Uhapšen bivši ministar Crvenih Kmera Jeng Sari

Izvor: Blic, 12.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen bivši ministar Crvenih Kmera Jeng Sari

Policija i snage bezbednosti u Kambodži uhapsile su noćas bivšeg ministra inostranih poslova Crvenih Kmera Jeng Sarija i njegovu suprugu Kje Tirit, inače bliske saradnike nekadašnjeg diktarora Pola Pota, saznaje Rojters.

Sari i njegova supruga biće izvedeni pred međunarodni sud, a protiv njih je podignuta optužnica za ratni zločin i zločin protiv čovečnosti.

Oni su od 1996. godine, nakon što su postigli dogovor s novim vlastima i povukli se iz politike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << živeli u luksuznom delu Pnom Pena u svojoj vili.

Između 1975. i 1979. tokom vladavine Crvenih Kmera, koji su na vlast došli uz podršku Pekinga, procenjuje se da je ubijeno oko milion i sedam stotina hiljada ljudi.

Iako je Sari tvrdio da nema nikakve veze sa tim ubistvima, veći deo vremena tokom 1980-ih proveo je braneći postupke Pola Pota pred Ujedinjenim nacijama.

Pol Pot preminuo je 1998. godine u kućnom pritvoru.

Supruga bivšeg ministra inostranih poslova Crvenih Kmera Kje Tirit je inače postala prva žena kojoj će se pred međunarodnim sudom suditi za zločine protiv čovečnosti i ratne zločine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.