Sveti Sava
Sveti Sava

U kneževini Srbiji 14. januara 1840. godine za školsku slavu je proglašen Savindan, praznik u spomen na velikog srpskog prosvetitelja i zaštitnika školstva Svetog Savu, oca srpske državotvornosti, prvog srpskog arhiepiskopa, utemeljivača srpske diplomatije, književnosti, zakonodavstva, i zdravstva.

Sveti Sava po rođenju Rastko Nemanjić rođen je oko 1174. godine u deževačkom kraju na planini Goliji, a preminuo je 14. januara 1236. godine u Trnovu u Bugarskoj, pri povratku sa hodočašća u Jerusalimu. Rastko Nemanjić je bio raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni veliki diplomata i prvi srpski arhiepiskop. Srpska pravoslavna crkva ga slavi kao svog osnivača. On je bio najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i brat kraljeva Vukana i Stefana. Srpska pravoslavna crkva 27. januara slavi dan svog utemeljivača, države i školstva, Svetog Save.
Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji i Srpskoj, kao radni ali nenastavni dan jer je dan škole. Učenici i prosvetni radnici proslavljaju Savindan svečano, uz priredbe, akademije, i sečenje slavskog kolača.

Prva proslava Svetog Save kao školskog poltrona održana je 1812. godine u Zemunu, odakle se brzo proširila u sve delova srpstva, a himna Svetom Savi je prvi put izvedena 1839. godine u Segedinu. Sveti Sava je ustanovljen kao školska slava na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu 2. januara 1840. godine odlukom Sovjeta Knjaževstva Srbskog i te godine proslavljan u Kragujevcu i Beogradu. Sveti Sava je bio prvi srpski učitelj, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje i prvi srpski arhiepiskop.
Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Vizantije 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve. Rastko Nemanjić je u mladosti od oca dobio Zahumlje na upravu, međutim Rastko je pobegao na Svetu Goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona. Zajedno sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira, i tako ostao zabeležen kao ktitor srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. Sava se vratio u Srbiju kako bi zaustavio i građanski rat.
U Studenici je 1209. godine osnovao bolnicu, prvu na području srpske države. Istovremeno se bavio prosvetiteljskim radom, nastojeći da približi svojim sunarodnicima osnove verske i svete pouke da bi se vratio na Svetu Goru 1217. godine. Sava je izborio 1219. godine autokefalnost srpske crkve a patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233. godine da bi ga potom zamenio njegov učenik Arsenije.

Na povratku sa jednog od hodočašća iz Svete zemlje 1236. godine smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prestonici Velikom Trnovu. Njegove mošti je u manastir Mileševu preneo njegov rođak Vladislav. Srpska crkva u to vreme nije bila samostalna, već podređena ohridskoj arhiepiskopiji i imala je samo tri episkopije Ras, Lipljan, i Prizren u kojima su vladike bili Grci. Sava odlazi u Nikeju kod vaseljenskog patrijarha Manojla Sarantena i vizantijskog cara Teodora Laskarisa, tražeći autokefalnost srpske crkve. Šestog decembra 1219. godine raška episkopija postaje arhiepiskopija, a Sava prvi prvi arhiepiskop.
Njegovim ustoličenjem za arhiepiskopa utemeljena je i samostalna Srpska pravoslavna crkva. Savina dela Nomokanon i Sinodik pravoslavlja postali su pravni i duhovni stubovi srpske državnosti. Zakonopravilo Svetog Save bilo je prvi srpski ustav. Zakonopravilo je uređivalo veliku oblast društvenih odnosa, crkvenih i građanskih. Presađivanjem rimsko vizantijskog prava Srbija je postala sastavni deo evropske i hrišćanske civilizacije.

Po povratku u Rašku Sava osniva osam novih episkopija, među kojima i žičku koja postaje sedište nove srpske arhiepiskopije. Novoizgrađeni manastiri su bogato darovani njivama, imanjima, vinogradima, šumama, pašnjacima i voćnjacima. 1221. godine je održan opšti državno crkveni sabor, prvi posle dobijanja autokefalnosti, u manastiru Žiči, podignutom kao sedište nove arhiepiskopije. Na saboru je Sava papinom krunom krunisao svog brata Stefana Nemanjića za kralja, koji postaje Stefan Prvovenčani a Srbija postaje kraljevina. Sava je pred ovim saborom održao Žičku besedu o pravoj veri, u kojoj poučava kralja, vlastelu i novoizabrane episkope osnovnim dogmama pravoslavne vere, tvrdeći da su bez nje dobra dela uzaludna.

Jer ni korist i ispravnost života bez prave i prosvećene vere u Boga, niti pravo ispovedanje bez dobrih dela može izvesti pred Boga, nego treba imati oboje, da savršen bude čovek Božji govorio je. Savin književni rad je veoma obiman i namenjen organizaciji manastira. Prvo je napisao tri tipika i pravilnika, Karejski tipik, Hilandarski tipik, i Studenički tipik. Na početku Studeničkog tipika opisao je život svog oca Stefana Nemanje ili Žitije Svetog Simeona, koje se kasnije izdvojilo iz Studeničkog tipika i osamostalilo, najvažnije je Savino delo.
Pod uticajem ove biografije razvio se potpuno samostalan književni rod žitija i biografija srpskih vladalaca i svetaca. Savin kult u narodu je bio i ostao jak, posle jednog ustanka Srba protiv osmanskog carstva turski komandant Sinan paša je 1594. godine spalio Savine mošti na Vračaru, koje su bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci Savine mošti spalile u uverenju da će tako uništiti veru i svaki uticaj Svetog Save na Srbe. Na mestu za koje se veruje da je to sve odigrano podignut je Hram Svetog Save.

Sveti Sava je najznačajnija ličnost srpske srednjovekovne države i kulture.
Izborio se za autonomiju Srpske pravoslavne crkve, što je najviše uticalo na učvršćivanje i očuvanje državnosti Srbije.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Sep.2020, 18:25

Pokrajinska vlada donirala sredstva za nove sportske terene u Republici Srpskoj

Pokrajinska vlada donirala sredstva za nove sportske terene u Republici Srpskoj

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević zajedno sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović otvorio je danas u Zvorniku, u Republici Srpskoj, novi košarkaški teren u Osnovnoj školi „Sveti Sava“, koji je izgrađen zahvaljujući donaciji Pokrajinske vlade. Potpredsednik Milićević i predsednica Cvijanović obišli su potom i pešački most kralja Aleksandra I Karađorđevića između Zvornika i Malog Zvornika, čiju rekonstrukciju su zajednički finansirale Vlada Srbije...

Detaljnije >>


Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2020, 20:07

Humanitarni bazar za pomoć maloj Lani, novac hitno potreban

Humanitarni bazar za pomoć maloj Lani, novac hitno potreban

Kako bi pomogli u sakupljanju novca za lečenje jednogodišnje Lane Jovanović, Nišlije će u nedelju, 27. septembra u parku Svetog Save organizovati drugi humanitarni bazar. Kako kažu, za lečenje je potrebno sakupiti preko 2 miliona dolara, a svoje rukotvorine Nišlije će prodavati od 17 do 22 sata.. Lani je dijagnostifikovana spinalna mišaćna atrofija, tip 1, a kako bi pomogli da novac za lečenje i lekove prikupe, akciji su se pridružile Nišlije okupljene u Fejsbuk...

Detaljnije >>

Izvor: OkRadio.rs, 23.Sep.2020

Mladunče smuka u ŠKOLSKOJ UČIONICI

Mladunče smuka u ŠKOLSKOJ UČIONICI

Mladunče stepskog smuka pronađeno je u učionici O.Š. "Sveti Sava" u centru Vladičinog Hana. U ponedeljak, oko podneva, u učionici hanske škole viđena je zmija, što je uzbunilo mališane.   Đaci su napustili učionicu, dok na lice mesta nije stigao Vladica Stanković iz Udruženja "Poskok" iz Vladičinog Hana.   - Radi se o mladuncu neotrovnog...

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Sep.2020

MARIJA DOVODI FESTIVAL U LOPARE Sugrađani priredili doček talentovanoj devojčici

Učenica osmog razreda Osnovnoj školi „Sveti Sava“ iz Lopara, Marija Tomić, pobedila je na festivalu „Ritam Evrope“, koji je održan u subotu u Banjaluci.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Sep.2020

PRVI SLUČAJ ZARAZE U GATAČKIM ŠKOLAMA Korona potvrđena kod učenika šestog razreda, njegovi drugari u samoizolaciji

U Gacku je registrovan prvi slučaj virusa korona među učenicima, a obolio je učenik šestog razreda Onovne škole „Sveti Sava“.

Detaljnije >>

Izvor: Blic, 23.Sep.2020

TRAGEDIJA U BEOGRADU Žena skočila sa poslednjeg sprata bolnice, PREMINULA NA LICU MESTA

Starija ženska osoba izvršila je samoubistvo skokom sa zgrade Specijalne bolnice "Sveti Sava" u centru Beograda.

Detaljnije >>

Izvor: Luftika.rs, 11.Sep.2020, 15:24

Vladika osumnjičen za otmicu domaćin na otvaranju Hrama Svetog Save?

Posle pisanja domaćih medija o mogućoj umešanosti vladike Stefana Šarića u organizaciju otmice studenta Akademije SPC Marka Žarkova, nekoliko velikodostojnika SPC razgovaralo je sa patrijarhom Irinejom, zahtevajući od prvog čoveka srpske crkve dodatne informacije o pomenutoj aferi. To je tokom svoje posete Beogradu učinio i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je obavestio patrijarha SPC da je upoznat sa navodima o otmici u koju je umešan vladika Stefan, ujedno upitavši Irineja...

Detaljnije >>