Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije

Izvor: Beta, 10.Jul.2020, 20:45

Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije

Unesko jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule.Unesko je reagovao na objavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o otvaranju bivše crkve Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske molitve nekoliko sati pošto je sud otvorio put ka njenom pretvaranju u džamiju ukinuvši njen sadašnji status muzeja.Državno veće - najviši upravni sud Turske presudilo je u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Saveta ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer su sumnjali u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.Aja Sofija je upisana u spisak Svetske baštine Uneska kao muzej, a to za sobom povlači niz preuzetih pravnih obaveza, navodi se u saopštenju te organizacije UN.Prema tome, kako se dodaje, država mora da osigura da se ne prave izmene izuzetne univerzalne vrednosti zdanja zapisanog na njenoj teritoriji, a svaka izmena zahteva od države da prethodno obavesti Unesko i, ukoliko je potrebno, da to razmotri Odbor za svetsku baštinu.Aja Sofija kao deo Istorijske oblasti Istanbula ima jaku simboličnu, istorijsku i univerzalnu vrednost, navodi se u saoštenju.Kako se dodaje, Unesko je to preneo vlastima u ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Unesko jako žali zbog odluka turskih vlasti oko Aja Sofije

Izvor: Danas, 10.Jul.2020

Unesko jako žali zbog odluke turskih vlasti da "izmene status Aja Sofije", donete bez prethodnog razgovora, izjavila je večeras u saopštenju direktorka Uneska Odre Azule. 

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.