ISTORIJA

Izvor: Piplmetar.rs, 10.Dec.2022, 23:31

ISTORIJA

Fudbaleri Maroka ostvarili su istorijski uspeh. Pobedili su Portugal sa 1:0 u četvrtfinalu Mundijala u Kataru i na taj način postali prva selekcija iz Afrike koja je uspela da se plasira u polufinale Svetskog prvenstva.
Strelac jedinog pogotka na stadionu „Al Tumama“ bio je El Nesiri u 42. minutu.
Marokanci su ozbiljna ekipa i to su potvrdili još jednom na ovom šampionatu. Kao i u osmini >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << finala protiv Španije, stali su u neprobojan blok, skratili Portugalcima teren, prepustili im posed i pretili iz tranzicije. Bili su taktički perfektni, iskoristili svoju šansu, napravili senzaciju, ostvarili cilj i upisali se među fudbalske „besmrtnike“.
U prvom poluvremenu je veliku priliku Portugal imao u petom minutu, kada je Bono zaustavio pokušaj Feliksa iz dobre pozicije. Feliks je šutirao i u 31. minutu, ciljao je spoljnom, a u odsudnom momentu ga je izblokirao ga El Jamik i od svega se desio samo korner.
Nakon toga rovoska borba na sredini terena, Bruno i Bernardo Silva nisu pronalazili prava rešenja pored agresivnih igrača Maroka, a afrički tim je zapretio u 35. minutu, kada je Amalah tukao, a Košta odbranio. 
I onda 42. minut. Unahi je oduzeo loptu Portugalcima i pokrenuo akciju, proigrao Atijat Alaha, ovaj centrirao sa leve strane, golman Košta napravio veliki kiks i „zaplivao“ u prazno, a El Nesiri je iskoristio poklon i glavom smestio loptu u mrežu, za 1:0.

Samo tri minuta kasnije je Portugal mogao attain izjednačenja. Efektno je gađao Bruno, a saveznik Maroka je bila prečka.
Nije to bilo sve. U poslednjim trenucima je lako moglo da bude 2:0. Viđena je fenomenalna tranzicija Marokanaca, za udžbenike. Unahi je na levoj strani video Atiat Alaha koji se ubacivao. Vezista Anžea ga je proigrao i ostavio u dobroj prilici za šut, ali je ovaj to loše uradio.
Drugo poluvreme počelo je velikom šansom Maroka. Centrirao je Ziješ iz slobodnog udarca u 50. minutu, oštra lopta je preletela dvojicu marokanskih štopera i Košta je nekako uspeo da odbrani. Da su Sais ili El Jamik uspeli da je zakače, Košti ne bi bilo spasa.
Samo minut kasnije na teren je ušao Kristijano Ronaldo i od tog momenta je počela prava opsada gola Maroka.

Ređale su se situacije pred Bonoom, ali Portugal attain 75. minuta nije uspeo da ga savlada. Ramoš je propustio izglednu šansu, potom je Bruno gađao sa 16 metara i bio neprecizan za nekoliko centimetara, u nekoliko navrata je bio opasno posle prekida, ali bez rezutata.
U međuvremenu se povredio Sais, pa je Maroko ostao bez trojice standardnih defanzivaca, pošto Mazraui i Agerd nisu mogli ni da počnu meč.
Nastavio je Portugal da atakuje, selektor Santoš je u finišu igrao sa samo dvojicom defanzivaca i osmoricom ofanzivaca, pritiskao je sa svih strana, ali je hrabri Maroko izdržao. Feliks je bio najbliži golu u 83. minutu. Sjajno je šutirao, a Bono još bolje odbranio i vrhovima prstiju izvukao loptu ispod identical prečke.
Tukao je i Ronaldo iz punog trka u 91. minutu, ali je ponovo nepremostiva prepreka bio blistavi golman Sevilje Bono.
Legitimate Kedira je u 93. minutu dobio drugi žuti karton, pa je Maroko utakmicu završio sa desetoricom na terenu. Abuklal je u 96. minutu imao jedan na jedan sa Koštom u kontri, ali je bio neozbiljan i pogodio je portugalskog čuvara mreže.
Na kraju je afrički sastav izdržao i ostvario neverovatan uspeh.
Maroko će se za finale boriti sa boljim i duela između Engleske i Francuske.


Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.