UN: Izrael glavni krivac za patnje Palestinaca

Izvor: RTS, 13.Jun.2016, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: Izrael glavni krivac za patnje Palestinaca

Sukob s Izraelom, uključujući okupaciju Zapadne obale i blokadu pojasa Gaze, glavni su uzrok palestinske "humanitarne ranjivosti", sudeći po danas objavljenom izveštaju UN.
Peti godišnji izveštaj o situaciji na okupiranim palestinskim teritorijama objavio je palestinski ogranak Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova, prenose izraelski mediji.

Izveštaj "Izlomljeni životi" objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na engleskom, hebrejskom i arapskom jeziku predstavlja "sveobuhvatan pregled osnovnih uzroka ili pokretača humanitarnih povredljivosti na okupiranim palestinskim teritorijama. Glavni uzrok je Izrael", navodi se u dokumentu.
"Humanitarne potrebe na okupiranoj palestinskoj teritoriji i dalje se pokreću praksom povezanom sa dugom izraelskom okupacijom i nastavkom sukoba", piše u izveštaju i dodaje da su drugi uzrok palestinske frakcije poput Hamasa i Fataha koje dominaraju u Palestinskoj upravi, kao i Egipat koji takođe drži Gazu pod blokadom.
"Ovog meseca Palestinci ulaze u 50. godinu pod izraelskom okupacijom", rekao je predsedavajući palestinskog ogranka OCHA Dejvid Karden, ocenivši da izveštaj "jasno pokazuje razoran uticaj situacije koja se nastavlja".
Izraelski list Tajms ov Izrael prenosi da su palestinske patnje najakutnije u Gazi.
"Patnje koje su posledica neprijateljstava 2014. – sa blizu 90.000 još uvek raseljenih Palestinaca u drugoj polovini 2015, spajaju se sa osam godina dugom blokadom Izraela i skoro stalnim zatvaranjem prelaza Rafa za putnike od strane Egipta i unutrašnjim palestinskim podelama", navodi se u dokumentu.
Nesigurni uslovi života raseljenih devojčica i žena podstiču čitav niz briga za zaštitu, uključujući povećanu izloženost nasilju zasnovanom na polnim razlikama.
Na Zapadnoj obali broj poginulih i ranjenih Palestinaca od strane izraelskih snaga je najveći od kada je OCHA u 2005. počela da beleži broj žrtava.
Porast broja žrtava zabeležen je i među Izraelcima u napadima Palestinaca sa Zapadne obale, a izraelski odgovori na palestinske napade nožem ocenjeni su kao preterana upotreba sile.
U izveštaju se posebna pažnja poklanja jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i nasilju nekih jevrejskih naseljenika protiv Palestinaca.
Dokumentovani slučajevi napada naseljenika i nasilno oduzimanje palestinske zemlje sugerišu da je to često deo kalkulisanog napora da naseljenici potisnu palestinske poljoprivrednike i da to postanu defakto područja pod izraelskom kontrolom.
Iako je broj napada naseljenika na Palestince smanjen prošle godine, broj stabala koja pripadaju Palestincima, oštećenih, ukradenih i posečenih – 11.254, u nasilju naseljenika je najveći od 2006.
Izraelske mere protiv terorizma takođe su kritikovane i navedeno je da je do kraja 2015. godine u izraelskim zatvorima bilo više Palestinaca (preko 6.000) nego bilo koje druge godine od 2010. i više palestinske dece (422) nego bilo koje druge godine od 2008.
U izveštaju se traži da Izrael okonča kontroverznu praksu administrativnog pritvora bez suđenja osumnjičenih za terorizam i da se obračuna s jevrejskim nasiljem protiv Palestinaca, kao i da okonča blokadu Gaze koja je označena kao kolektivno kažnjavanje.
Od islamskog Hamasa koji vlada Gazom, zahteva se da prekine sve napade na izraelske civile i civilne objekte, uključujući sve raketne napade.
Navodi se da Palestinska uprava na Zapadnoj obali mora dozvoliti slobodu izražavanja i ukinuti smrtnu kaznu na teritoriji koju kontroliše.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.