Ispitivali kog je pola – može da igra sa ženama

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 22:12

Ispitivali kog je pola – može da igra sa ženama

Zambijskoj fudbalerki Barbri Bandi biće dozvoljeno da kao kapiten predvodi reprezentaciju na predstojećem Svetskom prvenstvu za fudbalerke.

Ona je imala problema koje je imala sa nadležnima u slučaju utvrđivanja kog je pola.

Dok su čelnici krivili jedni druge, 23-godišnja Banda je bila isključena sa prošlogodišnjeg Afričkog šampionata i morala je na ispitivanje kog je pola, bez očiglednog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razloga.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da najbolja fudbalerka Zambije može da igra na predstojećem Svetskom prvenstvu. Svetska kuća fudbala nikada nije dovodila u pitanje da je Banda žensko.

Afrička i zambijska fudbalska tela se nisu snašla u tom slučaju, a grupe za zaštitu ljudskih prava većinom krive FIFA jer nije dala odgovarajuće smernice i ostavila je mladu ženu ugroženu u fudbalu.

Gotovo 15 godina otkako je slučaj južnoafričke atletičarke Kaster Semenje podigao buru kontroverzi o polovima u sportu, zastarela pravila FIFA ne uspevaju da zaštite fudbalerke od "stigmatizacije, stereotipa i diskriminatorskog" postupanja, naveo je Hjuman Rajts Voč (HRW).

FIFA je propise objavila 2011. godine i od tada nisu ažurirani, dok su sportovi poput atletike, plivanja i drugih dali prioritet ovom pitanju i uneli nekoliko promena u svoju politiku, iako su neke promene bile žestoko kritikovane.

Svetska kuća fudbala saopštila je da radi na novim pravilima, ali nema naznaka da će biti na snazi do početka Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu, 20. jula.

Spekulisalo se da je Banda pala na testu za utvrđivanje pola na Afričkom kupu za fudbalerke i da je na testiranjima utvrđen visok nivo testosterona, ali njen menadžer Anton Maksimov kaže da to nije tačno.

On je rekao da su je zambijski fudbalski zvaničnici sklonili iz ekipe "na osnovu procena njenog fizičkog stanja".

"Ništa, nikakvi postojeći propisi kojih smo svesni, ne sprečavaju Barbrino učešće", dodao je.

Zambija je saopštila da je pratila zahteve Afričke fudbalske konfederacije, organizatora takmičenja. Lekar reprezentacije, koji je bio obavezan da potpiše obrazac za verifikaciju pola svake igračice, odlučio je da ne potpiše za Bandu.

Banda je po rođenju identifikovana kao žensko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.