Grupa E: Nemačka ide po medalju, ali Finska bi da pomrsi račune favoritima

Izvor: B92, 20.Avg.2023, 11:08

Grupa E: Nemačka ide po medalju, ali Finska bi da pomrsi račune favoritima

Nastavljamo sa predstavljanjem grupa na predstojećem Svetskom prvenstvu u košarci.

Naredna je, kao što možete da pročitate iz naslova, grupa E u kojoj će da puca na sve strane, te niko sa sigurnošću ne može da kaže koje će dve selekcije proći u narednu fazu turnira.

U grupi E igraće: Australija, Nemačka, Finska i domaćin Japan.

Prvo ćemo predstaviti jednog od tri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizatora, a potom prelazimo na ostale tri reprezentacije.

Japanci nažalost turnir dočekuju bez najveće zvezde i najboljeg košarkaša – Ruija Hačimure. Košarkaš LA Lejkersa propušta Svetsko prvenstvo i bez njega ovaj tim je duplo, ako ne i više, slabiji.

Pre dve godine blistao je na Olimpijskim igrama i sa prosekom od 22.3 poena bio je najbolji igrač Japana, međutim, i sa njim na parketu nisu uspeli da iznenade i prođu u nokaut fazu.

U izostanku Hačimure, glavni igrač Japana biće košarkaš Finiks Sansa – Juta Vatanabe. Krilni košarkaš je izrastao i veoma solidnog NBA igrača i biće alfa i omega ovog tima.

Vatanabe iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri, za tri poena šutirao je čak 44% i zato je dobio poziv Sansa koji će naredne godine imati “supertim” sa Bilom, Bukerom, Durentom i Ejtonom.

28-godišnji igrač je prva violina tima, ali faliće mu podrška i realno Japan, u konkurenciji Finske, Nemačke i Australije, nema šta da traži.

Judai Baba je zanimljiv košarkaš i biće verovatno drugi igrač reprezentacije, ali ostatak je jako tanak i zato će biti senzacija ukoliko pobede i jedan meč.

Sastav Japana: Seja Ando, Metju Akino, Judai Baba, Aki Čembers, Luk Evans, Nik Fazekas, Šuta Hara, Tenketsu Harimoto, Džoš Hokins, Makoto Hijeđima, Soičiro Inoue, Akira Džejkobs, Ren Kanečika, Koja Kavamata, Juki Kavamura, Yuja Nagajoši, Yudai Nišida, Yutaro Suda, Kai Toevs, Juki Togaši, Keisei Tominaga, Hju Vatanabe, Juta Watanabe, Hirotaki Joši.

Finska je košarkaška reprezentacija koja od 2017. godine konstantno pravi napredak, što smo najbolje mogli da vidimo prošle godine na Evropskom prvenstvu.

Finci, predvođeni NBA Ol-star igračem Laurijem Markanenom, bili su na poluvreme do polufinala Evropskog prvenstva, pošto su posle dvadeset minuta imali devet poena (52:43) prednosti protiv Španije.

Crvena furija je u drugom poluvremenu, na krilima Vilija Ernangomesa, preokrenula i eliminisala Finsku, ali i pored toga bio je ovo veliki rezultat za skandinavsku zemlju.

Da nisu u grupi sa Nemačkom i Australijom, Finska bi se bez sumnje našla u drugoj fazi i borila bi se za četvrtfinale, ali činjenica je da će biti u podređenom položaju protiv pomenutih selekcija. Neće biti autsajderi, ali su realno slabiji na papiru.

Nisu imali sreće na žrebu, međutim, biće tvrd orah, kako za Nemce, tako i za Australijance. Kada imate u ekipi Markanena, onda znate da ćete imati kakvu takvu šansu i sa njegovim dobrim danom možete da pobedite skoro svakoga.

Verujemo da Hrvati i dalje pamte njegova 43 poena u osmini finala Evrobasketa kada je bukvalno sâm doneo timu plasman među najboljih osam selekcija Evrope.

Pored Markanena, Finska ima još nekoliko kvalitetnih košarkaša, a kako dugo igraju zajedno, veoma dobro se razumeju i hemija im je na elitnom nivou.

Tu je iskusni Sasu Salin, potom Elisa Valtonen, Edžon Mađuni, Aleks Marfi, Miro Litl, Aleksander Madsen…

Istina, Finska nije na nivou Nemačke i Australije, ali pokazali su da mogu da igraju egal sa najboljima i zato ko zna, ko zna…

Sastav Finske: Miro Litl, Aleks Marfi, Sasu Salin, Olivier Nkamhoua, Henri Kantonen, Mikael Jantunen, Elias Valtonen, Aleksander Madsen, Edžon Mađuni, Lauri Markanen, Džejob Grandison, Ilari Sepala.

Jedan od favorita za medalju, Australija na Mundobasket dolazi sa velikim ambicijama i sve osim polufinala biće neuspeh za “ozije”.

Reprezentacija sačinjena od pretežno iskusnih košarkaša, ali zanimljivo očekuje se da lider bude 20-godišnji Džoš Gidi. Talentovani plejmejker Oklahome igra odlično na pripremnim utakmicama i biće od velike važnosti za igru Australije.

Naravno, ovo je i dalje repreznetacija Petija Milsa i Džoa Inglsa, ali Gidi bi trebalo da bude taj koji će donositi prevagu na terenu.

Pažnju bi trebalo obratiti i na Dantea Egzuma, bivšeg igrača Partizana, koji iza sebe ima najbolju sezonu u karijeri. Takođe, tu su i Džoš Grin iz Dalasa, Matis Tajbul koji igra za Portland…

Ima tu i solidnih košarkaša iz domaćeg šampionata Australije, ali, ekipa ima jednu manu – tanka je pod košem. Australijanci su nekada imali sjajne centre u vidu Boguta i Bejnsa, međutim, ovoga puta toga nema.

Prvi centar, a i najbolji, je momak dobro poznat ljubiteljima košarke u Srbiji – Duop Rit. Bivši košarkaš FMP-a i Crvene zvezde lepo je napredovao poslednjih godina i sada je prvi centar ovakvog tima.

To jeste mana, jer Rit nije elitan, pa čak ni evroligaški centar, ali solidno se uklopio u reprezentaciju i daje dobar doprinos.

Australija je trenutno četvrti favorit, iza SAD, Kanade i Francuske, što dosta govori o kakvoj se reprezentaciji radi. Ipak, očekujemo da ih Finska namuči, a Nemci čak i pobede.

Sastav Australija: Gzevijer Kuks, Dajson Denijels, Dante Egzum, Džoš Gidi, Kris Gulding, Džoš Grin, Džo Ingls, Nik Kej, Peti Mils, Duop Rit, Matis Tajbul, Džek Vajt.

Namerno smo ostavili Nemačku za kraj, jer imamo velika očekivanja od ovog tima. Iako su prošle godine igrali polufinale Evrobasketa, pred novo veliko takmičenje, kladionice i analitičari ih ne stavljaju među pet najvećih favorita, a mi mislimo da bi trebalo.

Nemačka ima strašnu ekipu, dobro popunjenu na svim pozicijama i nećemo preterati kada kažemo da ih očekujemo među četiri najbolje reprezentacije.

Dugo su na okupu, odlično su vođeni i imaju nekoliko vrhunskih košarkaša, počev od Franca Vagnera i Denisa Šrudera, pa sve do Danijela Tajsa, Morica Vagnera i drugih.

“Panceri” imaju arsenal oružja da se nadmeću sa svima, a usudićemo se da kažemo, i sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Šruder je lider i neko ko uvek isporuči noseći dres reprezentacije, ali Franc Vagner je nadolazeća NBA zvezda i na Evrobasketu je pokazao o kakvom se talentu radi. Zatim, zamena Šruderu je novi igrač Olimpije Milano - Maodo Lo. Svi koji gledaju Evroligu znaju o kakvom se igraču radi.

Isak Bonga donosi čvrstinu u odbrani, a Andi Obst sa svojim sjanim šutem je u stanju da svakome zatrpa koš. Pod košem su takođe odlični, pazite ova četiri košarkaša:

 Danijel Tajs, Johanes Fohtman, Johanes Timan, Moric Vagner.

Dodaćemo i Nilsa Gifaja, Justusa Holaca i Davida Kramera, i dobićemo jednu jako dobru reprezentaciju. Nemačka je bila na korak do finala Evrobasketa, sprečio je sjajni Lorenzo Braun, a sada želi korak dalje i ima resurse da u tome uspe.

Nemačka: Isak Bonga, Franc Vagner, Nils Gifaj, Justus Holac, Moric Vagner, David Kramer, Johanes Fohtman, Maodo Lo, Andreas Obst, Denis Šruder, Daniel Tajs, Johanes Timan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Košarka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.