Bojkot nema nikakvog smisla

Izvor: Deutsche Welle, 07.Maj.2018, 07:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojkot nema nikakvog smisla

Ima mnogo razloga za kritiku Rusije. Ipak, bojkot Svetskog prvenstva bio bi ogromna greška jer je uvek bolje pričati, piše u autorskom tekstu za DW Knut Flekenštajn, poslanik SPD u Evropskom parlamentu.

Odnosi EU i njenih zapadnih partnera prema Rusiji napetiji su nego ikada u periodu nakon okončanja Hladnog rata. Kritikujemo rusku vladu jer se ne pridržava obaveza koje je sama preuzela: recimo kao članica >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Saveta Evrope, OEBS-a ili kao potpisnica Memoranduma iz Budimpešte 1994. godine, kojim se Rusija, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom, obavezala da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Uz to dolazi još i ruska podrška Bašaru al Asadu, hakerski napadi, kampanja dezinformisanja sa ciljem da se diskredituje jedan sistem vrednosti i ljudi učini nesigurnima.

 - PRO: Što dalje od Putinove predstave

Iako smo kritični prema ruskoj vladi, a Svetsko fudbalsko prvenstvo je vrlo komercijalizovan događaj, smatram pogrešnim da se uopšte razmatra bojkot ovog sportskog događaja. Sport nije pogodan kao političko oružje!

Odgovornima sve ređe uspeva da na spoljnopolitičkom nivou stupe u dijalog. Sada ne bi trebalo još da  dovedemo u pitanje susrete stotina hiljada sportista i navijača.

Knut Flekenštajn, SPD

I predstavnici vlada i parlamenata bi trebalo da iskoriste posetu Svetskom prvenstvu u Rusiji da na marginama ovog događaja vode razgovore. Ovogodišnje Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji su pokazale kako se ovakvi događaji mogu iskoristiti.

Situaciju možemo popraviti samo ako pričamo jedni s drugima, a ne jedni o drugima. Nemam razumevanja kada neki zapadni političari ozbiljno veruju da mogu nabolje promeniti rusku politiku stalnim pooštravanjem sankcija ili bojkotima. U teškim vremenima hitno treba tražiti razgovor sa ruskom vladom kako bi se našao zajednički jezik. To je, naravno, znatno teže nego donošenje uvek istih rezolucija u kojima se kritikuje Rusija.

Nemačka vlada je u vreme kancelara Helmuta Šmita 1980. godine bojkotovala Olimpijske igre u Moskvi. Bivši kancelar, koji nije poznat po samokritici, kasnije je ovu odluku nazvao „besmislenom i štetnom“.

Bojkot Svetskog fudbalskog prvenstva bi sprečio susret brojnih sportskih fanova – a ništa se bi promenilo nabolje. Naprotiv! Verovatno se zbog toga više od 90 odsto poslanika Evropskog parlamenta nije priključilo pozivu na bojkot od strane njihovih malobrojnih kolega.

Želim svim učesnicima i posetiocima Svetskog prvenstva u Rusiji dobre utakmice, uzbudljive razgovore i prijateljsku atmosferu.

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.