Čekali smo i dočekali  – Srbija igra za svetsko zlato!

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 12:41

Čekali smo i dočekali – Srbija igra za svetsko zlato!

Košarkaši Srbije plasirali su se u finale Svetskog prvenstva u Manili, pošto su u polufinalu pobedili Kanadu 95:86.

Izabranici Svetislava Pešiča odirgali su fenomenal meč i izborili finale posle devet godina

Srbiju je do finala šampionata sveta vodio kapiten Bogdan Bogdanović sa 23 poena, a najbolje ga je pratio Nikola Mulutinov sa 16 poena i deset skokova. I Ognjen Dobrić je ubacio 16 poena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Marko Gudurić je dodao 12, a Aleksa Avramović deset poena.

U timu Kanade, koja je igrala svoje prvo polufinale Mundobasketa u istoriji, najefikasniji je bio Er Džej Beret sa 23 poena, dok je Šaj Gildžis-Aleksander meč završio sa 16 poena.

Početak meča nije mogao da bude bolji po naš tim, jer su košarkaši odmah pokazali da se ne plaše favorizovanog rivala i poveli su sa 8:1. Kanađani su nakon toga stigli do plus tri (10:13) na četiri i po minuta pre kraja prve deonice, ali su potom stali.

Usledila je serija Srbije od 11:0 koju je započeo Dobrić, a završio ponovo sjajni Avramović za vođstvo Srbije od 21:13. Seriju Srbije prekinuo je Olinik na ulasku u poslednji minut, ali su izabranici Svetislava Pešića na prvi odmor otišli sa osam poena viška na svom kontu - 23:15.

Timska igra ponovo je bila odlika ekipe Svetislava Pešića, a odbran aje rano uvela Dilona Bruksa u problem sa faulovima, koji je početkom druge deonice morao na klupu zbog tri faula.

Posle četiri minuta igre u drugoj deonici i pet vezanih poena Bogdanovića, Srbija je stigla do prve dvocifrene prednosti (33:23) i do velikog odmora je sačuvala vođstvo.

Najzaslužniji za to bio je Milutinov koji je postigao osam vezanih poena, a junačko poluvreme košarkaša Srbije završilo se sa 13 poena prednosti (52:39).

Noćna mora za kandske bekove bio je Aleksa Avramović, koji je opet bio Karijev džoker. Bek Partizana bez straha je odrađivao defanzivne zadatke, ali i pogađao kada je bilo potrebmo.

Kanađani su drugo poluvreme otvorili sa dve trojke Bruksa, ali je Srbija u tom delu igre uspela da odbije svaki njihov nalet i da sačuva prednost i u poslednjih deset minuta utakmice uđe s vođstvom 75:63.

Srbija je sjajno počela poslednju četvrtinu - ukradena lopta i poeni Avramovića i potom trojka Gudurića za plus 17 (80:63).

Pokušavali su Kanađani da se vrate u meč, ali nisu uspeli, a sve je praktično bilo gotovo posle četiri brza poena Davidovca i Bogdanovića za 95:79 na nešto više od dva minuta pre kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.