Izvor: Radio 021, 13.Apr.2021, 16:34

Četiri decenije Spensa: Od svetskog prvenstva do simbola grada

Ovog aprila Spens, jedan od simbola grada, obeležava 40 godina od otvaranja.

Кada je na inicijativu omladinskih organizacija i različitih sportskih saveza, pokrenuta ideja za izgradnjom sportsko–kulturnog i poslovnog centra, želje Novosađana bile su da Novi Sad dobije mesto za masovno bavljenje sportom, ali i  da se sportskim klubovima pruže mogućnosti za treniranje i takmičenje po najvišim svetskim standardima istovremeno.

Izgradnja objekta predviđena je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << još generalnim planom Grada davne 1950. godine. Međutim, tek 1974. godine počele su aktivnosti na realizaciji ovog plana. Raspisan je jugoslovenski konkurs za urbanističko i arhitektonsko rešenje ovog prostora.

Odluku o izgradnji objekta donele su 1978. godine Skupština samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu i Skupština grada, povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu. Za praćenje i nadzor ove velike investicije Skupština opštine Novi Sad osnovala je Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra Vojvodina.

Na konkursu, raspisanom za idejno rešenje objekta prihvaćen je projekat Instituta za urbanizam arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva, koja su potpisivala dvojica diplomiranih inženjera arhitekture Žika Janković i Branko Bulić.

Na prostoru, na kome je izgrađen objekta, nalazila se mini industrijska zona grada. Paralelno sa rušenjem i raščišćavanjem terena, urađene su i kompletne instalacije, toplovod, vodovod, kanalizacija i saobraćajnice. Planiran obim radova završen je do kraja 1978. godine.

Кako se prvobitna kandidatura Novog Sada odnosila na prvenstvo 1983. godine, nakon odustajanja Narodne Republike Кine za organizaciju 1981. godine i prihvatanje uloge domaćina za tu godinu, došlo je do promene u dinamici i izgradnji objekta.

Dozvola za izgradnju objekta dobijena je 17. aprila 1979. godine, a glavni izvođač radova bio je novosadski Neimar. Izgradnja objekta počela je 20. maja 1979. godine.

Do aprila 1981. godine izgrađeni su najneophodniji sadržaji, koji su pružali optimalne uslove za održavanje svetskog prvenstva: velika i mala dvorana, pres centar i neophodne komunikacije.

SPENS 81 je održan od 14. do 26. aprila 1981. godine. Prvenstvo je okupilo sportiste iz 86 zemalja sa svih kontinenata. Učestvovalo je 977 sportista, trenera, sportskih funkcionera svrstanih u 59 muških i 51 ženskom ekipom.

Odigrano je 3.316 mečeva, a 152 arbitra sudilo je pred prepunim tribinama velike dvorane. Tokom 12 dana tekmičenje je pratilo 105.863 gledalaca. U gradu je boravilo 12.000 turista.

Nakon održanog prvenstva počele su redovne aktivnosti na stavljanju u funkciju svih postojećih sadržaja objekta. Radna organizacija Sportski i poslovni centar Vojvodina osnovana je 1983. godine, a 1991. postaje Javno preduzeće.

U normalnim, ne-korona uslovima, na Spensu dnevno boravi između 10.000 i 30.000 posetilaca. Godišnje Spens koristi oko 250 sportskih ekipa u okviru svih uzrasnih kategorija, kao i 650 ekipa uz okviru organizovanih sportsko-rekreativnih aktivnosti.

Кroz trenažni rad sportskih organizacija prođe oko 270.000 sportista, a organizovane sportsko-rekreativne sadržaje korist oko 220.000 korisnika, što znači da sportske prostore organizovano koristi oko 490.000 osoba.

Zatvorene bazene, otvoreni bazen na SPENS-u, klizalište i otvorene bazene SC "Sajmište" godišnje koristi oko 260.000 građana.

Danas je Spens jedan od simbola Novog Sada, objekat koji koristi mnogo Novosađana. O njegovoj važnosti govori i burna reakcija javnosti kada su mediji objavili da se razmišljalo o njegovom rušenju.

Ono što sleduje jeste rekonstrukcija ovog objekta, kako bi postao energetski efikasniji. Kako će izgledati Spens nakon rekonstrukcije, možete da pogledate na OVOM LINKU.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.