Holifild, Roj Džons junior, možda i Stalone – Beograd će zbog boksa biti centar sveta

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Holifild, Roj Džons junior, možda i Stalone – Beograd će zbog boksa biti centar sveta

Srbija će biti domaćin Svetskog prvenstva u boksu 2021. godine, to je odlučio izvršni odbor Svetske bokserske asocijacije. Tim povodom, predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin gostovao je u Jutarnjem programu RTS-a.
Borovčanin je istakao da je domaćinstvo Svetskog prvenstva u septembru 2021. istorijski događaj jer je Srbija u nadmetanju pobedila Indiju i Panamu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Pre svega, presudila je generalno dobra naša pozicija u Svetskoj bokserskoj asocijaciji. Gledali su i ostale stvari, poput uslova koje grad Beograd ima za organizaciju takmičenja. Ranija takmičenja takođe, položaj Srbije u svetu... Sve to ukupno, kada se sabralo, dalo je povoda i verovatno preovladalo kod članova Izvršnog odbora da jednoglasno izaberu Srbiju da bude domaćin", rekao je Borvčanin gostujući u Jutarnjem programu.
Ovo je upravo jedan od načina da se boks u Srbiji vrati na velika vrata, posle velikog pada od 1978. kada je organizovana prethodna svetska smotra na ovim prostorima.
"Boks u Srbiji je zaista krenuo da se vraća, sale su pune, deca potpuno besplatno treniraju u 107 ili 108 klubova širom zemlje. Treneri su u konstantnoj edukaciji, ne samo u bokserskom, nego i pedagoškom smislu – da od te dece stvore bolje i kvalitetnije ljude, pa potom i boksere. Budućnost boksa je baš kod naše dece."
Uslovi za treniranje ove plemenite borilačke veštine sve su bolji, što se odražava na rezultat, kako u mlađim, tako i u seniorskoj kategoriji.
"Juniorski prvak Evrope, vicešampion Evrope, nekoliko medalja na evropskim šampionatima u juniorskim i omladinskim kategorijama pokazuju da naš boks ima svetlu budućnost. Isto tako, seniori se sve vreme kvalitetno spremaju i ne prestaju sa pripremama i sve su bolji. U narednim godinama sigurno će srpski boks imati neke od finalista, ja očekujem već na Svetskom prvenstvu u Beogradu, a za četiri godine u Parizu i nekog olimpijskog pobednika."
Da li ćemo gledati Rokija u Beogradu?
Postoji mogućnost da u srpsku prestonicu dođu velike legende – Ivander Holifild, Roj Džons Džunior, spominje se i Silvester Stalone.
"Svetska bokserska asocijacija uvek dovede nekog od njih za promotera, tako da sam siguran da će neko od njih to i da bude. To će biti velika stvar jer preko 100 svetskih televizija će uzeti prava na prenos i Beograd će, siguran sam, biti centar svetskog sporta, ne samo boksa."
Osim Beograda, Borovčanin ističe da čelnici Saveza razmatraju da domaćin bude i Novi Sad, kako bi i tamo ostalo nasleđe Svetskog prvenstva.

Takođe, donacija Bokserskog saveza Rusije biće iskorišćena za gradnju Nacionalnog trening centra u Srbiji, a prvi čovek BSS otkrio je da je od predsednika Aleksandra Vučića potekla ideja o kandidaturi za SP.
"Hteli smo da organizujemo Evropsko omladinsko prvenstvo, ali je on rekao: 'Dajte Svetsko, dajte šta je najbolje i najjače da dovedemo svetu u Srbiju."
Koliko će uopšte biti takmičara?
"Preko 900 takmičara će sigurno učestvovati. S obzirom na to da se od prošle godine Svetsko prvenstvo organizuje u novom, modernom formatu, sa scenografijom, TV produkcijom i svim onim elementima koje možemo videti tokom prenosa iz Las Vegasa. Dakle, to je novi olimpijski boks i mislim da će svaki dan Arena biti krcata, ali i hale u drugim gradovima, ukoliko budemo organizovali kvalifikacije u gradovima u kojima boks treba da se razvija. Mislim da će to biti vrhunac razvoja našeg boksa i da ćemo, sa rezultatima, ostati u vrhu sveta."
Boksersi "večiti derbi" na Malom Kalemegdanu
Kampanja za promociju takmičenja počeće na Malom Kalemegdanu duelom Crvene zvezde i Partizana.
"Večiti derbi' u boksu nije odran preko 15-20 godina. Organizovaćemo u junu ili septembru na Malom Kalemegdanu i siguran sam da će to biti jedan od pravih primera 'večitog derbija', kako se fer i pošteno bori u ringu, a van njega pošteno navija. Verujem da će to biti pravi zamajac za Svetsko prvenstvo, a potom i promocija škole boksa u narednih godinu dana, na preko 50 ili 60 trgova širom Srbije. Organizovaćemo masovne treninge boksa i mečeve koji će zajedno promovisati naredno takmičenje, ali i plemenitu veštinu među decom i mladima. Kako bi deca kod nas shvatila plemenitost gledanja oči u oči i borbe na fer i pošten način. Bez spletki i podmetanja s leđa, kako bi takav karakter i imali".
Za kraj, Borovčanin se osvrnuo na Svetsko prvenstvo 1978. u Beogradu, na kojem je naša zemlja zabeležila zapažen učinak.
"Tada je generalno krenuo pad boksa, ali i mnogih sportova koji su se brže vratili. Kao SFRJ smo tada imali šest finalista i jednog osvajača bronzane medalje. To je vreme o kojem ljudi pričaju i nakon 42 godine, pamte ga savremenici tog doba. Ponovo će se svi uključiti i podsetiti kako je to kad je Beograd centar sveta i kada Srbija ima svoje osvajače medalja", zaključio je Nenad Borovčanin u Jutarnjem programu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.