Evropsko finale Svetskog prvenstva: šta kaže statistika

Izvor: N1 televizija, 20.Okt.2018, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropsko finale Svetskog prvenstva: šta kaže statistika

Istorijsko finale Svetskog prvenstva odigraće u subotu Srbija i Italija.

Srbija će prvi put igrati u finalu Svetskog prvenstva, u koje ulazi kao aktuelni olimpijski vicešampion i prvak Evrope. S druge strane, Italija će se boriti za drugu titulu šampiona planete, pošto je najveći uspeh i zlatnu medalju osvojila 2002. godine. Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << može da postane sedma reprezentacija koja se popela na svetski tron, uz Rusiju, Kubu, Japan, Kinu, Italiju i Sjedinjene Države.

Dve reprezentacije sastajale su se pet puta na prvenstvima planete. Poslednji put pre samo nekoliko dana u poslednjem meču fajnl-siksa. Tada su izabranice Zorana Terzića nanele prvi i do sada jedini poraz četi Davidea Macantija. Bilo je 3:1.

Prethodno su plave dame protiv azurina na planetarnom šampionatu slavile 2006. godine. Upravo u Japanu. Dva tima su se tada borila za treće mesto. Slavile su Ognjenovićeva i drugarice maksimalnim rezultatom.

Finalni susret biće i treći duel dva tima ove godine, pošto su letos u Ligi nacija Italijanke slavile posle pet setova.

Izabranice Zorana Terzića pobedile su u 10 od odigranih 12 mečeva na prvenstvu. Izgubile su samo od Japana i Holandije u drugoj fazi takmičenja, kada su već obezbedile mesto na fajnl-siksu. U tih 12 mečeva Srpkinje su izgubile samo osam setova.

Tijana Bošković je najbolji napadač šampionata, pošto je realizovala 54% napada. U srpskom timu je i statistički najbolji libero prvenstva Silvija Popović.

S druge strane, Italijanke u timu imaju najboljeg poenterea, Paolu Egonu koja je do sada osvojila 291 poen. Davide Macanti može da računa i na najboljeg blokera Anu Danesi i tehničara turnira Ofeliju Malinov.

Biće to prvo finale planetarnog šampionata u kome će se nadmetati dve selekcije sa Starog kontinenta, otkako je uvedena plej-of faza 1978. Prethodno su dve evropske reprezentacije zauzele prva dva mesta 1952. i 1956. godine.

Finale je na programu od 12.40 uz prenos na Sport Klubu 1.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.