Đorđević: Čeka nas sportski rat, Španci su se spremali samo za nas

Izvor: B92, 11.Sep.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đorđević: Čeka nas sportski rat, Španci su se spremali samo za nas

Selektor Aleksandar Đorđević priznao je da je očekivao Francusu u meču za plasman na Svetskom prvenstvu.

"Orlovi" će u četvrtak od 13 časova igrati sa selekcijom SAD u borbi za plasman od 5. do 8. mesta u Kini.

Pre svega nekoliko nedelja ceo svet je očekivao da se Srbija i SAD bore za medalju.

"Protivnik o kojem ne treba da trošim reči. Francuska je odigrala mirnu, zrelu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utakmicu s dosta jasnoće, gde i kako da ih napadnu. Imaju mnogo atleta na nivou kao SAD. Iskoristili su svoje iskustvo iz evropskih liga, ne samo iz NBA da iskontrolišu utakmicu do kraja. Pred nama je veliki protivnik. Iskreno, spremali smo se za oba rivala, ali više za Francuze misleći da ćemo njih sresti, jer smo očekivali da bismo mogli da se borimo s njima za Olimpijske igre. Čeka nas utakmica za prestiž, za ponos, za sportski rat, kako je to volim da kažem. Da odigramo hrabro i pametno", rekao je Đorđević.

Francuska je pobedom nad SAD 89:79 izborila plasman na OI 2020, uz selekciju Španije, pa duel Srbije i SAD nema rezultatski značaj.



"Bićemo maksimalno motivisani, kao i oni. Svaka utakmica na Svetskom kupu je izuzetno značajna za sve nas, iako nema takmičarski značaj. Ovo su dve reprezentacije koje su na papiru bile među favoritima za medalju. Može biti veliki izazov, ja to tako shvatam. Svima je krivo zbog poraza od Argentine. Svi su želeli pobedu do poslednje kapi znoja i svi smo radili za to celo leto. Nije lako. Profesionalci smo svi, treba se podići. Treba zatvoriti priču od juče, spremati se za sledeću utakmicu".


Iako je Argentina ostavila Srbiju bez borbe za medalju, ostaje utisak da je prekretnica bio poraz od Španije.

"Ne znam zašto se preskače Argentina? O njima sam govorio šest meseci. Mi smo se sastali s njima pred Olimpijske igre u Riju 2016, sreli smo se sa Đinobilijem, Skolom, Noćionijem, tu su tada bili ovi momci Laprovitola, Kampaco. Tada su napravili smenu generacija. Momci koji su sada ovde su tad preuzeli tim. Imaju sada tri plejmejkera sa Vildosom koji igraju u Evroligi godinama. Oni su izuzetno podigli svoju reprezentaciju. Naša utakmica sa Argentinom je bila kao ova Francuska i SAD. Nisu imali šta da izgube, mi jesmo. Tako je bilo i sa Francuskom protiv SAD", istakao je Đorđević.

"Španci su se spremali samo za nas, hteli su da izbegnu Amerikance, kao i mi. Imali smo kontrolu utakmice na početku, onda se nešto desilo, promenilo. Gledajte, znate to i vi, jako je teško ustajati u pola šest ujutru, pa da putujemo po pet-šest sati i onda se uključimo u drugu utakmicu. Svako od igrača ove utakmice gleda s velikim ponosom. Sad nas čeka veliki duel reprezentacija koje znače svetskoj košarci. Nije bilo vremena za preterane analize, moramo da se okrenemo utakmici koja nas čeka".

Pred Srbijom su još dva meča u Kini, posle SAD sledi još jedna utakmica u Pekingu, za peti ili sedmo mesto.



"Svi mi nosimo u sebi ponos, tugu, radost koja će, nadam se, doći. Svi igramo zbog toga. Moramo da se podignemo, da odigramo muški, s ponosom. I oni su uzdrmani potpuno. Bila je utakmica bez energije, sprinta, žestine za utakmicu takvog značaja",
zaključio je selektor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.