SPC i MPC održale liturgiju pomirenja u Beogradu

Izvor: VOA, 19.Maj.2022, 14:41

SPC i MPC održale liturgiju pomirenja u Beogradu

BEOGRAD - U hramu Svetog Save u Beogradu održana je zajednička liturgija Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Makedonske pravoslavne crkve (MPC), kojom je uspostavljena njihova kanonska saradnja i obeleženo pomirenje, prenosi Fonet. Liturgiju su služili partijarh SPC Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, a pomirenju je prethodila odluka Sabora SPC da prihvati najširu autonomiju Makedonske pravoslavne crkve, oko čega su se dve crkve sporile više od pola veka. Makedonska crkva je 1967. godine jednostrano proglasila autokefalnost. "Raskol sa našom braćom u Makedoniji je duboka rana koja je bolela 52 godine, ta rana je čudom Božijim isceljena", izjavio je patrijarh Porfirije. Arhiepiskop makedonski Stefan rekao je da današnji čin potvrde ljubavi za jedinstvo sestrinskih crkava zalečuje ranu na srcu crkve. "Ovde u bratskoj Srbiji uz brojno sobranije na ovom svetom mestu, uz neizmernu duhovnu radost, zahvaljujemo na bratskoj ljubavi i zahvaljujemo patrijarhu Porfiriju na dobroj volji u rešavanju spora bratskih crkava", istakao je on. Liturgiji je prisustvovao veliki broj vernika, prenosi Fonet. SPC je ranije saopštila da neće uslovljavati MPC i ograničavati je u njenoj jurisdikciji, a o konačnom statusu i autokefalnosti makedonske crkve odlučivaće Vaseljenska patrijaršija.
Pogledaj vesti o: Sveti Sava

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Pomirenje srpske i makedonske crkve posle 55 godina raskola

Izvor: VOA, 19.Maj.2022

U hramu Svetog Save u Beogradu održana je liturgija koju su služili srpski patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, kojom je posle 55 godina ponovo uspostavljena kanonska saradnja srpske i makedonske crkve. Srpska pravoslavna crkva je ovo bogosluženje najavila kao liturgiju...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.