Duplikati, menjaža, tapkanje – mundijalska groznica je počela!

Izvor: B92, 26.Avg.2022, 12:10

Duplikati, menjaža, tapkanje – mundijalska groznica je počela!

Već je nervoza počela da hvata kolekcionare fudbalskih albuma sa sličicama, ali su konačno i oni dočekali svojih pet minuta – Mundijal nam je stigao u domove!

Praksa je do sada bila da čuveni "Panini" album za svetsko prvenstvo objavljuje sa početkom proleća, ali je zbog kasnijeg održavanja šampionata u Kataru (od 20. novembra do 18. decembra), sve moralo da bude pomereno za nekoliko meseci. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Tako su kolekcionari skoro pola godine duže čekali da najpoznatija svetska kompanija za sličice dâ znak za euforiju i ona je u jednom danu zahvatila i Srbiju.

Naravno, postoji razlika u interesovanju kada su "orlovi" na Mundijalu ili nisu, a dobre igre selekcije koju predvodi Dragan Stojković Piksi ovog puta su, možda kao nikada pre, primamile i stare i mlade da posegnu za albumom i cepnu prve kesice.

Istina je da one nisu jeftine, koštaju 90 dinara. Kako u jednoj kesici ima pet sličica, a za pun album je potrebno 670, lako je izračunati koliko košta ovo zadovoljstvo.

No, pravim sakupljačima to ne predstavlja prepreku, jer zadovoljstvo lepljenja dobijenih igrača i menjanje za one koji vam nedostaju, jednostavno – nema cenu.

Ovogodišnji album, naravno, u potpunosti je u znaku Katara kao domaćina takmičenja, s tim da je naslovna korica urađena dosta kvalitetnije nego za Svetsko prvenstvo u Rusiji pre četiri godine.

Pored uobičajenih sličica stadiona, obeležja Mundijala i legendi, svaka reprezentacija u albumu broji po 18 igrača uz grb date selekcije.

Značajna je promena u obeležavanju sličica, pa tako više nisu numerisane od 1 do 670, nego se broji za svaku reprezentaciju od 1 do 19. Dakle, od njenog grba do poslednjeg igrača, uglavnom napadača.

Mnogi su se razočarali jer na sličici fudbalera više ne piše njegov klub u kom nastupa i to vide kao glavnu zamerku.

Pretpostavka je da se "Panini" odlučio za takav potez jer je prelazni rok širom sveta još uvek u punom jeku i nije bilo moguće predvideti ko će gde igrati od momenta izrade dizajna albuma i sličica do početka prvenstva u novembru.

Nama najbliži primer je Filip Kostić koga bi verovatno smestili u Ajntraht, a on je uveliko član Juventusa.

Kada smo već spomenuli reprezentativca Srbija, on je samo jedan od 18 "orlova" kojima je ukazana čast da njihove likove sakupljaju ljudi širom sveta.

Mesto su dobila dvojica golmana Predrag Rajković i Vanja Milinković-Savić, kao i samo trojica defanzivaca: Nikola Milenković, Strahinja Pavlović i Miloš Veljković.

Vezni red Srbije je "jak": Filip Đuričić, Nemanja Gudelj, Filip Kostić, Darko Lazović, Saša Lukić, Nemanja Maksimović i Sergej Milinković-Savić, dok čast ofanzivnog dela brane: Nemanja Radonjić, Andrija Živković, Luka Jović, Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić i Dušan Vlahović.

Nije bilo mesta za golmana Milana Dmitrovića, junaka kvalifikacija i čuvenog meča protiv Portugalije u Beogradu Stefana Mitrovića, ali ni Marka Grujića koji će gotovo sigurno biti u Kataru.

"Imamo stručnu fudbalsku redakciju koja bira igrače na osnovu trenutnih učinaka igrača u klubovima, istorije i trenutnog trenutka u reprezentaciji, verovatnoće da budu pozvani, itd... Mnogo puta su odluke veoma teške jer neke reprezentacije imaju veoma konsolidovane grupe", objasnio je Nikolas Salustro, menadžer marketinškog dela argentinske filijale "Panini", inače italijanske kompanije koja je decenijama bila zadužena za album.

Na žalost ili radost mnogih, to od Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2024. godine, pa na dalje, više neće biti slučaj.

Licenca između "Paninija" i FIFA je istekla i ona će ubuduće biti u rukama američke kompanije "Topps", čiji je prvi čovek nekadašnji direktor "Diznija" Majk Ajzner.

Iako je do početka Svetskog prvenstva ostalo još 86 dana, mnoge je već sada snažno zahvatila mundijalska groznica.

Slede čuvene menjaže na Terazijama, tapkanje na najrazličitijim mestima i precizno lepljenje da se slučajno ne pređe linija.

Pamti se prva, ali i poslednja sličica, a potpisnik ovih redova prvog je izvukao i zalepio kapitena Srbija Dušana Tadića.

I shvatio je to kao idealan znak pred šampionat u Kataru.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.