ZAPAD STRAHUJE Ruska flota u Crnom moru jača iz dana u dan

Izvor: Blic, 14.Apr.2015, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPAD STRAHUJE Ruska flota u Crnom moru jača iz dana u dan

Pripajanje Krima omogućilo je dalje širenje moći ruske mornarice u Crnom moru i na Mediteranu, koja raste iz dana u dan. Danas Rusija predstavlja silu broj jedan u ovom delu sveta.

Ovako je započeo izveštaj Metjua Bodnera, jednog od glavnih analitičara "Moskva tajmsa".

Crnomorska flota je pre pripajanja bila stacionirana van Krima. Međutim, zahvaljujući prijateljskim odnosima svrgnutog predsednika Viktora Janukoviča i Vladimira Putina, Ukrajina je dozvolila Rusiji  >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da se ukotvi blizu poluostrva.

- Crnomorska flota do 2010. godine nije dobila novi ratni brod skoro 25 godina. Većina dotadašnjih brodova kojima je ruska mornarica raspolagala mogli su komotno da budu izloženi u nekom od muzeja - kaže Mihail Barabanov, ekspert pri Centru za analizu strategija i tehnologija u Moskvi (CAST).

On je dodao da je "Ukrajina konstantno pokušavala da istisne ruske snage iz Sevastopolja, ili da makar svede njihovo prisustvo na minimum".

Nakon što je pre godinu dana prisvojila Krim, Rusija je sebi otvorila brojne mogućnosti, ali i zadala obavezu potpunog modernizovanja mornarice, naročito Crnomorske flote, i to najkasnije do 2020. godine.

Vice admiral Aleksandar Vitko obećao je Vladimiru Putinu da će Crnomorska flota do 2020. godine imati impresivnih 206 brodova. Ova brojka uključivaće i 80 potpuno novih razarača. Očekuje se i veliko proširenje postojeće pomorske baze u Crnom moru, u Novorosijsku.

Svi ovi podaci ukazuju na to da Rusija želi da polako preuzima konce upravljanja ovim regionom, i potisne NATO na podređenu poziciju u Crnom moru.

- Oružje koje Rusija poseduje - od odbrambenog do napadačkog arsenala, sa centralnom bazom na Krimu, čini njihovu flotu izuzetno moćnom - izjavio je u martu general NATO snaga Filip Bridlav, čime je potvrdio sve veće jačanje ruske mornarice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.