Avganistanski bokseri ostali u Beogradu – plaše se da odu kući VIDEO

Izvor: B92, 07.Dec.2021, 00:05

Avganistanski bokseri ostali u Beogradu – plaše se da odu kući VIDEO

Beograd -- Bokserski tim iz Avganistana je, posle održanog Svetskog prvenstva u Beogradu, ostao u našoj zemlji - u strahu od talibana.

Čekaju "kartu" za Zapad, u nadi će svoju karijeru i život nastaviti bez straha.

Devet boksera, njihov trener i jedan zvaničnik ostali su u Srbiji jer tvrde da će im se Talibani osvetiti ukoliko se vrate u Avganistan. Striktan režim talibana branio je sportistima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da treniraju i pripremaju se.

"Mi zbog njih ne možemo da imamo budućnost i ciljeve. Zbog toga želimo da napustimo Avganistan i odemo negde gde možemo da boksujemo i radimo", rekao je jedan od boksera.

Desetine hiljada Avganistanaca, uključujući sportiste, pobeglo je iz zemlje otkako su se američke i druge međunarodne trupe povukle u avgustu i talibani preuzeli vlast. Generalni sekretar Avganistanske bokserske federacije, kaže da talibani ne odobravaju boks i da tim nema šanse da slobodno nastavi karijeru u svojoj zemlji.

"Kao što znate situacija u Avganistanu je jako teška. Talibani nam nisu dozvoljavali ni da boksujemo ni da vežbamo. Kao što znate, svi su se plašili da idu bilo gde", rekao je generalni sekretar avganistanske bokserske federacije.

Pronašli su prostor ispod zemlje gde mogu da treniraju i pripremaju se pre nego sto odu na prvenstvo. Uspeli su da dobiju vize za Iran i odatle dođu u Srbiju. Nakon što je učestvovao na šampionatu Azije u Dubaiju u maju, Hamidi je bio odlučan da povede svoj tim u Beograd na takmičenje koje je počelo krajem oktobra. Registrovali su se kao tim "Fair Chance", rezervisan za sportiste koji su morali da napuste svoje zemlje ili nisu u mogućnosti da predstavljaju svoje nacije.

"Momci nisu spavali i nisu jeli kad smo dolazili, ali su prošli veoma dobro. Ovo su veliki uspesi za nas. Da smo imali bolje uslove siguran sam da bismo bili najbolji na svetu", dodao je generalni sekretar avganistanske bokserske federacije.

Hamidijevog oca, koji je bio prethodni predsednik Bokserske federacije, ubili su nepoznati napadači 2019. godine, a sin veruje da su talibani stajali iza napada. Tim je od tada kontaktirao nekoliko stranih ambasada, raspitujući se za humanitarne vize i zaštitu. U Srbiji nisu podneli zahtev za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.