Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jul.2020, 16:16

Turski sud presudio da Aja Sofija može ponovo da bude džamija

Najviši upravni sud u Turskoj poništio je danas odluku suda iz 1934. godine i time omogućio vladi da povrati prethodni status Aja Sofije kao džamije.

Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

Odluka suda je u skladu sa predlogom turskog predsednika Režepa Tajipa Erdogana da čuvena građevina koja je pod zaštitom Uneska, uprkos kritikama i zabrinutosti međunarodnih zvaničnika, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i Grčku, ponovo postane džamija.

Za svojih 1.400 godina istorije, Aja Sofija bila je glavna katedrala Vizantijskog carstva, džamija Otomanskog, a muzej u savremenoj, republikanskoj i sekularnoj Turskoj.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud u Turskoj odlučio – Aja Sofija postaje džamija

Izvor: RTS, 10.Jul.2020

Turski sud poništio je u uredbu iz 1934. godine kojom je istanbulska Aja Sofija pretvorena u muzej i utrla put preobražaju zgrade u džamiju uprkos međunarodnim upozorenjima protiv takvog poteza. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je dekret o toj odluci. Erdogan je najavio je...

Nastavak na RTS...

Odluka Turske definitivna: Aja Sofija postaje džamija - pravoslavni svet oštro reaguje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju nakon što je turski sud poništio vladinu uredbu iz 1934. kojom je nekadašnja vizantijska pravoslavna bazilika, a potom, posle pada Carigrada 1453. pod osmansku vlast, džamija, pretvorena...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije

Izvor: Beta, 10.Jul.2020

Unesko jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule.Unesko je reagovao na objavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.