inače u „Plavim šlemovima“ u Ugandi. On je, specijalno zbog mene, doneo ovaj dres za kolekciju, da bi jednog dana, baš kao da je znao, bio izložen“ navodi Goran Savin.

Fudbalska groznica je počela, pa je i interesovanje za izložbu ''Zbirka u šesnaestercu" veliko, a Goran se nada da će priliku da je vidi imati i publika u Novom Sadu, Beogradu, Temišvaru. Izložba u kikindskom Narodnom muzeju otvorena je do 10. januara.
Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.