Brazil sam sebi dao gol, pa izgubio živce

Izvor: Politika, 02.Jul.2010, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brazil sam sebi dao gol, pa izgubio živce

U Port Elizabetu, u četvrtfinalu: Holandija – Brazil 2:1 (0:1). – Petostruki svetski prvak poveo već u 9. minutu preko Robinja, pa poklonio protivniku izjednačenje (autogol Felipea Mela, kasnije i isključenog), a pobednika odlučio najbolji igrač utakmice Snajder

Port Elizabet, 2. jula – Brazil je ispao i kad god se to desi na svetskom prvenstvu predstavlja iznenađenje. Možda jedan jedini put je poraz Brazilac bio očekivan – 1974. protiv Krojfove Holandije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << – i upravo ga je ta reprezentacija sada izbacila s puta ka šestoj tituli svetskog prvaka.

U Port Elizabetu Holandija je pobedila Brazil s 2:1 (0:1) i postala ne samo prvi polufinalista, nego i jedan od glavnih favorita. Na onog ko savlada Brazilce odmah se drugačije gleda.

Holanđani nisu izgubili glavu, mada su već u devetom minutu primili gol. Felipe Melo je sa svoje polovine video procep u holandskoj odbrani, čiji su centarhalfovi pratili samo one za koje su neposredno zaduženi, pa se stvorio prazan prostor, koji je primetio i Robinjo. Pravovremeno je utrčao i sa ivice šesnaesterca, ne časeći ni časa, uputio loptu na gol. Stekelenburg je pokušao šta je mogao u tom trenutku, ali to nije bilo dovoljno da sačuva svoju mrežu – 1:0 za Brazil.

Nije bilo lako Holanđanima da tako brzo ranjeni sačuvaju živu glavu. Žuan je u 24. minutu pucao glavom preko gola, mada je mogao da stavi Stekelenburga na mnogo veće iskušenje.

Holanđani su pokušavali koliko-toliko da smire igru i dođu do daha protiv osokoljenih Brazilaca. I kako je vreme odmicalo u tome su sve više uspevali, pa i da priprete iz kontranapada.

To preuzimanje igre u svoje ruke im se isplatilo već u 53. minutu. Iz slobodnog udarca daleko od brazilskog gola Snajder je bacio u vatru kraj desne aut-linije Robena, koji je uvideo da je beznadežno da išta pokušava sam, pa je vratio loptu onome koji mu je i doturio.

Snajder je uputio centaršut pred protivnički gol, ali od toga ne bi bilo ništa da bez ikakve potrebe na loptu nisu krenula dvojica Brazilaca. Golman Žulio Sezar je bio obazriv prema svom saigrača prilikom boksovanja, a nesrećni Felipe Melo je, ne znajući da nijedan holandski igrač uopšte i ne namerava nešto da pokuša, skočio, udario loptu glavom i kad se okrenuo da vidi šta je uradio – sledio se. Lopta je kraje desne stative ušla u gol – 1:1 i početak sloma njegovog tima.

Mada to samo po sebi nije moralo da bude kobno Brazilci nisu više bili isti tim kao do tada. Postali su bez ikakvog razloga nervozni, ali to je zato što nisu navikli da igraju kad ispuste. Još kad sami sebe matiraju...

Holanđani su izvukli maksimum iz takvih okolnosti. Nastavili su, ne zaboravljajući na sopstveni gol, da kljucaju brazilsku odbranu i ona je poklekla nepunih 15 minuta posle izjednačenja. Roben je ubacio loptu pred gol, Kojt ju je spustio, a Snajder je bio na pravom mestu da uvede Holandiju u polufinale svetskog prvenstva i postane junak utakmice.

Posle vođstva protivnika Brazilci su potpuno podlegli nervozi. Nepopravljivu štetu im je ponovo nanedo Felipe Melo. Prvo je faulirao protivničkog igrača, a onda ga i namerno nagazio, pa je opravdano isključen.

I ma koliko Brazilci bili majstori fudbala s igračem manje i jednim golom zaostatka protiv protivnika kakav je Holandija ništa nisu mogli da urade. Pred kraj utakmice su Holanđani mogli i ubedljivije da pobede, ali su se snebivali da pucaju.

Stadion: Nelson Mandela bej. Gledalaca: 40.186. Sudija: Nišimura (Japan). 0:1 Robinjo (9), 1:1 Felipe Melo (53), 2:1 Snajder (67). Žuti kartoni: Van der Vil, Hajtinga, Ojer, De Jong (Holandija) i Bastos (Brazil). Crveni karton: Felipe Melo (Brazil) u 71.

HOLANDIJA

Stekelenburg, Van der Vil, Van Bronkhorst, Van Bomel, Hajtinga, Ojer, Roben, De Jong, Van Persi (od 82. Huntelar), Snajder, Kojt. Selektor: Van Marvajk.

BRAZIL

Žulio Sezar, Maikon, Bastos (od 62. Žilberto Melo), Felipe Melo, Žuan, Lusio, Dani Alves, Žilberto Silva, Luis Fabijano (od 75. Nilmar), Kaka, Robinjo. Selektor: Dunga.

---------------------------------------------------------------------------

Van Marvajk: strahovao sam na početku utakmice

Selektor fudbalske reprezentacije Holandije Bert van Marvajk bio je prezadovoljan posle pobede nad Brazilom (2:1), kojom je izboren plasman u polufinale prvenstva sveta, ali je priznao da je strahovao na početku utakmice.

„Brazilci su brzo poveli i neprestano jurišali, pa sam posle 20 minuta bio srećan što je rezultat samo 1:0. Kada je pritisak popustio rekao sam pomoćniku De Buru da nije sve izgubljeno i da još imamo šansu”, izjavio je Van Marvajk.

On je istakao da su njegovi izabranici u drugom poluvremenu pokazali „koliko su dobri”.

„Ponoviću ono što sam rekao uoči šampionata - došli smo da osvojimo titulu. Možda je to bilo previše optimistički, ali ja sam uveren da možemo da odemo do kraja. Večeras sledi slavlje, a onda se ponovo pripremamo za borbu”, poručio je Van Marvajk nakon efektne pobede nad petostrukim šampionima sveta.

Holandija se ovim trijumfom revanširala Brazilu za poraze u četvrtfinalu svetskog prvenstva 1994. i u polufinalu četiri godine kasnije.

„Na poluvremenu smo bodrili jedni druge nastojeći da pružimo maksimum u nastavku meča za veliki preokret. Upravo to smo i napravili, borili smo se zajedničkim snagama”, izjavio je najbolji igrač susreta Vesli Snajder.

Prvotimac milanskog Intera je istakao da su on i saigrači u drugom delu meča u Port Elizabetu vršili veliki pritisak na protivničku odbranu, što je donelo željeni rezultat.

„Kada pobedite Brazil i uđete među četiri najbolje ekipe na svetu morate biti zadovoljni. Međutim, mi želimo još više i zato sledećih dana moramo ponovo da se saberemo”, poručio je Snajder.

U polufinalu Mondijala u Južnoj Africi Holandija se 6. jula u Kejptaunu sastaje sa pobednikom duela između Gane i Urugvaja.

Tanjug

-----------------------------------------------------------------------------

Dunga odlazi sa klupe reprezentacije Brazila

Posle poraza od Holandije (2:1) i eliminacije u četvrtfinalu fudbalskog prvenstva sveta selektor reprezentacije Brazila Karlos Dunga izjavio je kako očekuje da će otići sa klupe državnog tima.

„Kada sam potpisivao ugovor, znalo se da ću ostati četiri godine. Nismo očekivali neuspeh i svi smo izuzetno tužni”, rekao je Dunga.

Kako je istakao, najveću odgovornost za današnji poraz u Port Elizabetu snosi on.

„Ja sam selektor brazilske reprezentacije i bez ikakve sumnje imam najveću odgovornost”, naglasio je prvi stručnjak petostrukih prvaka sveta.

Dunga je često bio kritikovan zbog neatraktivne igre njegovih izabranika, a posebno je bio na meti kada u državni tim nije pozvao Ronaldinja, Adrijana i Ronalda.

Pod vođstvom Dunge fudbaleri Brazila su osvojili Kup Amerike 2007. i Kup Konfederacija 2009. godine.

Tanjug

objavljeno: 02/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.