DEVETA STAZA: Stručnom savetu ni Velja ne valja

Izvor: Sportski Žurnal, 14.Feb.2014, 07:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEVETA STAZA: Stručnom savetu ni Velja ne valja

Piše: Vladimir Todorović
Dostignuće Velimira Stjepanovića 1:56,18 na 200 delfin u 2013. godini je – loš rezultat. Ovakvu ocenu dao je Stručni savet Plivačkog saveza Srbije.
(FOTO: N. Negovanović)
Šampion Mediterana, 13. na svetskom prvenstvu u Barseloni, evropski šampion u malom bazenu (sve prošle sezone), ne zadovoljava stroge kriterijume najvišeg stručnog tela u srpskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << plivanju.
Spomenuto „loše” ostvarenje donosi 884 FINA bodova i najbolje je koje je jedan naš plivač realizovao u spomenutom periodu.
U dokumentu pod nazivom „Predikcija rezultata za 2014. godinu“,  iznad kojeg je potpisan profesor doktor Milivoj Dopsaj, između ostalog stoji da je Stjepanović trebalo da štopericu zaustavi minimum na 1:55,14, da bi zadovoljio kriterijum Stručnog saveta.
To vreme je 15 stotinki sporije od njegovog ličnog i državnog rekorda isplivanog u Londonu na Olimpijskim igrama.
Takođe, ovo telo koje uz Dopsaja čine još Slobodan Bokanić i Aleksandar Pavličević, ocenilo je da je najbolji srpski plivač u 2013. godini u najboljem slučaju mogao da dostigne rezultat od neverovatnih 1:51,83.
Poređenja radi, time bi ubedljivo osvojio zlato na pomenutim Igrama u Londonu (a bio je „samo“ šesti). Slažemo se, to stvarno ne bi bio – loš rezultat.
Na osnovu čega su pravljena ovakva predviđanja. Da li su ih članovi Stručnog saveta postavili posle konsultacija sa Stjepanovićevim trenerom Krisom Tajdijem?
Britanski stručnjak nije sigurno izneo ovakva očekivanja. Ne verujemo da bi sebe doveo u situaciju da mu neko kaže da je Stjepanović ostvario – loš rezultat.
Da li je članovima Stručnog saveta poznato da Stjepanović posle Igara u Londonu više od šest meseci nije normalno trenirao zbog povrede leđa?
Da li su zbog te činjenice mogli da izvrše reviziju svojih kriterijuma? Nisu, jer im je bilo lakše da u kolonu upišu – loš rezultat.
I pored svih problema Stjepanović je uspeo koliko toliko da se spremi i da u Mersinu sa pomenutih 1:56,18 ubedljivo dođe do titule najboljeg na Mediteranu.
Samo mesec dana kasnije sa malo lošijim vremenom 1:56,60, ovaj 20–godinjak iz Dubaija osvojio je 13. mesto na Svetskom prvenstvu. To su za Stručni savet – loši rezultati.
Da li je članovima Stručnog saveta poznato da se u godini posle Olimpijskih igara obično beleže lošiji rezultati? Olimpijski šampion Čad Le Klos u Barseloni slavio je na 200 delfin u vremenu 1:54,32, dok je u Londonu godinu dana ranije istu deonicu prešao za 1:52,96.
Da li to znači da je Južnoafrikanac podbacio? Po kriterijumima koje određuje Stručni savet PSS i olimpijskom i planetarnom šampionu bilo bi upisano – loš rezultat.
Srbija je izgleda postala plivačka velesila u kojoj je čak i kada se u obzir uzmu povreda, post olimpijska godina, vreme 1:56,18 (884 FINA boda) – loš rezultat.
Dočekali smo da se i najbolje ostvarenje najboljeg srpskog plivača u 2013. u velikom bazenu tako okarakteriše.
Stručni savet mora pod hitno da preispita svoje  kriterijume. Rezultat Velimira Stjepanovića je sve, a samo ne loš. Dok to ne urade u koloni koja ocenjuje rad ovog tela trebalo bi da stoji – loš rezultat.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.