10. jul  2020. 16.15  →  22.26 | Izvor: Tanjug

Odluka Turske definitivna: Aja Sofija postaje džamija - pravoslavni svet oštro reaguje

ANKARA -

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisao je danas dekret o vraćanju istanbulske Aja Sofije u džamiju nakon što je turski sud poništio vladinu uredbu iz 1934. kojom je nekadašnja vizantijska pravoslavna bazilika, a potom, posle pada Carigrada 1453. pod osmansku vlast, džamija, pretvorena u muzej.

Erdogan je na svom Tviter nalogu objavio dekret koji je potpisao i rekao da je donesena odluka da se kontrola nad džamijom Aja Sofija preda verskoj direkciji zemlje i ponovo otvori radi (muslimanskog) bogosluženja, prenosi Rojters.

aja, sofija, instanbul

Državni savet Turske danas je poništio odluku vlade sekularne turske vlade Kemal-paše Ataturka iz 1934. godine o pretvaranju Aja Sofije u muzej, preneo je AP.

Namera turskih vlasti da Aja Sofiju ponovo pretvore u džamiju naišla je na oštre kritike u svetu, uključujući SAD i naročito pravoslavne zemlje, pre svega Grčke.

Ruska crkva žali: Put u nove podele

Ruska pravoslavna crkva izrazila je danas žaljenje što turski sud nije uzeo u obzir njenu zabrinutost kada je doneo presudu da je odluka o tome da istanbulska Aja Sofija postane muzej bila nezakonita.

Ona je navela da bi odluka mogla da dovede do još većih podela, preneli su ruski mediji.

Grčka: Vraćanje Aja Sofije u džamiju je otvorena provokacija

Grčko ministarstvo kulture saopštilo je danas da je presuda turskog suda kojom muzej Aja Sofija u Istanbulu može da postane džamija "otvorena provokacija" civilizovanom svetu.

"Današnja odluka, koja je nastala kao rezultat političke volje predsednika Erdogana, otvorena je provokacija civilizovanom svetu koji prepoznaje jedinstvenu vrednost i ekumensku prirodu spomenika", izjavila je ministarka kulture Lina Mendoni, prenosi Rojters.

Erdogan:Aja Sofija kao džamija biće otvorena molitvom 24. jula

Aja Sofiju kao džamiju planiramo da otvorimo molitvom 24.jula, najavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

On je odmah nakon potpisivanja dekreta, kojim je ukinuta odluka da Aja Sofija bude muzej, održao konferenciju za novinare na kojoj je rekao da su ubrzane pripreme za otvaranje džamije.

Erdogan je rekao da su uklonili objekte ispred Aja Sofije u kojima su sedeli čuvari i zaposleni koji su naplaćivali karte, piše Haberler.

"Kao i sve naše džamije, i vrata Aja Sofije biće otvorena svima, našim građanima i strancima, muslimanima i onima koji nisu muslimanske vere," saopštio je Erdogan.

Orhan Pamuk: Razočaran sam promenom statusa Aja Sofije

Turski nobelovac Orhan Pamuk izjavio je danas da je "razočaran promenom u statusu Aja Sofije".

"Turci su ponosni što su sekularni. Ovo će oduzeti taj ponos naciji", rekao je čuveni pisac za BBC radio.

Prema Pamukovim rečima, ima na milione Turaka koji misle kao on, ali "u Turskoj nema više demokratije".

"Pošto je Aja Sofija je znak modernog turskog sekularizma, vratiti u je u džamiju znači nažalost reći da ne želimo da budemo više prijateljski raspoloženi prema zapadu, ne želimo da budemo sekularni više", poručio je Pamuk.

Srodne vesti