Holanđani vladaju svetom u ovom sportu

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 11:02

Holanđani vladaju svetom u ovom sportu

Takmičari Holandije osvojili su najviše medalja na Svetskom prvenstvu u brzom klizanju koje je u nedelju uveče završeno u kanadskom gradu Kalgariju.

Sa šest zlatnih, tri srebrne i četiri bronzane medalje Holanđani su opravdali očekivanja na nivou nacije, mada se stekao utisak da su mogli i znatno više.

Na drugom mestu po "kvalitetu" medalja nalazi se SAD, sa tri zlatne i po jednom srebrnom i bronzanom medaljom, ali su oni i najveće razočarenje šampionata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Naime, da nije bilo Džordana Štolca (Jordan Stolz), Amerikanci ne bi imali ni jednu jedinu zlatnu medalju, a nadali su se ravnopravnom takmičenju sa Holanđanima.

Treći na nacionalnoj tabeli su Kanađani sa dve zlatne, šest srebrnih i dve bronzane medalje.

Najprijatnje iznenađenje su četvrtoplasirani Italijani sa dve zlatne i jednom srebrnom medaljom, a odmah iza njih su predstavnici Japana sa dve zlatne i jednom bronzanom medaljom.

Završni dan Svetskog prvenstva obeležio je ponovo mladi Štolc (19) ubedljivom pobedom na 1.500 metara.

Amerikanac piše novu istoriju brzog klizanja, jer ono što pre njega nikada niko nije uspeo (da pobedi u sve tri sprinterske discipline na Svetskom prvenstvu) on je ove godine uradio – po drugi put!

S obzirom da je već veoma dobar i na 5.000 metara čini se da je na najboljem putu da postane neprikosnoveni klizački GOAT čak i mnogo pre no što napuni 25 godina, što je u proseku doba u kojem brzoklizači postižu najbolje rezultate.

Istoriju su, na svoj način, u nedelju ispisali i Holanđani. Kjeld Najs (Nuis), za koga se pre samo petnaestak dana verovalo da je povredom završio karijeru, osvojio je nakon bronze u subotu, srebrnu medalju u nedelju, ovaj put na stazi od 1.500 metara.

Da bi porodična situacija postala gotovo idilična pobrinula se njegova dugogodišnja parnerka Džoj Bune (Joy Beune) koja je najpre osvojila zlato na 5.000 metara da bi potom (samo dva sata kasnije) stigla i do bronze na 1.500 metara.

Zlato i srebro na toj stazi, baš kao i na 1.000 metara dan ranije, osvojile su Miho Takagi iz Japana i Mej Han iz Kine.

Dobroj atmosferi u Olimpijskoj ovalnoj dvorani u Kalgariju, koju su ispunili mladi kanadski klizači i hokejaši, dodatno su doprineli članovi žirija.

Oni su, naime, na dodeli medalja najboljima na 10.000 metara uspeli da pomešaju dva svoja takmičara, pa je srebrnu medalju dobio trećeplasirani Grem Fiš (Graeme Fish), dok je drugoplasirani Ted Jan Blumen (Ted-Jan Bloemen) dobio – bronzanu.

Greške nije bilo kod pobednika: Italijan David Gioto (Davide Ghiotto) okačio je oko vrata zlatnu medalju, sasvim zasluženo, jer je zbunjene Kanađane pobedio sa više od osam sekundi prednosti.

Brzoklizačka sezona se završava početkom marta, trkama u Nemačkoj, u svojevrsnom klizačkom višeboju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.