Izvor: RTS, 26.Nov.2021, 18:26

Italija ili Portugalija neće igrati na Mundijalu u Kataru

Prethodna dva šampiona Evrope nalaze se na suprotnim stranama staze C plej-ofa za Svetsko prvenstvo, što znači da će, u slučaju pobede nad Severnom Makedonijom (Italija) i Turskom (Portugalijom), u direktnom duelu odlučivati ko će igrati u Kataru.
Na stazi A, kao domaćini, igraće Škotska i Vels, a njihovi protivnici biće Ukrajina, odnosno Austrija.
Rusija i Švedska >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su nosioci na stazi B. Poljska će biti protivnik Rusije, dok će protiv Švedske igrati Češka.
Staza C je ona koja je, svakako, i najzanimljivija, jer tamo se nalaze Italija i Portugalija. Šampion Evrope igraće u polufinalu protiv Severne Makedonije, a šampion Evrope pre njih za protivnika imaće Tursku.

Ceremoniju je otvorio predsednik Fife Đani Infantina, a govorio je i predsednik Uefe Aleksandar Čeferin, koji je, suštinski, izgovorio očigledno, kada je naglasio da "prisustvo Portugalije i Italije u plej-ofu pokazuje snagu evropskog fudbala u ovom trenutku". 
Dvanaest timova odlučuje o preostala tri mesta koje je Uefa dobila za ovaj Mundijal.
Deset ekipa su ovo pravo dobile osvajanjem drugog mesta u svojim kvalifikacionim grupama.
Dve ekipe im se pridružuju na osnovu ukupnog plasmana u takmičenju u Ligi nacija – Austrija i Češka. Preciznije, dva mesta su pripala ovim selekcijama jer su najbolje rangirane ekipe pobednice u svojim grupama Lige Evrope, koje nisu dobile pravo nastupa na Svetskom prvenstvu kroz kvalifikacije.
Najboljih šest rangiranih selekcija iz grupne faze bilo je u šeširu jedan i one će svoj meč plej-of polufinala odigrati na svom terenu. Ostali timovi, jasno, našli su se u šeširu dva.
Plej-of polufinala na programu su 24. marta naredne godine (četvrtak), dok su finala pet dana kasnije (29. marta, utorak).
U interkontinentalnim kvalifikacijama ima još dosta mečeva da se odigra ali je načinjen i žreb za četiri reprezentacije koje će igrati dva meča koja dva tima vode u Katar.

Posle završenih kvalifikacija u svojim zonama i baraža, koje će igrati međusobno, za ova dva mesta nadmetaće se timovi iz grupa AFC - KONMEBOL i KONKAKAF - Okeanija.
Žreb za učesnike Mundijala je u aprilu, a turnir se igra od 21. novembra do 18. decembra sledeće godine. 
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Portugal ili Italija bez Mundijala - težak baraž za Makedonce!

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2021

U Ženevi su danas žrebom određene grupe baraža za odlazak na prvenstvo sveta u Kataru i najmanje sreće su imale nacionalne selekcije Italije i Portugalije, koje su u istoj grupi, pa jedna od njih neće igrati na Mondijalu...Parovi prve grupe su Škotska – Ukrajina i Vels – Austrija, u drugoj...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.