Blater: Na raspolaganju sam francuskom pravosuđu, ali u Švajcarskoj

Izvor: B92, 30.Jan.2020, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blater: Na raspolaganju sam francuskom pravosuđu, ali u Švajcarskoj

Bivši predsednik FIFA Sep Blater rekao je da ostaje na raspolaganju francuskom pravosuđu u istrazi o dodeli Svetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Ipak, Blater zahteva da se saslušanje održi u njegovoj Švajcarskoj.

"Nisam spreman da dodjem u Francusku na saslušanje, ali sam na raspolaganju francuskom pravosuđu ako se saslušanje održi u Švajcarskoj", rekao je Blater agenciji Frans pres.

Blater je pismom preko advokata obavestio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tome francusku policiju.

On je suspendovan zbog kontroverzne isplate Mišelu Platiniju za konsultantske poslove, a umešan je i u najveći skandal koji je potresao svetsku kuću fudbala vezano za pranje novca i malverzacije.

Blater (83) je agenciji Frans pres 11. decembra prošle godine rekao da će svedočiti u Francuskoj ako državna kancelarija finansijskog tužioca (PNF) to od njega "zvanično zatraži".

Tada je rekao da je u aprilu 2017. godine, na zahtev te kancelarije već saslušan.

Istraga o uslovima dodele domaćinstva Svetskog prvenstva 2022. godine odvijala se tri godine pod okriljem PNF, a prošlog decembra poverena je pariskom istražnom sudiji. Ta istraga pokrenuta je posebno zbog "aktivne i pasivne korupcije".

"Želimo da vidimo gospodina Blatera, u Francuskoj ili Švajcarskoj, ne znam kada. Francusko pravosudje će želeti da ga sasluša", rekao je istražitelj i centralne kancelarije za borbu protiv korupcije i finansijskih prekršaja.

Nadležni žele da utvrde pod kojim uslovima je FIFA 2. decembra 2010. godine poverila Kataru organizaciju Mundijala 2022. godine. U tom slučaju ispitan je i Platini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.