Hrvati ne daju kockice: Nezapamćena pomama, sve planulo

Izvor: B92, 15.Jul.2018, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ne daju "kockice": Nezapamćena pomama, sve planulo

Zagreb -- Mnoge je usrećila vest da će hrvatska fudbalska reprezentacija u finalu Svetskog prvenstva ponovo istrčati u kockastim dresovima.

U Najkiju poručuju da su ih preplavili zahtevi za hrvatskim dresovima. Početkom prvenstva interesovanje za dresovima bilo je umereno, međutim prolaskom Hrvatske u polufinale zavladala je fudbalska euforija, zbog čega se u ormarima i na policama prodavnica tražio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dres više.

U Zagrebu više nije bilo moguće pronaći originalni dres, osim u nekim “suludim” konfekcijskim brojevima, komentarišu poslednjih dana trgovci.

Međutim, pomama za kockicama ne vlada samo u Hrvatskoj. U Glazgovu su ostali bez hrvatskih dresova jer su škotski navijači strastveno navijali za protivnike Engleske, odnosno naše “vatrene”. Trgovine su bile preplavljene zahtevima kupaca koji su hteli “kockasti” dres pre polufinalne utakmice protiv Engleske.

Veliko zanimanje za “kockicama” zabeleženo je čak i u Maleziji i Bangladešu, piše Jutarnji list.

Novi je dizajn inspiriran dresom u kojem je Hrvatska nastupala prvi put nakon nezavisnosti, na susretu sa SAD-om, na Maksimiru, u oktobru 1990.

Najki je u suradnji s Hrvatskim fudbalskim savezom, kako je poznato, predstavio dve garniture novih dresova hrvatske reprezentacije. I dok su reakcije na prvi, s crveno-belim kockicama, uglavnom bile odlične i izazvale veliku pozornost navijača i hrvatske javnosti, drugi je izazvao podeljene reakcije.

Hrvatski dizajner Boris Ljubičić, koji je poznat po upornom zauzimanju za isticanje identiteta Hrvatske utemeljenog na “kockicama”, nije preterano oduševljen tamnim dresovima.

"Crna boja je neprijatna, ne postoji u našem nacionalnom identitetu - samo su bela, plava i crvena", rekao je Ljubičić.

Istakao je da su crveni kvadrati deo nacionalnog identiteta i kao takvi bi trebali da zažive kao brend. Oni su novi život, bez obzira na to što se nudi iza njih. Nema zemlje u svetu čiji je dres prepoznatljiviji od zastave - kazao je dizajner tokom TV gostovanja.

S druge strane, svetski stručnjak za dizajn Iva Babaja kaže da joj tamni dresovi nisu toliko mrski.

"Iako to nisu prepoznatljive boje za Hrvatsku, meni su tamnoplavi dresovi bili vrlo elegantni", kazala nam je dizajnerica.

Što se tiče prepoznatljivih hrvatskih kockica ili kvadratića, Nikeovi dizajneri nisu puno eksperimentisali, dres je na tragu pređašnjih, s tradicionalnim motivima i bojama.

"Upravo sam u Italiji i u ovom slučaju nije toliko važno šta mislim o kvadratićima, važnije je ono što čujem kad putujem. A naši su kvadratići vrlo prepoznatljivi. I tu ne govorim samo o kolegama dizajnerima, nego o običnim ljudima koji i te kako prepoznaju našu crveno-belu kombinaciju boja. Crveno-beli kvadratići toliko su rasprostranjeni, postali su simbol Hrvatske, i iako je to nemoguće formalno sudski zaštititi, svako drugi ko bi samo i poželeo da koristi naše boje, bio bi plagijator", kaže Iva Babaja.

Hrvatski dres u plavo-crnoj i crveno-beloj kombinaciji glavni je modni hit ovih dana. Za njima vlada najveća potražnja.

"Ovo je pravi fudbalski fanatizam. Ni 1998. godine nije bila ovakva potražnja za dresovima", kazao je za Jutarnji Stipe Rosić, vlasnik kompanije Rost Šport, ovlašćenog distributera Nikeovih dresova koji ima pravo na prodaju originalnih dresova hrvatske fudbalske reprezentacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.