Dozvoliti da košarkaši igraju u nacionalnim timovima

Izvor: RTS, 16.Nov.2017, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dozvoliti da košarkaši igraju u nacionalnim timovima"

Slovenački član Evropskog parlamenta Franc Bogovič pridružio se grupi članova EP koji su uputili pismo Evropskoj komisiji sa zahtevom da omogući košarkašima da igraju u nacionalnim timovima, i tako reše problem u procesu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u košarci i Olimpijske igre.
Pismo grupe od 30 poslanika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << čiji je prvi potpisnik hrvatska poslanica Ivana Maletić, upućeno je predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, evropskom komesaru za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tiboru Navračiču i komesarki EU za konkurentnost Margrete Vestager, saopštio je Kabinet Franca Bogoviča.

"Ono što se proteklih meseci događa u evropskoj košarci, kada međunarodni košarkaški savez Fiba i predstavnici Evrolige nikako ne mogu da se dogovore o kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. i Olimpijske igre 2020. i učešću evropskih igrača, prelazi sve granice", saopštio je Bogovič.
On je to naveo u obrazloženju zašto se pridružio grupi evropskih poslanika koji su Junkeru i komesarima poslali pismo sa pozivom da hitno posreduju u tim pregovorima, koji su "očigledno u ćorsokaku".
Bogovič ističe da je reč o sportu s dugom tradicijom i da, iako se klupski uspesi sve više beleže u većim zemljama sa ogromnim finansijskim doprinosima, nacionalni timovi ostaju "poslednji branik tradicionalnih košarkaških zemalja", ali teže zadovoljavaju finansijske zahteve vrhunskog sporta", napominje Bogovič.
On ističe da je "mala Slovenija pre dva meseca postala evropski šampion u košarci" što je, kaže, dokaz da postoje vrhunski sportovi u kojima nema "malih" i "velikih", već samo boljih i nešto lošijih.
"U snažnom je interesu Evropske unije da države članice pošalju svoje najbolje igrače na najveća sportska takmičenja u svetu i time se nadmeću sa ostatkom sveta", zaključuje Bogovič uz napomenu da evropski klubovi ne bi trebalo da postavljaju ograničenja s tim u vezi.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.