Dame u kopačkama imaju reč – Ko će na svetski tron?

Izvor: Piplmetar.rs, 23.Jul.2023, 02:30

Dame u kopačkama imaju reč – Ko će na svetski tron?

Popularnost ženskog fudbala iz godine u godinu raste, a priliku za dodatnu ekspanziju imaće za vreme trajanja Svetskog prvenstva u Australiji i na Novom Zelandu.
Najbolje 32 reprezentacije širom sveta biće podeljene u osam grupa po ugledu na Mundijal za muškarce, a spektakl u Okeaniji održaće se od 20. jula do 20. avgusta.
Biće ovo deveti Mundijal za dame, a najviše uspeha kroz istoriju imala je selekcija Sjedinjenih Američkih Država koja u Okeaniju dolazi >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sa epitetom dvostrukog uzastopnog prvaka sveta. Amerikanke su ukupno četiri puta bile zlatne, a pored njih na tronu su se našle Nemačka dva puta i po jednom Norveška i Japan.
Jasno je da aktuelni prvak sveta SAD mora biti prvi favorit na turniru, iako su dve ubedljivo najveće zvezde tima Aleks Morgan i Megan Rapino na zalasku karijera. Amerikanke su smeštene u grupu E gde će im najveći rival biti Holandija i to će biti repriza finala sa prošlog Mundijala 2019. godine, tada je Amerika slavila sa 2:0, a Holandija morala da se zadovolji srebrom. Pored dva apsolutna favorita u ovoj grupi nalaze se Portugalija i Vijetnam.
Aktuelni olimpijski šampion iz Tokija Kanada smeštena je u grupu B zajedno sa jednim od domaćina Australijom, Republikom Irskom i Nigerijom. Kanađanke su iznenadile mnoge osvajanjem zlata na Olimpijskim igrama, a i u Okeaniji imaće svoju računicu. Predvodiće ih „neuništiva“ 40-godišnjakinja Kristin Sinkler koja je odigrala neverovatne 323 utakmcie za nacionalni tim i postigla impresivnih 190 golova. Domaćin Australija imaće veliki motiv da pred svojim navijačima napokon prođe dalje od četvrtfinala u kojem je ova selekcija završila Mundijal čak tri puta.
Jedan od najvećih favorita na predstojećem Mundijalu zasigurno je evropski šampion Engleska. Uspele su izabranice legendarne selektorke Sarine Vajgman, koja je prethodno sa Holandijom osovjila EURO 2017. godine, ostvare san muških kolega i podignu trofej najboljeg u Evropi na čuvenom „Vembliju“ pred 90.000 gledalaca. Sada je cilj Engleskinja repriza 1966. godine i osvajanje Mundijala. Glavni aduti za to biće im centarforka Aston Vile Rejčel Dejli, kreativna fudbalerka Mančester junajteda Ela Tun, kao i Džordžija Stenvej koja brani boje Bajerna iz Minhena. Engleska se nalazi u grupi D zajedno sa Haitijem, Danskom i Kinom, a čini se da su Dankinje veliki favorit da zajedno sa njima izbore plasman u osminu finala.
Baš kao i u muškom fudbalu, Nemačka je uvek u krugu favorita i kada su dame u pitanja. Dvostruki svetski prvak iz 2003. i 2007. godine izgubio je u finalu EURO-a prošle godine od Engleske, a sada će krenuti po treću planetarnu titulu. Nemice imaju niz vrhunskih igračica, ali se posebno izdvaja kapitenka Aleksndar Pop koja ima 128 nastupa i 62 gola u dresu sa državnim grbom. Posle nje najefikasnija u ovom sastavu je Lea Šiler zvezda Bajerna iz Minhena, koja je za Nemačku postigla 31 gol.Nemice su smeštene u grupu H, a tamo će im rivali biti Maroko, Kolumbija i Južna Koreja sa kojima ne bi smele da imaju problema.
U grupi F očekuje nas veliki derbi u kojem će se sastati Francuska i Brazil. Brazilke su sa Martom na čelu uvek nezgodan rival, dok će Francusku sa klupe predvoditi Erve Renar koga pamtimo kao selektora muške reprezentacije Saudijske Arabije koja je na startu Mundijala u Kataru prošle godine senzacionalno savladala Argentinu kasnijeg osvajača šampionata. Uloga potpunih autsajdera u ovoj grupi pripada Panami i Jamajci.
Favorit grupe G je olimpijski vicešampion Švedska predvođena iskusnim parom veznjaka koji čine Kosovare Arslani i kapitenka Karolin Seger, dok je za golove zadužena Stina Blekstenijus. Rivali Švedskoj u grupnoj fazi biće Argentina, Italija i Južna Afrika.
Nekadašnji šampion sveta Japan i Španija trebalo bi da vode glavnu reč u grupi C, ali će svoju šansu vrebati i najbolja selekcija Afrike Zambije, dok je potpuni autsajder Kostarika.
Drugi domaćin turnira Novi Zeland smešten je u grupu A zajedno sa Norveškom, Švajcarskom i Filipinima.

Sastavi grupa za Mundijal:
Grupa A: Novi Zeland, Norveška, Švajcarska, Filipini.
Grupa B: Australija, Republika Irska, Nigerija, Kanada.
Grupa C: Španija, Kostarika, Zambija, Japan.
Grupa D: Engleska, Haiti, Danska, Kina.
Grupa E: Sjedinjen

Opširnije
Izvor: Sportske NET

Pogledaj vesti o: Svetsko prvenstvo

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.