Tusk: Zašto volim ponedeljke? Pregovori o Bregzitu dobro idu

Izvor: RTS, 04.Dec.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Zašto volim ponedeljke? Pregovori o Bregzitu dobro idu

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je da se pregovori o Bregzitu približavaju "zadovoljavajućem napretku", a on je, kaže, ohrabren razgovorom s irskim premijerom o toj temi.
"Recite mi zašto volim ponedeljke! Ohrabren sam telefonskim razgovorom sa irskim predsednikom vlade kada je reč o napretku po pitanju Irske u okviru pregovora o Bregzitu. Približavamo se zadovoljavajućem napretku u decembru >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na Evropskom savetu", poručio je Tusk na svom Tviter nalogu.



Premijerka Velike Britanije Tereza Mej nalazi se u Briselu gde sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom i predsednikom Evropskog saveta Donladom Tuskom pokušava da postigne napredak u pregovorima o razlazu Brisela i Londona kako bi počeli razgovori o budućim odnosima dve strane.
Mej sa EU zvaničnicima razgovara o tri teme – pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske.
Diplomatski izvori govore da je u ovom trenutku najviše posla ostalo da se uradi u oblasti budućeg uređena granica između Irske, kao zemlje članice EU, i Severne Irske.
Prethodno je Donald Tusk naglasio da bez pristanka Irske i njihove vlade, neće biti ni saglasnosti Unije kad je reč o britanskoj ponudi, ne samo za rešavanje pitanja irske granice već o celom paketu koji se odnosi na pitanja razvoda dve strane.
Ukoliko do pristanka Irske dođe, EU bi mogla da na samitu 14. decembra počne razgovore o budućim odnosima sa Velikom Britanijom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.