Autobiografija Luke Modrića u najužem izboru za prestižnu nagradu

Izvor: B92, 30.Jul.2021, 19:59

Autobiografija Luke Modrića u najužem izboru za prestižnu nagradu

Autobiografska knjiga Luke Modrića, pod nazivom "Moja igra", pisana u koautorstvu sa sportskim novinarom Robertom Mateonijem, nalazi se u najužem izboru za britansku književnu nagradu "Telegraph Sports Book Award", u kategoriji međunarodne sportske autobiografije, izvestila je izdavačka kuća Hermes .

Luka Modrić ušao je u istoriju fudbala kada je 2018. godine osvojio ono što niko pre njega nije - sve četiri najprestižnije svetske nagrade za najboljeg igrača sveta u istoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godini - Zlatnu loptu Svetskog prvenstva, FIFA-in The Best, Nagradu UEFA-e i Ballon D’Or.

Pre toga je, kaže izdavač, kao kapetan i najbolji igrač odveo Vatrene do srebra na Svetskom prvenstvu u Rusiji i učinio Hrvatsku delom velike fudbalske istorije.

Hrvatski fudbaler, koji se na svom putu od detinjstva u izbeglištvu do svetskog fudbalskog vrha kontinuirano suočavao sa sumnjama i nepoverenjem, osvojenim trofejima s Realom i reprezentacijom, zauvek se upisao u panteon pobednika.

U svojem autobiografskom delu, Luka prvi put otkriva brojne nepoznate detalje iz svog detinjstva, opisuje fudbalske početke, razotkriva pozadinu svih ključnih trenutaka u Dinamu, Totenhamu i Real Madridu, te donosi lični pogled na vrhunac svoje karijere - dramatičan put do spektakularnog finala u Rusiji, dodaje se u saopštenju izdavačke kuće.

Objavljena 2019. od strane izdavačke kuće Hermes, knjiga je prevedena na 19 svetskih jezika, te je postala veliki bestseler.

Više od 100 hiljada primeraka prodano je u svetu, a određeni odeljci iz autobiografije nalaze se i u udžbenike hrvatskoga jezika za 4., 7. i 8. razred osnovne škole.

Na engleskom jeziku, u prevodu Tomislava Kuzmanovića, autobiografija je objavljena 2020. godine od vodećeg britanskog izdavača "Bloomsbury" te se sada nalazi u najuži izbor britanske književne nagrade "Telegraph Sports Book Award", u kategoriji najbolje međunarodne sportske autobiografije.

Ova nagrada, pod pokroviteljstvom uglednih britanskih dnevnih novina "The Telegraph", dodeljuje se od 2003. godine za najbolje knjige iz sveta sporta u nekoliko kategorija, a ocenjivački žiri čine sportski novinari, stručnjaci, komentatori, kao i profesionalni sportisti, kao i poznate osobe iz kulture.

U ovogodišnjoj konkurenciji za tu prestižnu nagradu, uz izdanje Modrićeve autobiografije na engleskom jeziku, još samo je pet knjiga - uključujući autobiografije Marka Van Bastena i Arsenea Vengera, a ime dobitnika nagrade biće objavljeno 20. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.