BiH, Rusi, Engleska, Španija na SP

Izvor: B92, 15.Okt.2013, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH, Rusi, Engleska, Španija na SP

Na Svetsko prvenstvo plasirali su se Belgija, Italija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska i Španija.

U baražu će igrati Hrvatska, Švedska, Rumunija, Island, Portugal, Grčka, Ukrajina i Francuska, dok je Danska ispala kao najlošija drugoplasirana selekcija.

Heroj BiH potao je Vedad Ibišević, Srbija je sa 5:1 se dostojno oprostila od kvalifikacija, dok su pobede poslednjeg dana ostvarili Ukrajina sa 8:0 i Danska sa 6:0. Obrukala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se Crna Gora porazom od Moldavije 5.2.

BiH je minimalnim rezultatom izborila najveći uspeh u istoriji fudbala ove zemlje od 4,5 miliona stanovnika, a junak je postao Vedad Ibišević. Rusi su u nadoknadi vremena ostali bez pobede u Azerbejdžanu, ali im je i bod bio dovoljan da kvalifikacije završe ispred Kristijana Ronalda i njegovih saigrača.

Dramatično je bilo u grupi D, Holandija nije popustila Turskoj, slavila je u Istanbulu, što je iskoristila Rumunija i golovima Ciprijana Marike nadigrala Estoniju istim rezultatom za plasman u baraž.

Slično je bilo i u grupi E, Švajcarska je i pored već izborenog plasmana savladala Sloveniju, pa je Islandu bio dovoljan i bod iz Norveške za mesto u baražu.

Danska je deklasirala Maltu 6:0 i dočekala poraz Bugarske od Češke, ali uzalud, jer je bila najlošija od svih devet drugoplasiranih selekcija pa je ostala bez baraža.

Grupa A: "Petarda" Srbije za kraj

Srbija se na impresivan način oprostila od kvalifikacija i samo podsetila na elan koji je postojao pred početak istih. Sa 5:1 protiv Makedonije tim Siniše Mihajlovića je dokazao da je imao kvalitet bar za baraž.

Remijem sa Velsom Belgija je overila prvo mesto, dok je Hrvatska očajnu završnicu kvalifikacija potvrdila u Glazgovu porazom od Škotske 2:0.

Grupa A:

Srbija – Makedonija 5:1

Ristovski 16ag, Basta 19, Kolarov 38p, Tadić 55, Šćepović 73 – Jahović 83

Škotska – Hrvatska 2:0

Snodgras 28, Nejsmit 73

Belgija – Vels 1:1

De Brujn 64 - Remzi 88

Tabela: Belgija 25 bodova, Hrvatska 17, Srbija 11, Škotska 6, Makedonija 7, Vels 6.

Grupa B: Dancima uzalud 'šestica'

Tri tima borila su se za drugo mesto, na kraju ga je osvojila Danska, ali nije izborila baraž. Danci su sa 6:0 pregazili Maltu i dočekali poraz Bugarske od Češke, ali su imali samo deset bodova u duelima sa pet najboljih timova iz grupe pa su ostali bez baraža kao najslabiji drugoplasirani tim.

Italija je napravila veliki kiks protiv Jermenije, golom Marija Balotelija u 76. minutu izbegla je poraz, ali je bez pobede ugrozila šansu da bude nosilac na Svetskom prvenstvu. Ukoliko Urugvaj i Kolumbija slave u poslednjem mečevima južnoameričkih kvalifikacija, "Azuri" će biti u drugom 'šeširu' u Brazilu.

Grupa B:

Danska – Malta 6:0

Rasmusen 9, 74, Ager 11p, 39p, Bjeland 28, Nilsen Bile 84

Italija – Jermenija 2:2

Florenci 24, Baloteli 76 – Movsisjan 6, Mhitarjan 70

Bugarska – Češka 0:1

Dokal 52

Tabela: Italija 22, Danska 16, Bugarska 13, Češka 15, Jermenija 13, Malta 3.

Grupa C: Spektakularna završnica u Švedskoj, 7+

Spaktakl za kraj u grupi C priredili su Šveđani i Nemci. Osam golova i pobeda Elfa sa 5:3 posle preokreta oduševili su sigurno i domaće navijače.

Međutim, "tri krune" su eventualnom pobedo mogle među nosioce u baražu, ovako će imati nominalno težeg rivala bez prednosti domaćeg terena. Meč je obeležio Andre Širle sa het-trikom.

Austrija i Irska su sa po tri gola protiv Farskih Ostrva i Kazahstana popravile utisak i najavile možda bolji nastup u kvalifikacijama za EURO 2016. godine.

Grupa C:

Republika Irska – Kazahstan 3:1

Kin 17p, O'Šej 26, Šomko 78ag – Šomko 13

Farska Ostrva – Austrija 0:3

Ivanšic 17, Prodl 64, Alaba 67p

Švedska – Nemačka 3:5

Hisen 6, 69, Kačaniklić 42 – Ezil 45, Gece 53, Širle 57, 66, 76

Tabela: Nemačka 25, Švedska 20, Austrija 14, R. Irska 11, Kazahstan 5, Farska Ostrva 1.

Grupa D: Holandija poklonila Rumuniji baraž

Turska je imala šansu da na svom terenu potvrdi mesto u baražu, ali Holandija nije tim koji prestaje da igra kada joj nije potreban rezultat. Već do 50. minuta Oranje je golovima Arjena Robena i Veslija Snajdera razočarao Istanbul.

Ovaj poklon Holandije maksimalno koristi Rumunija koja golovima Ciprijana Marike nadigrala Estoniju i stigla do baraža. Svoje šanse imala je i Mađarska, koja je slavila protiv Andore sa dva gola Nemanje Nikolića, ali je na kraju ipak bila dva boda iza Rumuna.

Grupa D:

Mađarska – Andora 2:0

Nikolić 52, 76

Rumunija – Estonija 2:0

Marika 31, 81

Turska – Holandija 0:2

Roben 8, Snajder 47

Tabela: Holandija 25, Rumunija 19, Mađarska 17, Turska 16, Estonija 7, Andora 0

Grupa E: Island bodom do baraža

Švajcarska je golom rezerviste Granita Džake 15 minuta pre kraja savladala Sloveniju, izbacila rivala iz borbe za baraž, a sebi obezbedila mesto nosioca u žrebanju grupa na Mundijalu.

Island je remizirao 1:1 u Norveškoj, ali je ubog poraza Slovenije i tim bodom osvojio drugo mesto i plasman u baraž. U trećem meću Kipar i Albanija su podelili bodove bez golova.

Grupa E:

Norveška – Island 1:1

Braten 30 - Sigtorson 12

Švajcarska – Slovenija 1:0

Džaka 74

Kipar – Albanija 0:0

Tabela: Švajcarska 21, Island 17, Slovenija 15, Norveška12, Albanija 11, Kipar 5.

Grupa F: Rusija u Brazilu, Portugal ponovo u baraž

Golom Romana Širokova u Bakuu Rusija je potvrdila mesto u Brazilu, pa je gol Javadova u 90 minuta za izjednačenje Azerbejdžana bio nebitan.

Zbog toga je Portugal džaba slavio sa 3:0 nad Luksemburgom, golovima Varele, Nanija i Poštige, jer će ipak ponovo morati u baraž, kao i u ranijim kvalifikacionim ciklusima.

Grupa F:

Portugal – Luksemburg 3:0

Varela 30, Nani 37, Poštiga 79

Azerbejdžan – Rusija 1:1

Javadov 90 - Širokov 16

Izrael – Severna Irska 1:1

Ben Basat 43 - Dejvis 72

Tabela: Rusija 22, Portugal 21, Izrael 14, Azerbejdžan 9, S. Irska 7, Luksemburg 6

Grupa G: Džeko do Ibiševića, veza za Brazil!

Grčka je, očekivano brzo povela protiv Lihtenštajna, golom Dimitrisa Salpingidisa u sedmom minutu. Grci su imali i pomoć sudija u prvom poluvremenu, nije kažnjeno igranje rukom Siovasa u kaznenom prostoru.

U međuvremenu, BiH dominira u Kaunasu, ali pritisak koči igrače Safeta Sušića. Za pola sata pretili su samo iz slobodnih udaraca, ali je Arlauskis sjajno zaustavljao šuteve Miralema Pjanića koji je dobro gađao. Krajem poluvremena BiH je umalo povela, nakon šuta sa 20-ak metara lopta je pogodila u rame Džeka i išla uz stativu, ali je ponovo Arlauskis spasao gol domaćina i zaključio poluvreme.

Kako je vreme odmicalo sve je veća napetost vladala u redovima BiH, da bi pola sata pre kraja konačno postigli gol. Međutim, erupcija oduševljenja je brzo ugašena, jer je gol Lulića poništen zbog ofsajda, iako se čini da je igrač Lacija bio u liniji sa poslednjim igračem odbrane Litvanije.

Međutim, samo nekoliko minuta kasnije Litvanija je konačno poklekla i BiH je povela! Edin Džeko je sjajno prošao po levoj strani i gurnuo loptu u peterac, a najvažniji gol u istoriji bosanskohercegovačkog fudbala postigao je Vedad Ibišević u 68. minutu.

U međuvremenu je Grčka duplirala vođstvo golom Karagunisa, pa u poslednjih deset minuta rasterećeno čeka eventualni kiks BiH u Kaunasu.

U meču bez rezultatskog značaja Slovačka golovima Jakubka i Salate iz prvih 16 minuta vodi u Letoniji. Početkom drugog dela Sabala je smanjio rezultat.

Grupa G:

Grčka – Lihtenštajn 2:0

Salpingidis 9, Karagunis 81

Letonija – Slovačka 2:2

Sabala 47, Rode 90+2 Jakubko 9, Salata 16

Litvanija – BiH 0:1

Ibišević 68

Tabela: Bosna i Hercegovina 25, Grčka 25, Slovačka 13, Litvanija 11, Letonija 8, Lihtenštajn 2

Grupa H: Englezi prvi, bruka Crne Gore za kraj

Ne izgleda dobro za Engleze posle pola sata, ne mogu da daju gol Poljskoj, dok Ukrajina vodi već 3:0 u San Marinu i trenutno drži prvo mesto u grupi i plasman na Mundijal. Seleznjov sa dva gola te Marko Dević su završili posao, i sada navijaju za Poljsku.

Grupa H:

Engleska – Poljska 2:0

Runi 41, Džerard 89

Crna Gora – Moldavija 2:5

Jovetić 55p, 90+1 – Antoniuk 28, 90, Armaš 62, Sidorenko 64, Jonica 74

San Marino – Ukrajina 0:8

Seleznjov 13, 20, Dević 15, 51, 58p; Jermolenko 55, Bezus 66, Timoščuk 90

Tabela: Engleska 19, Ukrajina 18, Crna Gora 15, Poljska 13, Moldavija 8, San Marino 0.

Grupa I: Negredo čuva prednost Španije

Poslednje kolo ništa nije promenilo u grupi I, Španija je otišla direktno na Mundijal dok će Francuska ponovo kroz baraž tražiti put na Svetsko prvenstvo.

Alvaro Negredo i Huan Mata su golovima protiv Gruzije potvrdili trijumf Španije u grupi, dok je Francuska nadigrala Finsku golovima Riberija i autogolom Toivia.

Grupa I:

Španija – Gruzija 2:0

Negredo 26, Mata 61

Francuska – Finska 2:0

Riberi 8, Toivio 76ag

Tabela: Španija 20, Francuska 17, Finska 9, Gruzija 5, Belorusija 4 (+1).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BiH, Rusi, Engleska, Španija na SP

Izvor: B92, 15.Okt.2013

Na Svetsko prvenstvo 2014. plasirali su se Belgija, Italija, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Rusija, Bosna i Hercegovina, Engleska i Španija...U baražu će igrati Hrvatska, Švedska, Rumunija, Island, Portugal, Grčka, Ukrajina i Francuska, dok je Danska ispala kao najlošija drugoplasirana selekcija...Nosioci...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.