Odluka Turske definitivna: Aja Sofija postaje džamija - pravoslavni svet oštro reaguje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2020, 16:44

Odluka Turske definitivna: Aja Sofija postaje džamija - pravoslavni svet oštro reaguje

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju nakon što je turski sud poništio vladinu uredbu iz 1934. kojom je nekadašnja vizantijska pravoslavna bazilika, a potom, posle pada Carigrada 1453. pod osmansku vlast, džamija, pretvorena u muzej.

Erdogan je na svom Tviter nalogu objavio dekret koji je potpisao i rekao da je donesena odluka da se kontrola >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nad džamijom Aja Sofija preda verskoj direkciji zemlje i ponovo otvori radi (muslimanskog) bogosluženja, prenosi Rojters.

Državni savet Turske danas je poništio odluku vlade sekularne turske vlade Kemal-paše Ataturka iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u muzej, preneo je AP.

Namera turskih vlasti da Aja Sofiju ponovo pretvore u džamiju naišla je na oštre kritike u svetu, uključujući SAD i naročito pravoslavne zemlje, pre svega Grčke.

Ruska crkva žali: Put u nove podele

Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje što turski sud nije uzeo u obzir njenu zabrinutost kada je doneo presudu da je odluka o tome da istanbulska Aja Sofija postane muzej bila nezakonita.

Ona je navela da bi odluka mogla da dovede do još većih podela, preneli su ruski mediji.

Grčka: Vraćanje Aja Sofije u džamiju je otvorena provokacija

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu može da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

"Današnja odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika", izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruska crkva o odluci za Aja Sofiju: Dovešće do još većih podjela

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jul.2020

MOSKVA - Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje zbog toga što sud u Turskoj nije uzeo u obzir izražene zabrinutosti pri donošenju odluke da je Aja Sofija postala muzej nezakonitim putem, javili su ruski mediji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

AUSTRIJA KRITIKUJE ODLUKU O AJA SOFIJI: To je dalji korak udaljavanja Turske od Evrope

Izvor: Kurir, 10.Jul.2020

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg kritikovao je odluku suda u Turskoj o pretvaranju Aja Sofije u džamiju.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.